Arvo-osakkeet

Sampo on yhä vahva osinkoyhtiö ja markkina-arvoaan arvokkaampi

Sampo on tehnyt viime vuonna isoja päätöksiä. Osakkeessa on nousuvaraa, arvioi analyytikko.

Sampo teki viime vuonna merkittäviä strategisia muutoksia. Yhtiö tiedotti viime elokuussa, että se ja Rand Merchant Investment Holdings (RMI) ovat julkistaneet yhteisesti omistetun yhtiön kautta tehtävän suositellun käteisostotarjouksen hankkiakseen kaikki brittiläisen Hastings Group Holdings Plc:n osakkeet, jotka eivät jo ole Sammon ja RMI:n omistuksessa tai määräysvallassa.

Vuonna 1996 perustettu Hastings on yksi johtavista vahinkovakuutusten tarjoajista Yhdistyneen kuningaskunnan markkinalla.

Englannin lain mukainen tuomioistuinkäsittely järjestettiin 13.11.2020, minkä myötä tarjous toteutuu. Yhteisesti omistetusta yhtiöstä tulee Sammon tytäryhtiö ja se muodostaa erillisen segmentin konsernin taloudellisessa raportoinnissa. Samalla Sampo vahvistaa vahinkovakuutusliiketoimintaansa.

Toinen merkittävä tapahtuma oli Sammon ilmoitus marraskuussa, jossa se kertoi käynnistäneensä nopeutetun tarjousmenettelyn 162 miljoonan Nordean osakkeen tarjoamiseksi institutionaalisille sijoittajille. Osakemyynti vastaa 4,0 prosenttia Nordean osakekannasta, mikä laskisi Sammon Nordea-omistuksen 15,9 prosenttiin.

Nordea-omistus on nähty sijoitusasiantuntijoiden keskuudessa Sammon turhana rönsynä, josta luopuminen on Sammon omistajien etujen mukaista.

Lisäksi Sampo on ostanut liikkeellelaskemiaan velkakirjoja, mikä alentaa yhtiön velkaantumista.

Viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen toimenpiteiden ansiosta Danske Bank odottaa Sammolle 185 miljoonan euron teknistä tulosta loka-joulukuulle 2020, vahvaa alla olevaa operatiivista yhdistettyä kulusuhdetta (COR), vahvoja investointituottoja sekä 1,175 euron osakekohtaista osinkoa.

”Odotamme Q4 20E:llä vahvaa 83,8 %:n operatiivista yhdistettyä kulusuhdetta, huolimatta 16 miljoonan euron vaikutuksesta Norjan Natural Perils Poolilta. Alla oleva COR tulisi olla 85,5 %, 40 korkopistettä korkeampi v/v. Tämä jättää teknisen tuloksen 185 miljoonaan euroon. Arvioimme osakekohtaisen nettoarvon olevan 19,4 euroa Q4 20E:llä, nousua 4 % kv/kv”, Danske Bankin Analyytikko Asbjorn Nicholas Mork arvioi Danske Bankin aamukatsauksessa.

Lyhytaikaisesti Sammon tulosta rasittavat kertaluontoiset kulut.

Nordea-omistuksen neljän prosentin osuuden myynti aiheuttaa Morkin mukaan 222 miljoonan euron tappiot viime vuoden viimeiselle vuosineljännekselle. Lisäksi velkakirjojen takaisinostotarjous johtaa ylimääräiseen 20 miljoonan tappioon.

Sampo on perinteisesti yksi Helsingin pörssin parhaita osingonmaksajia. Mork pitää 1,75 euron osakekohtaista osinkoa todennäköisenä.

”Arvioimme solvenssisuhteen olevan 209 % ja kassaposition 1,3 miljardia euroa, viitoittaen tietä 1,75 euron osakekohtaiselle osingolle. Lisäksi odotamme Sampon lopulta jakavan loput Nordea-osakkeet osakkeenomistajille toisen liikkeeseenlaskun jälkeen vuonna 2021”, Mork arvioi.

1,75 euron osinko tarkoittaisi nykyisellä kurssinoteerauksella noin 5,1 prosentin osinkotuottoa.

Analyytikon mukaan Sammon osien summa -arvostus antaa osakkeelle 41 euron tavoitehinnan, vahvan vahinkovakuutusliiketoiminnan momentumin ajamana.

”Konsernin P/E (21E) on niinkin alhainen kuin 13,3x 5-6 %:n osinkonäkymällä ja operatiivisten laukaisevien tekijöiden ollessa edessä”, Mork arvioi. Danske Bankin tavoitehinta jättää Sammon osakkeeseen nousuvaraa nykyisestä 34,4 euron kurssinoteerauksesta.

Danske Bank toistaa Sammon 41 euron 12 kuukauden tavoitehinnan ja ostosuosituksen. Sammon loka-joulukuun 2020 tulos julkaistaan 11.2.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös