USA:n ”hullut päivät” vauhdittanee Suomenkin terästä ja konepajaa

Rapakon takaiset ”hullut päivät” ovat luoneet nostetta konepajoihin ja teräkseen myös Helsingin pörssissä.
USA Yhdysvallat talous sijoittaminen lippu USA Yhdysvallat talous sijoittaminen lippu

Suomalaiset laitevalmistajat ja teräsyhtiöt pyörittävät yhteensä useiden miljardien liikevaihtoa yksin Pohjois-Amerikan tehtaillaan. Sijoittajat haalivat nyt teollisuuden osakkeita salkkuihinsa Yhdysvalloissa, jossa Dow Jones on rikkonut uusia ennätyksiä ja lähinnä teollisuus -vetoisena. 

Markkina-arvioiden mukaan Yhdysvallat elvyttää nyt paljon tuhdimmin kuin Kiina, mikä näkynee myös suomalaisyhtiöiden tilauskirjoissa. 

”Savupiiput eli perinteinen teollisuus on nyt vedossa. Teknologia valuu pöntöstä alas”, konkarisalkunhoitaja Hannu Angervuo kiteyttää. 


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Perusteollisuus on pitkään pysynyt sivustakatsojana teknoyhtiöiden kiitämisen rinnalla pörssissä. 

”Erityisesti maltillisesti hinnoitellut perinteisten teollisuusyhtiöiden osakekurssit ovat nousseet nopeasti”, Angervuo jatkaa. 

Dollareiden vyörytys ja konepajojen kurssien ampaisut tulivat näkyviin Yhdysvaltain pörssissä etenkin viime viikolla. 

Suomessa metsäkoneistaan tunnetun John Deeren ja Caterpillarin osake ampaisivat jopa historiallisiin korkeuksiinsa. 

Yhdysvalloista on tullut tärkeä tekijä kotimaisille konepajoille

Meklarit rinnastavat Angervuon mukaan perinteisen teollisuuden tulemisen lumien sulamiseen kevät auringossa.

”Lumen alta löytyy kaikkea mielenkiintoista,” Angervuo filosofoi. 

Amerikasta on tullut merkittävä tehdaskeskittymä suomalaisille konepajoille sekä teräkselle. Vuosikertomukset eivät anna julki liikevaihtoa eikä tuotannon arvoa pelkästään suomalaisten konepajojen Pohjois-Amerikan tehtaille. Vuosikertomukset tulee ilmi vain eri mantereiden osuudet koko konsernin liikevaihdosta.

Suomalaisyhtiöt ovat edenneet Yhdysvalloissa etenkin yritysostojen kautta. Yhteenlasketuksi vuositason liikevaihdoksi voi kuitenkin arvioida useiksi miljardeiksi euroiksi teräksen ja konepajojen Amerikan tehtaiden osalta.  

Yhdysvallat on saanut maaliinsa 1 900 miljardin dollarin Angervuon ilmaisuin ”mäkistarttirahan” eli elvytyspakettinsa. Dollarimassin jatkoksi voi tulla jättipotti eli noin 750 miljardin dollarin edestä vetoapua infrarakentamiseen. 

Suomalaisten yritysostot saattavat osua nappiin. Esimerkiksi Metso Outotec on ostanut kanadalaisen murskainlatteiden McCloskeyn. Yhtiö teki ostohetkellä noin 330 miljoonan euron liikevaihtoa. 

Metso Outotecin yksi kova kilpailija eli amerikkalainen Terex teki viime vuonna murskainpuolella noin miljardin euron liikevaihtoa. Terexin osake kallistui viime viikon aikana noin 44 dollarista yli 47 dollariin New Yorkin pörssissä. 

Terex myi aikanaan Konecranesille saksalaisen Demagin teollisuuden ja satamien nosturit sekä tehtaat Yhdysvaltoja myöten. 

Konecranes otti viime tilikaudella Amerikoista vajaan kolmanneksen yli kolmen miljardin euron liikevaihdostaan. Yhtiö ennen Demagin kauppaakin edennyt tehdasostoilla rapakon takana.   

Konecranesin amerikkalaisen kilpailijan Columbus Mckinnonin osake lähti viime viikolla melko rivakkaan tahtiin kallistumaan New Yorkin pörssissä. 

Myös Cargotec pyörittää logistiikan laitevalmistusta omilla tehtaillaan Pohjois-Amerikassa. Uusi tuleva fuusioyhtiö Konecranes Cargotec hankki viime tilikaudella yhteensä noin kahden miljardin euron liikevaihdon Americas-liiketoiminnassa. 

Maansiirtokoneistaan tunnettu Caterpillar kisaa osaltaan Wärtsilän kanssa laivamoottoreissa ja voimalaitoksissa. Caterpillarin osake on kallistunut 218 dollarista 230 dollariin.

Wärtsiläkin on jalkautunut yritysostoillaan Amerikkaan, joka on ostanut voimaloita muun muassa energian varalähteeksi eli tuulivoiman rinnalle. 

Amerikkalainen Cummings valmistaa Wärtsilää pienemmän kokoluokan moottoreita laivoihin ja voimaloihin. Yhtiön osakekurssi on ottanut nostetta.

Myös Valmet on petannut asemiaan yritysostoillaan rapakon takana. Yhtiö osti taannoin sellu- ja paperiteknologian liikevaihdoltaan noin 160 miljoonan euron GL&V-yhtiön. Niinikään Nokian Renkaat operoi uudella tehtaallaan Yhdysvalloissa.

Suomalaisten Amerikan tehtaiden liikevaihto tulee selkeimmin näkyviin jalo- ja hiiliteräksessä. 

Ex-Rautaruukin omistaja, ruotsalainen SSAB teki viime tilikaudella yli kahden miljardin euron liikevaihtoa Americas-liiketoiminnassa. SSAB omistaa tehtaan Yhdysvalloissa, kuten Outokumpukin. 

Outokummun liikevaihdoksi tuli viime tilikaudella noin miljardin euron verran Americasissa. 

Amerikkalaisen hiiliteräsyhtiön Nucorin osake kallistui viime viikolla 64 dollarista 70 dollarin tasolle. 

Hissiyhtiö Kone teki viime vuonna noin kahden miljardin euron liikevaihtoa Americas-liiketoiminnassa. Yhtiö omistaa tehtaita myös Yhdysvalloissa.   

Pelastaako USA Suomen teollisuuden tilaukset?

”Elvytysdollarit” eivät viime viikolla nostaneet amerikkalaisen hissiyhtiö Otiksen osakekurssia, joka pysyi paikallaan. Kiina on pysynyt hissiyhtiöiden suurimpana myyntialueena. 

Eurooppa tulee perinteensä mukaan jälkijunassa. Kiinan ohella Amerikasta voi tulla yksi pelastaja teollisuuden uusissa tilauksissa, jotka ovat laskeneet yhtäjaksoisesti jo 13 kuukautta. Vuoden 2021 tammikuussa uudet tilaukset nousivat 12 kuukauden aikana vain kemian teollisuudessa.   

”Uusien tilausten kasvulla alkaa olla jo kiire, mikäli konepajat aikovat vauhdittaa liikevaihdon ja tulosten vahvistamista vuodelle 2021”, Angervuo toteaa. Tilaukset realisoituvat laskutukseksi vasta 6 – 12 kuukautta saantihetkestä.

New Yorkin pörssin nousijoista voi poimia vielä amerikkalaisen traktorijätin Agcon, joka omistaa Linnavuoren moottoritehtaan ja Valtran Suolahden tratkoritehtaan. Agco osake on kuukaudessa ponnahtanut 117 dollarista 138 dollariin. 

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Marlboro historia

Tarina brändin merkityksestä: Marlboron matka naisten hienostotupakasta Marlboro-miehen kautta nykyaikaan

Seuraava artikkeli
Wall Street sijoittaminen osakemarkkinat sijoituskirjat talouskirjat talous

Sijoitusstrategi: Inflaatio- ja korkopelot hälvenivät - hyvä uutinen kasvusijoittajalle