Osakeanalyysit

Tikkurila hyötyy korona-ajan kodinsisustustrendistä ja on jatkossa hyvä osingonmaksaja

Danske Bank antaa osakkeelle ostosuosituksen. Pankin analyytikon mukaan Tikkurilasta on tulossa ”osinkokone”.

Maaleja ja lakkoja valmistavan Tikkurilan tavoitteena on kehittää vesiohenteisia maaleja ja pinnoitteita eri käyttökohteisiin niin, että pinta kestäisi säätä ja kulutusta mahdollisimman optimaalisella maalin käytöllä.

Vesiohenneosaamisen ansiosta yhtiö pystyy laajentamaan maalien käyttökohteita kohteisiin, joissa perinteisesti on käytetty liuotinohenteisia maaleja.

Tikkurilalla on kaksi kansainvälistä strategista brändiä, jotka ovat Tikkurila ja Beckers. Näiden lisäksi Tikkurilalla on useita taktisia alueellisia ja paikallisia brändejä. Kukin brändi on tyypillisesti kohdistettu tiettyyn asiakassegmenttiin sekä tiettyyn hinta- ja laatuluokkaan.

Tikkurila perui jo viime heinäkuussa maaliskuussa antamansa ohjeistuksen tälle vuodelle, jolloin yhtiö julkisti positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiön liikevoitto 41 prosenttia noin 41,1 miljoonaan euroon tammi-kesäkuussa.

Hyvä meno jatkui kolmannella vuosineljänneksellä. Vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi 9,7 prosenttia viime vuodesta ja oikaistu liiketulos lähes 21 prosenttia.

Liiketuloksen kasvun taustalla oli edelleen hyvänä pysynyt kauppa- ja rakennusmaalien kysyntä sekä hinta/myyntimixin positiivinen kehitys kaikilla Tikkurilan päämarkkinoilla. Kannattavuutta paransivat lisäksi yhtiön jatkamat tehostamistoimenpiteet. Kiinteät kulut normalisoituivat ja olivat hieman edellisen vuoden tasoa korkeammat.

Kuluttajien remontti-into tukee myyntiä

Yhtiön toimitusjohtaja Elisa Markkula kertoi kolmannen kvartaalin tulosraportin yhteydessä, että Tikkurilan kolmas vuosineljännes oli vahva, koska kuluttajien into remontoida jatkui.

”Koska yli 80 prosenttia Tikkurilan liikevaihdosta tulee kauppa- ja rakennusmaaleista, olemme hyötyneet selvästi viimeaikaisista markkinatrendeistä, joita olemme myös tukeneet omilla kohdennetuilla markkinointikampanjoillamme. Teollisuusmaaleissa liikevaihtomme jäi edellisen vuoden tasosta, mutta myynti vaihteli segmenteittäin. Puuteollisuuden maaleissa kasvoimme uusien asiakkuuksien saamisen ja vanhojen asiakkuuksien laajentumisen ansiosta. Samaan aikaan kuitenkin kysyntä metalliteollisuusmaalien markkinoilla laski”, Markkula totesi.

Danske Bank nostaa Tikkurilaa koskevia ennusteita ensi vuodelle. Pankki odottaa Tikkurilan liikevoiton nousevan kahdeksan prosenttia konsensusodotuksia korkeammaksi ensi vuonna.

Ammatti- ja kotimaalien hyvä kysyntä tulee jatkumaan vuonna 2021 lisääntyneen kotona olemisen trendin vaikutuksesta ja hillityn kulutuksen vuoksi muissa kategorioissa, arvioi Danske Bankin analyytikko Panu Laitinmäki.

Jatkossa korkea osinkotuotto

Tikkurila on Laitinmäen mukaan kääntymässä osinkoyhtiöksi.

”Nettovelka on laskenut merkittävästi 0,3x EBITDA:han vuoden 2020E loppuun mennessä vuoden 2017 huipusta 2,3x, johtuen hyvästä kassavirrasta. Odotamme Tikkurilan nostavan osinkojaan merkittävästi 2020-22, matalan velan ja hyvä kassavirran tukemana (8,2-8,5% FCF-tuotot 2021-22E). Ennustamme 5,5-6,9%:n osinkotuottoa 2020-22, mutta näemme potentiaalia vielä suurempiin osinkoihin”, Laitinmäki ennustaa.

Laitinmäen mukaan Tikkurilan osake on alisuoriutunut verrokkeihin ja paikalliseen markkinaan verrattuna vuoden alusta tähän päivään. Tikkurilan osake hinnoitellaan edelleen 40-49 prosentin alennuksella globaaleihin maaliverrokeihin nähden vuosien 2020 ja 2021 EV/EBIT -kertoimilla ja 21 prosentin alennuksella sen omaan historialliseen arvostuskertoimeen.

Danske Bankin 12 kuukauden käypä arvo Tikkurilan osakkeelle on 17-19 euroa, kun osakkeen kurssinoteeraus on tällä hetkellä 15 euroa.

Danske Bankin suositus Tikkurilan osakkeelle on osta.

Täydennys: PPG Industries on tehnyt ostotarjouksen kaikista Tikkurilan osakkeista. Ostotarjouksessa Tikkurilan osakkeenomistajille tarjotaan 25 euron käteisvastike osakkeelta. Ostotarjouksen mukaan Tikkurilan osakkeiden yhteenlaskettu arvo on noin 1,1 miljardia euroa.

Tikkurilan hallituksen jäsenet, jotka osallistuivat päätöksentekoon, ovat yksimielisesti päättäneet suositella Yhtiön osakkeenomistajille Ostotarjouksen hyväksymistä.

Tarjousvastike sisältää preemion, joka on noin 66,2 prosenttia verrattuna Tikkurilan osakkeiden päätöskurssiin 17.12.2020.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös