Kasvuosakkeet

Pihlajalinna vahvassa tulosvireessä – pankilta osakkeelle ostosuositus

Terveysyhtiö Pihlajalinnan tulosraportti on kaikin puolin vahva osoitus terveysyhtiön iskunkestävyydestä.

Pihlajalinnan liikevaihto nousi loka-joulukuussa 2,6 prosenttia edellisvuodesta 137 miljoonaan euroon.

Oikaistu liikevoitto oli 7,3 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 5,6 miljoonaa euroa. Liikevoitto ylitti reilusti analyytikoiden konsensusennusteen 5,1 miljoonaa euroa.

Vaikka terveyspalveluiden kysyntä on normalisoitumassa, lääkärikeskustoimipisteiden käyntimäärät jäivät loka-joulukuussa noin 10 prosenttia vertailukaudesta. Koronatestausmäärät kasvoivat kuitenkin 67 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä koronan toisen aallon edetessä.

”Kumppanuudet ja työterveyshuolto ovat vilkastuttaneet palveluidemme käyttöä ja vahvistaneet toimipaikkojemme käyttöasteita. Normaalia, koronaepidemiaa edeltänyttä toiminnan tasoa ei ole kuitenkaan vielä saavutettu. Vaikka suunta on hyvä, meillä on edelleen selvästi parantamisen varaa. Vuoden viimeinen neljännes antaa erinomaiset lähtökohdat alkaneeseen vuoteen”, kertoo Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen.

Pihlajalinna odottaa liikevaihdon ja liikevoiton kasvua tälle vuodelle

Koronatilanteen keston taloudellisia vaikutuksia Pihlajalinnan liiketoimintaan on edelleen vaikeaa luotettavasti arvioida ja ennakoida, yhtiö kertoo.

Valtakunnalliset tai alueelliset rajoitustoimet koronan kolmannen aallon estämiseksi sekä koronarokotteiden viivästyminen saattavat yhtiön mukaan vaikuttaa negatiivisesti kuluttajakysyntään. Toisaalta laaja koronatestaaminen, rokotusten alkaminen, julkisen sektorin hoitojonojen purku ja muun patoutuneen kysynnän purkautuminen korvaavat kuluttajakysynnän vähenemistä.

Pihlajalinna odottaa liikevaihdon kasvavan selvästi ja oikaistun liikevoiton paranevan selvästi vuodesta 2020.

Pihlajalinnan erinomainen tulosraportti sai Danske Bankin nostamaan selvästi Pihlajalinnan suositusta ja osakkeen tavoitehintaa.

Pankki kääntyi optimistisemmiksi mahdollista Pihlajalinnan vuosien 2021 -2023 tuloskasvua kohtaan. Syynä ovat hyvät loka-joulukuun marginaalit ja lisääntynyt läpinäkyvyys divisioonien kannattavuudessa.

Esimerkiksi julkisen sektorin ulkoistusten kannattavuuden lasku näyttää väliaikaiselta.

”Saimme lisää selvyyttä Pihlajalinnan vuoden 2020 suoriutumisesta, koska se paljasti marginaalit liiketoimintalinjoittain. Vastoin odotuksiamme, julkisen sektorin ulkoistamisen kannattavuus laski v/v johtuen esimerkiksi koronavirukseen liittyvistä ylimääräisistä kustannuksista, joista osan sen tulisi saada takaisin vuonna 2021”, toteaa Danske Bankin analyytikko Panu Laitinmäki.

Laitinmäki kiinnittää huomiota siihen, että yksityisessä terveydenhuollossa marginaalit nousivat 4,5 prosenttiin 2,0 prosentista vuonna 2019, johtuen ennen pandemiaa käynnistetyistä suurista kustannussäästöistä. Laitinmäen mukaan tämä tukee Pihlajalinnan paljon korkeampaa kannattavuuspotentiaalia tänä ja ensi vuotena, koska kysyntä oli selvästi alle normaalin vuonna 2020.

Danske Bank uskoo, että ulkoistamisliiketoiminta palaa vuoden 2019 marginaaleihin vuonna 2021 ja yksityinen terveydenhuolto tulee paranemaan hyvältä vuoden 2020 tasolta korkeamman kysynnän ajamana.

Osakkeen arvostus on kohtuullinen tulosnäkymiin verrattuna

Danske Bankin päivitetyillä ja aiempaa korkeammilla tulosennusteilla Pihlajalinnan osakkeen arvostus näyttää houkuttelevalta. Laitinmäen mukaan erityisesti vapaan kassavirran tuotto on korkea, 11 – 13 prosenttia vuosina 2021 – 2022. P/E-kerroin on kuluvan vuoden tulosennusteella vain 11x.

Danske Bank nostaa Pihlajalinnan 12 kuukauden tavoitehinnan 13 euroon aiemmasta 9,8 eurosta antaa osakkeelle ostosuosituksen.

Yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle 0,20 euron osinkoa osaketta kohden. Vuodelta 2019 osinkoa ei maksettu. Osinkotuotto nousee tämän hetken 10,75 euron kurssilla 1,9 prosenttiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös