Yritysuutiset

Olvi rikkoi myyntiennätyksen – osinkotuotto nousee

Viimeisen vuosineljänneksen liikevoitto jäi kuitenkin odotuksista. Syinä olivat koronarajoitukset ja yhtiön markkinointipanostukset.

Virvoitusjuomavalmistaja jatkaa kasvun tiellä. Olvin koko vuoden 2020 myyntivolyymi, liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat uuteen ennätykseen viidettä vuotta peräkkäin koronapandemiasta huolimatta. Konsernin myyntivolyymi kasvoi Liettuassa, Suomessa ja Valko-Venäjällä. Viron ja Latvian myyntivolyymit pysyivät edellisen vuoden tasolla.

Liikevaihdon kehitys eriytyi maantieteellisesti neljännellä vuosineljänneksellä. Suomessa liikevaihto kasvoi myyntivolyymien myötä. Latviassa HoReCa-myynnin loppuessa vähittäiskaupan hintakilpailu voimistui. Valko-Venäjällä valuuttakurssin heikentyminen laski vertailukelpoista liikevaihtoa, paikallisvaluutassa liikevaihto parani seitsemän prosenttia.

Loka-joulukuussa liikevaihto oli 93 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin viimeisellä vuosineljänneksellä liikevaihto oli 93,6 miljoonaa euroa.

Liikevoitto jäi loka-joulukuussa kuitenkin viime vuodesta ja analyytikoiden konsensusodotuksesta. Vuosineljänneksen liikevoitto oli 6,9 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin liikevoittoa syntyi 7,6 miljoonaa euroa. Konsensusodotus oli 7,7 miljoonan euron liikevoitto.

Liikevoitto laski kaikilla muilla markkinoilla paitsi suomessa.

Liikevaihdon kehitykseen vaikutti koronapandemian aiheuttama myynnin painottuminen vähittäiskauppaan nostaen edullisten monipakkausten osuutta myynnistä, Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho toteaa.

Olvi reagoi Ahon mukaan nopeasti koronapandemian aiheuttamaan epävarmuuteen toisella ja kolmannella kvartaalilla sekä teki kustannussäästöjä.

Loka-joulukuun liikevoiton 9,1 prosentin laskuun vaikuttivat koronapandemian toisen aallon voimakkaat rajoitustoimenpiteet, joita Olvi oli jo ennakoinut 29.10.2020 annetussa osavuosikatsauksessa.

”Rajoitukset liittyivät HoReCa:n ja joissakin Olvin toimintamaissa myös vähittäiskauppojen aukioloaikoihin ja alkoholituotteiden myyntiin. Lisäksi markkinointipanostuksia lisättiin merkittävästi erityisesti liittyen uutuuksien suunnitteluun ja lanseeraukseen. Neljännen kvartaalin nettotulosta rasittivat tytäryhtiöissä suoritetut kertaluontoiset, erityisesti pakkausmateriaaleihin kohdistetut alaskirjaukset, sekä laskennallisten verojen lisäys seuraavan vuoden suunniteltuihin osinkoihin liittyen niissä tytäryhtiöissä, joissa verot maksetaan voittovarojen kotiuttamisen yhteydessä”, Aho toteaa.

Olvi odottaa 2021 liikevoiton odotetaan pysyvän hyvällä edellisvuoden tasolla. Ensimmäisen kvartaalin suoriutumiseen vaikuttaa edellisvuoteen verrattuna voimakkaat koronapandemiasta johtuvat rajoitukset. Markkinoiden kokonaiskulutuksen Olvi odottaa laskevan väliaikaisesti. Lisäksi yhtiö on suunnitellut edellisvuotta suurempia markkinoinnin panostuksia sesonkiin valmistautumiseen liittyen.

Olvin vakavaraisuus pysyi hyvällä tasolla. Hallitus ehdottaa osingoksi 1,1 euroa osakkeelta, kun vuosi sitten osinko oli 1,0 euroa. Tämän hetken 44 euron kurssinoteerauksella osinkotuotto nousee 2,5 prosenttiin.

Olvin osakekurssi on noin 4,9 prosentin laskussa tiistaina aamupäivällä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös