Yritysuutiset

Nesteen myynti ja liikevoitto laskivat selvästi vuoden 2020 viimeisellä vuosineljänneksellä

Epävakaus öljytuotteiden ja uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla jatkuu, Neste arvioi.

Nesteen neljännen neljänneksen liikevaihto jäi 3,0 miljardiin euroon, kun vertailukaudella se oli lähes 4,1 miljardia. Yhtiön mukaan liikevaihdon lasku johtui raakaöljyn hinnan laskusta, jolla oli noin 700 miljoonan euron negatiivinen vaikutus liikevaihtoon ja öljytuotteiden myyntimäärien laskusta. Tällä oli puolestaan noin 100 miljoonan euron negatiivinen vaikutus liikevaihtoon.

Lisäksi Yhdysvaltain dollarin heikentymisellä oli noin 200 miljoonan euron negatiivinen vaikutus liikevaihtoon edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Konsernin vertailukelpoinen liikevoitto laski 380 miljoonaan euroon vertailukauden 781 miljoonasta eurosta.

Uusiutuvat tuotteet -segmentin vertailukelpoinen liikevoitto jäi 338 miljoonaan euroon, kun vertailukaudella se oli 671 miljoonaa euroa. Nesteen mukaan se on osoitus kestävyydestä epävakailla markkinoilla.

Lukuja vertailtaessa on syytä muistaa, että vuoden 2019 neljännen neljänneksen luvut sisältävät Yhdysvaltain vuosien 2018 ja 2019 takautuvan BTC-verohelpotuspäätöksen 372 miljoonan euron positiivisen vaikutuksen.

Öljytuotteet-segmentin vertailukelpoinen liikevoitto oli 37 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella se oli 117 miljoonaa. Lasku johtui heikkona jatkuneesta jalostusmarkkinasta.

”Markkinoiden epävakaudesta huolimatta keskitymme edelleen strategian toteutukseen”,  Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker toteaa.

”Strategiamme perustuu uusiutuviin ja kierrätysratkaisuihin. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi. Esimerkiksi Neste MY uusiutuva diesel™ -polttoainetta myydään jo lähes 500 liikenneasemalla useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa Kalifornian ja Oregonin osavaltioissa”, toimitusjohtaja kertoo.

Yhtiön mukaan näkyvyys globaaliin talouskehitykseen on edelleen huono koronapandemian vuoksi. Siksi yhtiö odottaa merkittävän epävakauden jatkuvan öljytuotteiden ja uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla.

Uusiutuvan dieselin myyntimäärien ensimmäisellä neljänneksellä odotetaan olevan edellisen neljänneksen tasolla. Jäte- ja tähderaaka-aineiden markkinatilanteen odotetaan pysyvän tiukkana, koska niiden kysyntä jatkuu vahvana.

Ensimmäisen neljänneksen myyntimarginaalin Neste odottaa olevan vuoden 2020 neljännen neljänneksen erittäin korkeaa tasoa matalampi mutta silti hyvällä tasolla. Ennustamme, että myyntimarginaalia eivät tue samanlaiset suojausvoitot kuin vuonna 2020.

Öljytuotteiden markkinakysyntä jatkuu heikkona ja vaihtelevana ensimmäisellä neljänneksellä koronapandemiasta johtuvien useiden sulkutoimenpiteiden seurauksena.

Neste ei anna tarkempaa arvioita tämän vuoden tulosnäkymistä.

Osinkopolitiikkansa mukaisesti Neste jakaa osinkoa vähintään 50 prosenttia vertailukelpoisesta tilikauden voitosta.

Yhtiön taloudellisessa asemassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia tilikauden päättymisen jälkeen. Hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että vuodelta 2020 vahvistetun taseen perusteella maksetaan osinkoa 0,80 euroa osaketta kohti. Osinko maksetaan kahdessa erässä.

Viime vuonna Neste maksoi osinkoa 1,02 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös