Oma talous

Testamentti on keino estää perintöriita – varatuomari: ”on karmaisevia esimerkkejä”

Perintö on klassinen syy sukuriidoille. Syyt perintöriitoihin ovat moninaiset, ja yksi niistä on testamentin puuttuminen.

Testamentti on dokumentti, joka antaa mahdollisuuden poiketa perintökaaren mukaisesta perimysjärjestyksestä. Se on testamentin laatijan viimeinen tahto omaisuutta koskevissa asioissa.

Suomen Laki ei velvoita jättämään kaikkea omaisuutta esimerkiksi perillisille ja testamentin avulla voidaan ratkaisevasti määrätä omaisuudesta kuoleman varalta. Sitä voidaan soveltaa myös silloin, kun perillisiä ei ole.

Testamentin ei tarvitse koskea koko omaisuutta, vaan se voidaan rajata koskemaan vain pientä osaa omaisuudesta – jopa yksittäisiä esineitä.

Testamentti tehdään aina kirjallisena. Sen vaihtoehtoja on useita ja niiden sisältö voi olla hyvin yksilöllinen, mutta sen laatimiselle on asetettu ankarat muotovaatimukset. Kun muotovaatimukset täyttyvät, sisällön suhteen laki antaa hyvin vapaat kädet.

Testamentti kannattaa laatia neljästä syystä syystä. Testamentti turvaa lesken tulevaisuuden, se voi tuoda säästöä perintöverossa, se mahdollistaa perintöoikeuden rajaamisen ja se vähentää perintöriitoja.

Näistä eduista huolimatta asianajajat havaitsevat usein tilanteita, joissa testamenttia ei ole laadittu tai siinä on puutteita.

”Fakta on se, että hyvin harva on tehnyt testamentin. Jos se on tehty, se ei välttämättä ole pätevä. Tai jos se on pätevä, se voi olla menneen talven lumia”, kertoo Stadin dumari, varatuomari Jouni Korhonen.

Vaikka testamentti olisikin tehty, se saattaa olla päivityksen tarpeessa.

”Sukulaisuus- ja muut suhteet voivat olla muuttuneet moneen kertaan. Uusia läheisiä on tullut ja vanhoja lähtenyt. Usein ei tulla ajatelleeksi, että testamentti on syytä päivittää”, Korhonen kertoo.

Korhonen listaa neljä vinkkiä, miten perinnönjakaja voi välttyä pahimmilta mokilta, kun hänen hänen omaisuuttaan jaetaan.

1. Poissulje testamentilla lastesi puolisot.

Jos et tee tätä, huonoimmassa tapauksessa lapsesi ex-kumppani perii puolet lapsellesi kuulevasta perinnöstä. 

2. Turvaa avokumppanisi asuminen ja talous.

Avoliitot yleistyvät jatkuvasti. Avokumppanilla ei ole samanlaisia oikeuksia kuin aviokumppanilla, kun toisen kumppanin korjaa kuolema.

”On karmaisevia esimerkkejä siitä kuinka hautajaisten jälkeisenä päivänä avolesken oven takana on edesmenneen aikuinen lapsi, joka vaatii välitöntä poismuuttoa. Tilanne on kinkkinen, sillä se on täysin laillista, eikä edes irtisanomisaikaa ole kuten vuokralaisella”, Korhonen kertoo.

Hän lisää, että taloudellista turvaa avoleskelle voi antaa tekemällä testamentti.

3. Koirat ja mökit ovat ihmisille yleensä hyvin rakkaita, koska niihin liittyy paljon muistoja ja tunteita.

”Usein ihmiset haluavat turvata rakkaan koiransa hyvinvoinnin oman poismenon jälkeen. Eikä myöskään haluta, että elinaikana epämiellyttävät henkilöt viettävät aikaa rakkaalla mökilläsi varsinkin, jos he sattuvat olemaan sukulaisiasi. Monelle myös auto on rakas, joka halutaan antaa tietylle henkilölle. On monia omaisuuteen liittyviä asioita, joihin halutaan vaikuttaa oman kuoleman jälkeen. Siihen paras tapa on testamentti”, kertoo Korhonen. Dumari.

4. Teetä testamentti juristilla.

Korhosen mukaan kokenut juristi on nähnyt monta surullista tarinaa, jotka olisi voinut välttää tekemällä testamentti. Testamenttiasiat menevät yleensä mukavuusalueen ulkopuolelle. Ei ole aivan tavatonta, että muutaman satasen testamentin hinta on este testamentin teolle, vaikka omaisuutta on satoja tuhansia euroja, tietää Korhonen.

Korhonen on kehittänyt matalankynnyksen ratkaisun testamentin tekoon: testamenttipelin.

Artikkelia korjattu 30.12. Vinkkejä on neljä, ei viisi.

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. Jari

    30.12.2020 at 09:30

    Listassa on kohdat 1,2,3 ja 5. Mutta missä on kohta 4?

  2. Miklos

    2.1.2021 at 20:38

    Riitoja testamentti ei estä mitenkään. Osittain tai kokonaan ohitetut nostavat riidan, ainakin sukuriidan ja välit katkeaa. Jäämistön jako menee kuitenkin lopulta (aikaisintaan riitaisan moiteajan jälkeen), kuten vainaja on halunnut.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös