Sijoittajan verotus

Virtuaalivaluuttojen tuotot ovat veronalaista pääomatuloa – näin ilmoitetaan veroilmoituksella

Kaikki virtuaalivaluuttojen käyttämisestä syntyneet tulot ilmoitetaan veroilmoituksella pääomatulona. Tulo voi syntyä jopa laskujen maksamisesta virtuaalivaluutalla.

Verohallinto ennakoi, että virtuaalivaluutoista ilmoitetaan tänä keväänä aiempaa enemmän tuloja. Virtuaalivaluuttojen käytöstä ja louhinnasta saadut tulot ovat veronalaisia. Tulot pitää ilmoittaa veroilmoitukselle.

Kun verovelvollinen ilmoittaa tulot virtuaalivaluutoista itse veroilmoitukselle, välttyy hän veronkorotukselta, joka määrätään ilmoittamatta jättäneille.

Virtuaalivaluutoista on tullut veroilmoitukselle ilmoitettavia tuloja, jos verovelvollinen onviime vuonna vaihtanut virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan, vaihtanut virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan, maksanut virtuaalivaluutalla laskuja, ostanut virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluja tai osallistunut virtuaalivaluutan louhintaan.

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan pääomatulona ja louhinnassa saatu virtuaalivaluutta ansiotulona. Virtuaalivaluutan arvona käytetään sitä vaihtokurssia, joka virtuaalivaluutalla on käytön tai louhinnan hetkellä.

Virtuaalivaluutan käyttäminen missä tahansa tilanteessa realisoi jokaisella kerralla erikseen virtuaalivaluutan luovutusvoiton tai -tappion laskennan. Voittoa tai tappiota laskettaessa virtuaalivaluutat katsotaan käytetyksi siinä järjestyksessä kuin henkilö on ne hankkinut, jos hän ei muuta näytä. Luovutusjärjestyksen seuranta voi tapahtua virtuaalilompakko- tai tilikohtaisesti, mutta tästä on esitettävä tarvittaessa näyttö verotukseen.

Virtuaalivaluutan realisoitunut arvonnousu lasketaan verovelvolliselle edullisemmalla tavalla: luovutusvoittoa laskettaessa luovutushinnasta voidaan vähentää joko todellinen hankintahinta kuluineen tai vaihtoehtoisesti niin sanottu hankintameno-olettama ilman mitään muita kuluja. Hankintameno-olettamaa käytettäessä vähennys on 20 prosenttia luovutushinnasta, jos omaisuus on omistettu alle 10 vuotta ja 40 prosenttia, jos omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta.

Kannattaa muistaa, että virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut voi vähentää verotuksessa. Myös virtuaalivaluuttaluovutuksista aiheutuneet tappiot ovat vähennyskelpoisia.

Virtuaalivaluuttojen käytöstä saadut voitot ilmoitetaan sähköisessä OmaVerossa kohdassa ”Pääomatulot” – ”Luovutusvoitot”. Omaisuuden tyypiksi tulee valita tällöin ”Muu omaisuus” ja sanalliseksi kuvaukseksi kirjoitetaan ”virtuaalivaluutta”. Samalla tässä kohdassa ilmoitetaan myös virtuaalivaluutan luovutustappiot ja hankkimisesta aiheutuneet kulut.

Virtuaalivaluuttojen louhinnasta saadut tulot ilmoitetaan kohdassa ”Muut ansiotulot”.

Veroilmoitukseen ei tule liittää mukaan mitään hankinta/osto- tai myyntidokumentteja. Kuitenkin kuitit ja tositteet tulee säilyttää kuusi vuotta verovuoden päättymisestä. Verohallinto pyytää tositteita tarvittaessa.

Yksin Bitcoinin markkina-arvo oli viime vuonna noin 540 miljardia euroa. Markkina-arvo on nelinkertaistunut vuodesta 2019. Bitcoinin arvo dollareissa on noussut vuoden 2019 alusta jo yli 1300 prosenttia.

”Erityisen voimakkaasti Bitcoinien markkina-arvo on kasvanut viime vuonna. Siksi ennakoimme, että moni on myynyt valuuttaa viime vuonna ja pääsee nyt tänä keväänä ilmoittamaan veroilmoitukselle myyntivoittoja”, ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta sanoo.

Suomalaiset ovat ilmoittaneet virtuaalivaluuttatuloja Verohallinnolle hyvin aiempinakin vuosina. Puiron mukaan esimerkiksi vuosina 2017-2018 verottajalle ilmoitettiin 176 miljoonan arvosta virtuaalivaluutan luovutuksia ja voittoja summasta oli 60 miljoonaa. Voittoja ilmoittaneita oli tuhansia, Puiro sanoo.

Verohallinto seuraa ja valvoo tänäkin vuonna virtuaalivaluuttakauppojen ilmoitustietoja ja käyttää seurannassa apuna erilaisia vertailutietoja.

Verohallinto lähettää myös oma-aloitteisesti tietoja virtuaalivaluuttakaupoista muihin maihin. Esimerkiksi 2018-2019 tietoja lähetettiin sataan eri maahan ja lähetetyissä tiedoissa virtuaalivaluuttaan liittyviä luovutuksia ja muuta toimintaa oli 13,5 miljardin euron edestä. Muiden maiden verohallinnot ovat käyttäneet tietoja aktiivisesti valvonnassaan.

Virtuaalivaluutoista saatujen tulojen laskemisessa voi käyttää apuna Verohallinnon FIFO-laskuria. Laskuri käyttää FIFO-periaatetta (First In – First Out), jonka mukaan virtuaalivaluutat katsotaan käytetyksi siinä järjestyksessä kuin ne on hankittu.

Lue lisää virtuaalivaluuttojen verotuksesta verohallinnon sivuilta täältä: Virtuaalivaluuttojen verotus

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös