Osakeanalyysit

Pörssin yllättäjä Enersense tuo jättijaon verkkorakentamiseen

Sähköverkkojen rakentamiseen koittaa isojako. Päästöttömän energian Enersense nousee kotimaan ja Baltiankin verkkorakentamisen ykkösketjuun.

Yrityskaupassa Empower juoksutti vajaa parisataa miljoonaa euroa lisää liikevaihtoa Enersenselle, joka on tullut tunnetuksi sijoittajapiireissä aktiiviomistajat.fi:n nokkamiehestä Markku Kankaalasta ja kauppaneuvos Kyösti Kakkosesta.   

Enersensen osakekurssi on kesäkuusta viisinkertaistunut noin 1,60 eurosta 7,90 euron tasolle. Yhtiön pörssiarvo on nyt hulppeat 76 miljoonaa euroa. 

Kauppahinta oli yksi euro tappiollisesta ja velkaisesta Empowerista, jonka myynnissä 80 miljoonan velat pyöristyivät nollaksi.  

Miten sitten Enersense sijoittuu verkkojen rakentamisen markkinoille? Yhtiön toimitusjohtaja Jussi Holopainen viittaa markkina-arvioihin, joiden mukaan eri kaapeleissa tulee vuosittain jakoon noin miljardin euron potti kotikentillä. Holopainen painottaa kannattavuutta, ei markkinoiden nopeaa valtausta.   

”Kannattavuus kulkee liiketoiminnan ykkösajurina, mikä taas vaatii tehokuuden nostamista”, Holopainen lisää.   

Pörssin pre-listan Enersense ja ruotsalainen Tukholman pörssissä noteerattu Eltel-konserni pitävät nyt kumpikin erikseen noin 15 prosentin osuutta kaapeleiden asennuksen puolen miljardin euron Suomen markkinoista. 

Valokuitukaapeleissa liikkuu puolestaan dataa ja mobiilia eli langatonta viestintää. 

Enersense ottaa nyt noin 15 prosenttia koko valokuitukaapeleiden noin 400 miljoonan euron potista. Eltel nousee suuremmaksi noin kolmanneksen osuudella. Enersense asettaa tavoitteen käyttökatteesta noin kymmenen prosentin tasolle vuodelle 2025. 

Verkkojen rakentamista ei ole voinut pitää rahasampona, vaan päinvastoin. Eltel teki viime tilikaudella Suomessa noin 271 miljoonan euron liikevaihtoa ja nollatuloksen. Tulosluvuista voi päätellä, että tappiollinen Empower ja Eltel ovat vauhdittaneet myyntiä ”hinnoilla”, joille kaapeleiden vetäjät haluavat liputtaa jo päätepistettä. 

”Ulkomaiset pääomasijoittajat on vedättäneet hinnoilla tilauksia yhtiöihinsä. Toivottavasti kaikki ovat saaneet tarpeekseen hintarallista”, pienemmät kilpailijat kiteyttävät. 

Empower kaappasi myös suuria projekteja Ruotsista, josta kertyi tappioita. Uusi omistaja on siivonnut pöydän Ruotsin osalta. 

”Suomen ohella myyntimme kohdistuu Baltian maihin, jotka investoivat muun maussa uusiin sähköverkkoihin”, Holopainen sanoo. 

Enersense liikkuu omalla tontillaan ydinvoimaloissa aina Ranskaa myöten. Holopainen arvioi, että Englannin Brexit juoksuttaa jatkossa lisää tilauksia. 

Ex-Empowerin väki on Holopaisen mukaan pitänyt kutinsa osaamisessa. Projektien johtamiseen on Enersensen myötä tullut lisää terävyyttä ja iskua. Holopaisen mukaan liiketoiminta menee kannattavampaan suuntaan ja yrittäjä-vetoisesti.  

Enersensen liiketoiminta malli eli ”päästötön energia” sulkee sisäänsä sen, että yhtiö asentaa muun muassa kaapeleita ja sähköasemia vain energialle, joka virtaa tuulimyllyjen siipien pyörityksestä tai auringosta. Holopainen väljentää hieman rajausta ja sanoo, että myynti kattaa kaapeleissa muunkin energian, kuten fossiilisen. 

”Uusiutuvan energian osuus tekee nyt noin puolet myynnistämme. Uusiutuvan osuus lisääntyy jopa kaksinumeroisin prosenttiluvuin,” Holopainen sanoo. 

Enemmistö Enersensestä siirtyi kesällä aktiiviomistaja-sijoittajaryhmälle ja toimivalle johdolle. Tunnetut pohjalaiset sijoittajat ja yrittäjät Markku Kankaala, Petri Suokas ja Martti Haapala kuuluvat osakkaana yhtiön suurimpaan omistajaan MBÅ Investiin.  

Kakkosen hallinnoima Joensuun Kauppa- ja Kone pitää hallussaan noin 16 prosenttia Enersensen osakkeista. 

Uudet omistajat sijoittivat yhtiöönsä yhteensä noin 20 miljoonan euron pääomat. Enersense-konserni työllistää yhteensä noin 2 600  henkilöä. 

Yritysostot jakavat verkkojen rakentamista. Itäsuomalaiset energiayhtiöt, Suur-Savon Sähkö, Lappeenrannan Energia ja Kymenlaakson Sähkö omistavat verkkorakentaja Elveran, joka tekee noin 60 miljoonan euron liikevaihtoa. 

Elvera osti Vaasan Sähköltä noin 11 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän Raveran. Kymenlaakson Sähkön toimitusjohtaja ja Elveran hallituksen puheenjohtaja Aku Pyymäki sanoo, että uudet yritysostot ovat mahdollisia. 

Aurinkokin vauhdittaa verkkourakointia. Kalajokilaisen Andament Groupin toimitusjohtaja Jukka Juola rekisteröi liiketoiminnassaan uusia tuulia. Andament Group on urakoinut tuulivoimarakentamisessa vuodesta 2012. Yhtiö suuntaa yhä enemmän uusiutuvan energian rakentamiseen. Juola on osakkaana Solarigossa joka myy aurinkosähköä kaupalle ja teollisuudelle.  

”Uusiutuvasta energiasta on tullut uutta liiketoimintaa erikoisrakentamisen rinnalle. Aurinkopaneeleja on mennyt noin sata kaupaksi. Viemme eteenpäin myös vihreän vedyn tuotannon hanketta”, Juola toteaa.  

 

Kommentoi
Ylös
>