Talouden trendit

Suomen metsien puhtaat luonnonraaka-aineet vielä hyödyntämättömiä arvoaineita

Suomen metsäluonnosta löytyy luonnoyhdisteitä, joissa saattaa olla merkittävä kaupallinen potentiaali.

Business Finland on myöntänyt 660 000 euron Research-to-Business-rahoituksen Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Jyväskylän yliopiston Natural antivirals -projektille.

Luonnonvarakeskus kertoo tiedotteessaan, että projektissa kehitetään uusia luonnonyhdisteisiin pohjautuvia kosmetiikka- ja hygienia-alan tuotteita koronaviruspandemian ja tulevaisuuden epidemioiden hillitsemiseksi. Lisäksi siinä valmistellaan tutkimuslähtöisen, viruksia estävän ja tuhoavan keksinnön kaupallistamista ja tehdään kaupallistamista tukevaa soveltavaa tutkimusta.

Tavoitteena on valmistella keksintö siihen vaiheeseen, että sen siirtäminen aloittavalle tai olemassa olevalle yritykselle on mahdollista.

Luke ja Jyväskylän yliopisto ovat yhdessä löytäneet luonnonyhdisteitä, joilla on vahva viruksentorjuntakyky ihmisiä infektoivia viruksia vastaan. Yhdisteiden tehokkuus on osoitettu erittäin pysyvillä enteroviruksilla, jotka ovat yleisimpiä esiintyviä viruksia sekä koronaviruksilla, myös pandemiaa aiheuttavalla SARS CoV-2-viruksella. Nämä aiheuttavat yhdessä runsaasti akuutteja ja kroonisia infektioita ympäri maailmaa, mikä aiheuttaa korkeita taloudellisia kustannuksia ja SARS CoV-2 myös korkeaa kuolleisuutta.

”Löytämämme metsäluonnosta peräisin olevat molekyylit tuhoavat sairauksia aiheuttavia viruksia tehokkaasti ja turvallisesti”, kertoo professori Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta.

Oivallus lähteä etsimään yhdisteitä virustartuntojen estämiseen metsäluonnosta sai alkunsa jo kahdeksan vuotta sitten.

”Lähdimme suurella innolla ideoimaan eri tutkimusalojen välistä yhteistyötä. Nyt yhteistyö on johtanut jo keksintöön ja patenttihakemukseen”, kertoo projektipäällikkö, metsien terveyttä ja biodiversiteettiä tutkiva Riikka Linnakoski Lukesta.

Puhtaat luonnonraaka-aineet ja metsäteollisuuden sivuvirrat ovat Suomessa vielä pitkälti hyödyntämätön raaka-ainevaranto.

Luken mukaan sekä kosmetiikassa että puhdistusaineissa on alettu laajalti korostaa haitattomuutta ja luonnollisuutta. Markkinoilla ei ole kuitenkaan tällä hetkellä turvallista, luonnosta peräisin olevaa, toistuvaan käyttöön tarkoitettua käsien tai pintojen puhdistusainetta tai antiviraalista tehoa sisältävää kosmetiikkaa.

Luonnosta peräisin olevat raaka-aineet ovat myös tärkeä myyntivaltti ulkomaisilla markkinoilla, erityisesti Aasiassa missä arvostetaan luonnonmukaisuutta, puhtautta ja pohjoismaista luontoa.

Projektissa hyödynnetään metsänjalostusteollisuuden sivuvirtoja, ja se on osa Business Finlandin Bio and Circular Finland -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kasvattaa bio- ja kiertotalousratkaisujen vientiä sekä uusien innovaatioiden kehittämistä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös