Osakeanalyysit

Handelsbanken: YIT:n ongelmat projektinjohdossa huolestuttavat

YIT:n tasepohjaisen P/B-kertoimen kehitys ja osakekohtaisen tulosennusteen (konsensus) kehitys.

Pankki laski YIT:n suositusta ja osakkeen tavoitehintaa.

Rakennusyhtiö YIT on menettänyt viime vuosina niin sijoittajien kuin analyytikoidenkin luottamusta. Tämä näkyy esimerkiksi osakkeen tasepohjaisen P/B-arvostuskertoimen pitkään jatkuneena laskuna sekä analyytikoiden tulosennusteiden laskuna viime vuosina.

YIT:n taloudellista menestymistä ovat häirinneet jatkuvat projektinjohto-ongelmat, toteaa Handelsbanken aamukatsauksessaan.

Tilinpäätösraportissaan YIT kertoi, konsernin oikaistu liikevoitto laski 85 miljoonaan euroon edellisvuoden 165 miljoonasta eurosta ja oikaistu liikevoittoprosentti laski 2,8 prosenttiin edellisvuoden 4,9 prosentista.

Asumisen segmentit kirjasivat vahvat tulokset korkeamman myynnin ja parantuneiden katetasojen ansiosta, mutta toimitilojen kannattavuutta heikensi voimakkaasti kolmen haasteellisen projektin 50 miljoonan euron taloudelliset loppuselvitykset.

Handelsbankenin mukana aiemmin projektihaasteista on kärsinyt Business premises -segmentti ja nyt Infra operations.

Markku Moilanen aloitti toimitusjohtajana 1. huhtikuuta, ja hänen päätavoitteensa on parantaa yhtiön kannattavuutta. Pankin mukaan on positiivista, että Housing operations on pärjännyt vahvasti hyvässä markkinatilanteessa.

Handelsbanken näkee kuluvana vuonna kuitenkin kannattavuushaasteita.

”Olemme kuitenkin huolissamme siitä, että projektinjohto-ongelmat ja kustannuksien kasvu vahingoittavat yhtiön marginaaleja kuluvan vuoden aikana.”

Pankin mukaan hybridilainan liikkeellelasku ei vahvista luottamusta yhtiöön.

”Odotamme yhtiön marginaalien olleen paineessa Q1:llä ja ennakoimme oikaistun liikevoiton jäävän markkinoiden konsensusarviota heikommaksi. Housing operations on luultavasti ollut vahva segmentti, mutta asuntojen valmistumiset painottuvat vasta loppuvuoteen”, Handelsbanken toteaa.

Selvä nousu asuntoaloitusten määrässä kasaa painetta yhtiön kassavirtaan ja taseeseen, Handelsbanken ennustaa.

Pankki laski YIT:n osakkeen suosituksen tasolle pidä aiemmalta osta-tasolta. Osakkeen tavoitehinta laski aiemmasta 5,4 eurosta 4,8 euroon.

YIT julkaisee tuloksensa 30. huhtikuuta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös