Indikaattorit

Nordean pääanalyytikko: Suomen taloudessa ”rakettimainen kasvu” vuonna 2021

Syksyn aikana saadut talousdatat kertovat, että Suomen talouden toipuminen saattaa olla yllättävänkin nopeaa.

Talouden taantuma vuonna 2020 on jäämässä Suomessa pienemmäksi kuin muualla euroalueella, arvioi Suomen Pankki. Talvesta on silti tulossa koronaviruksen toisen aallon takia vaikea.

”Rokotteet tuovat toivoa kriisin päättymisestä sekä Suomessa että muualla maailmassa. Vaikka talous toipuu pandemiasta ja suhdanne vahvistuu, pidemmällä aikavälillä Suomen talouden kasvuedellytykset ovat vaimeat”, varoittaa Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

Suomen Pankki on julkaissut ennusteensa vuosille 2020–2023. Suomen talous supistuu vuonna 2020 merkittävästi, mutta aiempaa ennustettua vähemmän, 3,8 prosenttia. Koronaviruspandemian odotetaan väistyvän rokotusten myötä vuonna 2021, jolloin yksityinen kulutus kääntää Suomen talouden 2,2 prosentin kasvuun.

Kasvu vahvistuu 2,5 prosenttiin vuonna 2022 ja palaa vuonna 2023 hitaaseen 1,5 prosentin kasvuun, joka kuvastaa pitkän aikavälin vaimeita kasvuedellytyksiä.

Ensi vuosi voi yllättää vielä Suomen talouden selvästi positiivisesti, arvioi puolestaan Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich blogissaan.

”Euroopan talouskehitys on avainasemassa myös Suomen talousnäkymille, ja monet Euroopan talouden merkit kertovat positiivista viestiä toipumista ajatellen. Koronatapausten hiivuttua kesän aikana euroalueen talous toipui vuoden kolmannella neljänneksellä selvästi odotettua nopeammin: kasvua tuli peräti 12.5% edellisneljännekseen nähden”, Gerich toteaa.

Talouden aktiviteetti on hyytynyt jälleen vuoden viimeisellä neljänneksellä koronatapausten toisen aallon ja siitä seuranneiden uusien rajoitustoimien myötä.

Nordean pääanalyytikko muistuttaa kuitenkin, että viime viikolla julkaistut ostopäällikköindeksit kertoivat kuitenkin myös positiivista tarinaa: teollisuussektori on vahvassa vedossa ja palvelusektorinkin näkymät toipuivat selvästi siitä huolimatta, ettei talouden rajoitustoimia ole pystytty vielä purkamaan merkittävästi.

”Myös Googlen liikkuvuusdata kertoo siitä, että rajoitustoimet ovat rasittaneet aktiviteettia selvästi vähemmän kuin keväällä”, Gerich toteaa.

Syksyn talousdata viittaa Gerichin mukaan siis siihen, että toipuminen voi olla yllättäväkin nopeaa, kunhan koronaepävarmuus hellittää.

”Luottamus talouden toimijoiden keskuudessa voi palata jo paljon ennen kuin merkittävä osuus väestöstä on rokotettu. Vahvaa talouden toipumista voidaan nähdä jo ensi vuoden keväällä, jos rokotukset sujuvat ongelmitta, uusien tartuntojen määrä laskee ja talouden rajoitustoimia voidaan purkaa.”

Gerichin mukaan aiemmistakin talouden kuopista on noustu nopeasti.

”On hyvä pitää mielessä, että talouden toipuminen yllätti vahvuudellaan esimerkiksi finanssikriisin jälkeen vuonna 2010. Monet vuoden 2009 lopulla tehdyt ennusteet povasivat Suomen taloudelle alle prosentin talouskasvua vuodelle 2010. Todellisuudessa talous kasvoi vuonna 2010 yli kolme prosenttia. Edes jo tuolloin kytevä eurokriisi ei estänyt odotettua parempaa talouskehitystä.”

Pääanalyytikon mukaan ensi vuoden talouskehitys on toki vahvasti riippuvainen siitä, missä aikataulussa koronarajoitteita voidaan purkaa, kuinka nopeasti rokottaminen etenee ja kuinka hyvin tämän hetken arviot rokotteiden tehokkuudesta pitävät paikkansa pidemmällä aikavälillä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös