Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Inflaatio- ja korkopelot hälvenivät – hyvä uutinen kasvusijoittajalle

Korkojen nousutahti on hidastumassa, uskoo Nordea.

Korkojen nousutahti on hidastumassa, uskoo Nordea.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin massiivinen 1,9 biljoonan eli 1 900 miljardin dollarin talouden elvytyspaketti hyväksyttiin viime viikolla.

Tukipaketti on jo kolmas USA:n liittovaltion jakama shekki kansalaisille. Edellisen shekin se jakoi joulun aikaan ja se oli suuruudeltaan 600 euroa kansalaista kohde.

Bidenin tukipaketti on selvästi suurempi. Siihen kuuluu 1 400 dollarin kertaluonteisen tuki, joka maksetaan jokaiselle alle 75 000 dollaria vuodessa ansaitsevalle amerikkalaiselle. Siinä annettaan myös osavaltioille rahaa koronatoimia varten sekä joitakin muita tukia.

Uusi massiivinen elvytyspaketti on nostanut kuitenkin entisestään pelkoja inflaation kiihtymisestä ja siten myös korkojen noususta.

Inflaatiopaineita ja etenkään niiden kestoa ei kannata liioitella, sillä elvytyspaketin vaikutukset ovat kertaluontoisia, muistuttaa Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava.

”Palkkojen kehitys pysynee vaisuna, sillä työttömien määrä on yhä suuri. Viralliset työttömyystilastot kaunistelevat työllisyystilannetta jonkin verran, sillä monet ovat siirtyneet työvoiman ulkopuolelle. Bidenin ajama minimipalkkojen tuplaaminen ei saanut kannatusta kongressissa, eikä siten sisälly elvytyspakettiin kuten alun perin tavoiteltiin”, Alava toteaa Nordean viikkokatsauksessa.

Viime viikolla julkaistu USA:n helmikuun kuluttajahintainflaatio oli vuositasolla 1,7 prosenttia ja pohjainflaatio maltilliset 1,3 prosenttia.

Alavan mukaan suurempia lukemia nähdään todennäköisesti maalis-toukokuussa, kun vuoden takainen vertailukohta on matalimmillaan, mutta tämä on jo markkinoiden tiedossa.

Nordea uskoo korkojen yhä nousevan loppuvuotta kohti, mutta nousutahdin pitäisi selvästi hidastua.

Spekulaatiot korkojen noususta ovat lisänneet arveluja sektorirotaatiosta kasvuosakkeista arvo-osakkeisiin. Tämä johtuu siitä, että korkojen nousu rasittaa enemmän kasvu- kuin arvo-osakkeiden tuotto-odotuksia.

Korkopelkojen hälventyminen voi pistää kuitenkin myös toimialarotaation tauolle.

”Teknologiayhtiöiden hallitsema Nasdaq-indeksi ehti jo korjata 10 % alaspäin, mutta viime viikolla indeksi päätyi pieneen nousuun. Arvo-osakkeet, joihin kuuluvat esimerkiksi monet pankit ja sykliset yhtiöt, ovat nousseet tuntuvasti sen jälkeen, kun Pfizer kertoi marraskuussa hyvistä koronarokotteen tutkimustuloksista”, Alava toteaa.

Alava muistuttaa, että hurjan kurssinousun jälkeen monien syklisten yhtiöiden arvostus on noussut selvästi, ja hinnoitteluero kasvuyhtiöihin on kaventunut.

Kasvuyhtiöiden joukko on hajanainen ja mukaan mahtuu monenlaisia yhtiöitä. Monien pienten teknoyhtiöiden arvostuskertoimet ovat Alavan mukaan ”tähtitieteellisiä”, mutta sen sijaan S&P 500 -indeksiä hallitsevat FAANG-yhtiöt ovat maltillisemmin hinnoiteltuja. Alavan mukaan niiden arvostus perustuu myös lähiaikojen näkymille eikä pelkästään tulevaisuuden odotuksille.

Kommentoi
Ylös
>