Osakeanalyysit

Kreaten jälkeen jää yksi iso maanrakentaja pääomasijoittajalle

Sijoittajat hullaantuvat maarakentamisesta, mikä näkyy uuden pörssitulokkaan Kreaten osakekurssin rivakkana nousuna. 

Alkuviikosta osake halpeni hieman, mutta pysyi edelleen noin 11 euron tasolla. 

Pääomasijoittaja Intera hallinnoi Kreatea noin kuusi vuonna ennen irtaantumista eli pörssilistausta. 

Toinen pääomasijoittaja Sentica Partners on Interan tavoin ostanut alan yrityksiä, kuten Kanta-Kaivuun. Sentica operoi Terrawise-nimisellä yhtiöllä, joka teki toissa vuonna 110 miljoonan euron liikevaihtoa. Liikevoittoa tuli vajaan parin prosentin verran. 

Sentican suurimmista yritysostoista on jo vierähtänyt yli kuusi vuotta. 

Sentican sijoitusjohtaja ja Terrawisen hallituksen puheenjohtaja Timo Sarkki ei kommentoi mahdollista pörssilistausta tai muitakaan irtaantumishankkeita Terrawisen kohdalla. 

Sijoittajat seuraavat etenkin liikevoittoa, joka kertoo, että paljonkin liiketoiminnasta jää viivan alle ja osinkoihin. 

Sijoitusyhtiö Ahlström Capital on hallinnoinut hieman yli kuusi vuotta Destia Groupia, joka tekee vuositasolla yli 550 miljoonan euron liikevaihtoa. 

Ahlström Capitalin toimitusjohtaja Lasse Heinonen sanoo, ettei Ahlström ei ole käynnistänyt hankkeita esimerkiksi Destian listaamiseksi pörssiin”. 

”Destia tuo vahvaa kassavirtaa Ahlströmille ja yhtiö on asteittain parantanut kykyään tuloksen tekemisessä”.  

Heinonen korostaa, että Ahlström Capitalia ei voi suoraan rinnastaa perinteiseen pääomasijoittajaan. Destia on Heinosen mukaan laajentanut liiketoimintaansa muun muassa rakentamiseen, joka liittyy energiaan. 

Destia ottanee jatkossa lisää liikevaihtoa Pohjois-Ruotsin infran urakoinnista. 

”On mielenkiintoista seurata Kreaten tulevaa matkaa pörssiyhtiönä”, Heinonen jatkaa. 

Destian liikevoitto on pidemmällä aikajaksolla liikkunut noin parin kolmen prosentin haarukassa suhteessa noin 570-580 miljoonan euron liikevaihtoon. 

Kreaten liikevoitto oli noin 4,7 prosenttia viime vuoden yhdeksältä kuukaudelta. Yhtiö arvioi, että liikevaihtoa kertyy viime vuodelta 235 miljoonaa euroa viime tilikaudelta. 

Sijoittajalle maanrakentaminen jää ehkä hieman kaukaiseksi. Alan yrityksille tulee vuosittain jakoon ehkä noin kolmen miljardin potti kotimaassa. 

Kreaten kovimpiin kilpailijoihin lukeutuvat Destian ja Terrawisen ohella muun muassa YIT Infra ja GRK. YIT Infra teki viime tilikaudella lähes 800 miljoonan euron liikevaihdolla, josta liikevoitto tuli vajaan parin prosentin verran. 

Vertauksena liikevaihdoista voi mainita, että Kreate aikoo nostaa liikevaihtonsa noin 300 miljoonaan euron vuoteen 2024 mennessä. 

Infra-rakentamisen jopa nopeimpana nousijana voi pitää vantaalaista GRK-konsernia. Yhtiön liikevaihto oli noin 380 miljoonaa euroa viime tilikaudella. GRK lohkaisi liikevoittoakin noin kuuden prosentin verran. 

Eri vuosien tilinpäätöksistä voi lukea, että GRK on nostanut liikevaihtoaan noin 15 – 20 prosenttia vuosittain. GRK:n hallituksen jäsen ja yksi omistajista Keijo Haavikko kertoo, ettei GRK kaavaile pörssiin listautumista. 

”Infran rakentamisen tuotot riippuvat paljolti julkisista hankinnoista kotimaassa, mikä luo aina omat rajansa”, Haavikko jatkaa. 

GRK ei ole jäänyt kotimaan varaan, vaan ottaa liikevaihdostaan noin viidenneksen ulkomailta, kuten Baltiasta ja Ruotsista. Haavikko toteaa, että muun muassa Baltian ratahankkeiden ja moottoriteiden urakoinnit ovat tuoneet merkittävästi liikevaihtoa. 

”GRK sitouttaa henkilöstöään osakkeiden omistuksen kautta. Omistajia on yhteensä noin puolisataa”, Haavikko toteaa. 

Sijoittajat ottavat sihdin alle Kreatessa myös korkean eli noin 20 prosentin pääoman tuoton. Maanrakentaminen voittaa pääoman tuotollaan useimmat pörssiyhtiöt, mikä kertoo esimerkiksi konekaluston käytön tehokkuudesta ja kustannuskurista. 

Kreaten noin 11 euron osakkeen hinta tuottaa noin 73 miljoonaa yhtiön pörssiarvoksi. 

P/e-luku kertoo sen, että kuinka monessa vuodessa yhtiö maksaa tuloksestaan pörssiarvon. Kreate pe-luvuksi tulee kahdeksan, minkä nojalla yhtiötä voi pitää ”halpana”. 

Kreate aikoo nostaa liikevaihtoa orgaanisesti sekä yritysostoilla.  

Liikevoiton marginaaliksi tulee ennusteen mukaan yli viisi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. 

Kreaten nettovelka suhteessa käyttökatteeseen on alle 2,0. Nykyisellä käyttökatteella yhtiö olisi velaton vuodessa, mikäli Kreate käyttäisi koko käyttökatteensa velkojensa maksuun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös