Yritysuutiset

Kiuasyhtiö Harvia löi pöytään hirmuiset kasvuluvut – tulossa juhlavuoden kunniaksi lisäosinko

Harvian liikevoitto yli kaksinkertaistui viime vuodesta. Yhtiö hakee lisäkasvua rapakon takaa.  

Viime vuoden loka-joulukuussa Harvian Liikevaihto kasvoi peräti 70 prosenttia vertailukaudesta ja oli yli 35 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisilla valuuttakursseilla laskettu liikevaihto kasvoi vieläkin enemmän, lähes 77 prosenttia. Kasvu johtui osittain yrityskaupoista ja orgaaninen liikevaihdon kasvu oli hieman yli 39 prosenttia.

Yhtiö oikaistu liikevoitto nousi 8,8 miljoonaan euroon loka-joulukuussa 2020, kun vertailukaudella vuosi sitten se oli 4,2 miljoonaa euroa. Harvialta osattiin odottaa tuloskasvua, mutta silti analyytikoiden konsensusennuste, 6,6 miljoonan liikevaihto jäi kauas toteutuneesta.

Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju hehkuttaa luonnollisesti kannattavaa ja rajua kasvua.

”Juuri hienompaa suoritusta ei voi toivoa työn merkeissä vietettyyn Harvian 70-vuotisjuhlavuoteen: Harvian liiketoiminnan vauhti kiihtyi edelleen loppuvuotta kohti, ja koko vuodesta tuli poikkeuksellisen vahva. Harvia on myynnillisesti saavuttanut jaetun johtoaseman ja noussut alan suurimman toimijan rinnalle”, Pajuharju toteaa.

Pajuharjun mukaan Harvian tilauskanta oli loppuvuodesta poikkeuksellisen vahva ja normaaleista toimitusajoista on jouduttu venymään.

Liikevaihdon kasvu oli toimitusjohtajan mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä hyvää lähes kaikilla markkinoilla ja kaikissa tuoteryhmissä. Poikkeuksen tekevät ainoastaan Etelä-Eurooppa, Aasia ja arabimaat, jotka ovat kärsineet selvästi voimakkaimmin koronapandemian vaikutuksista. Sama vaikutus näkyy myös höyrygeneraattoreiden liiketoiminnassa, jossa yhtiö jäi koko vuoden tasolla edellisvuodesta, Pajuharju kertoo.

Harvia hakee kasvua erityisesti Amerikan markkinoilta.

Pajuharjun mukaan Yhdysvaltojen kiuas- ja komponenttiliiketoiminta on kehittynyt hyvin, ja lisäksi Almost Heaven Saunas -saunaliiketoiminta ja erityisesti sen oma verkkokauppa ovat menestyneet erinomaisesti.

”Vuonna 2020 tehdyt investoinnit saatiin pääsääntöisesti käynnistettyä suunnitelmien mukaisesti. Yhdysvaltojen konetoimituksissa on ollut viivästystä ja ne asennetaan vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. Markkinan kysyntä on kuitenkin niin vahvaa, että olemme nopeuttaneet lisäinvestointien kartoitusta erityisesti Yhdysvalloissa AHS:n tehtaalle ja Harvian Muuramen tehtaalle.”

Kuluvana vuonna Harvia jatkaa toimitusjohtajan mukaan katseen pitämistä tiiviisti ”strategiansa kulmakivissä” keskittymällä keskiostoksen kasvattamiseen, maantieteelliseen laajentumiseen sekä tuottavuuden jatkuvaan parantamiseen.

”Sauna- ja spa-markkinan yrityskauppojen aktiviteetti lisääntyi vuoden 2020 aikana. Strategiamme mukaisesti tutkimme edelleen aktiivisesti mahdollisuuksia kasvaa sauna- ja spa-markkinalla myös yritysostojen kautta”, Pajuharju toteaa.

Harvia kertoi tilinpäätöksen yhteydessä ostavansa sauna- ja spa-tuotteiden valmistamiseen sopivan kiinteistön Yhdysvalloissa, Länsi-Virginian Lewisburgissa. Kaupan arvo on noin 2,1 miljoonaa euroa.

Uuden tuotantolaitoksen arvioidaan kasvattavan Almost Heaven Saunas -liiketoiminnan tuotantokapasiteettia noin kolmanneksen uuden layoutin, tuotantolinjojen ja tehostettujen tuotantoprosessien ansiosta.

Tuotannon uusissa tiloissa käynnistyy yhtiön mukaan syyskuussa 2021. Uusi tehdas mahdollistaa myös jatkossa tuotantokapasiteetin merkittävän kasvattamisen ja monipuolistamisen.

Harvia ei julkaise lyhyen aikavälin näkymiä. Yhtiö on kuitenkin asettanut itselleen kasvuun, kannattavuuteen ja velkaantumisasteeseen liittyviä pidemmän aikavälin tavoitteita. Yhtiön johto arvioi, että koronapandemian aiheuttamien erityisolosuhteiden takia sauna- ja spa-markkina on kokenut poikkeuksellisen vahvaa kysyntää. Tällä ei kuitenkaan uskota olevan vaikutusta sauna- ja spa-markkinan pitkän aikavälin kasvuodotuksiin tai Harvian pitkän aikavälin tavoitteisiin.

Hallituksen voitonjakoehdotus on 0,39 euroa osakkeelta, joka maksetaan kahdessa erässä. Lisäksi yhtiö aikoo maksaa 0,12 euron juhlaosinko Harvian 70-vuotisjuhlan kunniaksi.

Harvian osake nousi torstaina yli 14 prosenttia huimasti odotettua paremman tuloskehityksen ansiosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös