Asunnot ja kiinteistöt

Hypo: Korot pysyvät matalina ja ”tulikuumat” asuntomarkkinat eivät viilene

Asuntomarkkinoilla saattaa olla edessä historiallinen ”kaupungistumispomppu”, Hypon pääekonomisti arvioi.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä Suomen asuntomarkkinoille pysyy vakaana koronakriisin jälkeenkin: Euroopan edullisinta rahoitusta riittää kasvukeskuksissa omaa kotia etsiville lyhentyviin ja turvallisiin lainoihin, toteaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus pankin asuntomarkkinakatsauksessa.

”Euriborit pysyvät pakkasella vielä vuosia ja uusien asuntolainojen keskikorko pysyy historian matalimmalla tasolla”, Brotherus toteaa.

Asuntojen osto- ja myyntimarkkinat hehkuvat Brotheruksen mukaan nyt tulipunaisina.

”Helsingissä tyypillisen asunnon myyntiaika asuntomarkkinasivustolla on puolittunut vuodesta 2019. Nyt kerros- ja rivitaloasunto löytää ostajan 10 päivässä”, pääekonomisti toteaa.

Vuokramarkkinoilla on Brotheruksen mukaan täysin toisenlainen tilanne.

”Korkeakoulujen etäopiskelu ja palvelualojen sulkutoimet patoavat vuokramarkkinoiden virtaavana vetenä toimivat nuoret vuokralaiset hetkellisesti sivuun. Uutta vuokralaista on nyt hyvin haasteellista löytää edellisen tilalle. Helsingissä vuokrailmoitukset pysyvät yli 50 prosenttia pidempään vuokrasivustoilla ja tyhjät kuukaudet, pienemmät vakuudet sekä vuokrien tinkimiset näkyvät markkinassa ensimmäistä kertaa finanssikriisin jälkeen.”

Brotheruksen mukaan vuokrailmoituksia on nyt liki tuplasti enemmän kuin ennen kriisiä pk-seudulla. Myös muissa kasvukeskuksissa, eli Turussa, Tampereella ja Oulussa ilmoituksia oli maaliskuussa kolmannes enemmän kuin normaalisti.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa, Brotherus uskoo. Koronarokotukset karkottavat koronan vielä Suomestakin ja asuntomarkkinoilla paluu normaaliin muuttaa markkinoita ja kääntää kehitystä.

”Suurin ja välittömin vaikutus nähdään vuokra-asuntomarkkinoilla. Palvelualojen paluu ja korkeakoulujen etäopiskelun päättyminen täyttävät vuokra-asunnot nopeasti jo syksyllä. Odotettavasti vuokrien laajaa laskua lupaavat hiljentyvät heti. Samalla yksiöiden hintakehitys herää nousu-uralle kasvukolmion yliopistojen vaikutusalueella”.

Pääekonomisti ennustaa, että kaupunkien kukoistuksen paluu voi poikia historiallisen ”kaupungistumispompun”. Merkkejä tästä voi hänen mukaansa nähdä jo uudistuotannossa, missä pelkästään pk-seutu, Tampere ja Turku -kolmion kärkiin rakennetaan enemmän asuntoja kuin koko muuhun maahan.

Brotheruksen mukaan Tulikuumat asuntomarkkinat eivät viilene, vaan hinnat nousevat kasvukeskuksissa entisestään.

”Helsingissä hinnat nousevat vauhdikkaimmin vuosikymmeneen. Vuonna 2021 hinnat nousevat 5 prosenttia. Hieman helpotusta salamakauppoihin tulee tarjonnan puolelta: myynti-ilmoitusten määrät kasvavat. Tilaa riittää, sillä Helsinki, Tampere, Turku -kolmikossa myyntiajat kutistuvat jo alle kahteen viikkoon tyypillisesti.”

Koko maan tasolla hinnat nousevat 2,5 prosenttia tänä vuonna ja polkevat paikallaan ensi vuonna, Brotherus ennustaa.

”Hintanousun tyssääminen johtuu sekä kasvukeskusten hintarallin hyytymisestä että syrjäseutujen hintaluisun syvenemisestä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös