Indikaattorit

Näiden indikaattorien perusteella parhaat osaketuotot ovat tällä haavaa takana

Osakemarkkinat ovat kevään aikana nakuttaneet useita uusia ennätyksiä.

Odotettua vahvempi tuloskausi ja globaalin talouden elpyminen on ruokkinut entisestään sijoitusbuumia. 

Viimeisten viikkojen aikana sijoittajien huolenaiheena on ollut mahdollinen inflaation kohoaminen ja sen aiheuttama rahan hinnan kallistuminen. Se on tuonut mukanaan yksittäisiä laskupäiviä ja johtanut rotaatioon kasvuyhtiöistä arvoyhtiöihin.

Nykytilanteessa huonot uutiset taloudesta ovat hyviä uutisia kasvuyhtiöiden osakkeille. Sitä vastoin talouden elpymisen jatkuessa erityisesti arvo- ja pienyhtiöt ovat vahvoilla.

Osakemarkkinoiden ennustamisen vaikeus korostuu erityisesti lyhyellä aikavälillä. Historian valossa muutamien indikaattoreiden perusteella voidaan kuitenkin tehdä ”hieman” johtopäätöksiä tulevista tuotoista. 

Ensimmäinen historian saatossa hyväksi havaittu indikaattori on Yhdysvaltain teollisuuden ostopäällikköindeksilukema. Maailman seuratuimman osakeindeksin S&P 500:n arvonnoususta peräti noin 90 prosenttia on syntynyt ostopäällikköindeksin kohotessa.

Ostopäällikköindeksi (kuvio alla) oli huhtikuussa selvästi yli keskimääräisen lukeman. Korkea arvo (=60,7) indikoi, että paras nousupotentiaali alkaa olla tällä haavaa takana.

Yhdysvaltain ISM:n teollisuuden ostopäällikköindeksi on historiaan verrattuna korkealla tasolla.

Toinen hyvä indikaattori on S&P 500 -indeksin tulosennusteilla laskettu P/E-luku. Mitä korkeampi P/E-luku on ollut historian saatossa, sitä matalampi on ollut toteutunut tuotto seuraavan 10 vuoden aikavälillä. Tällä hetkellä indeksin P/E-luku on noin 22, joten tuotot jäävät historian perusteella nollan tuntumaan tai jopa negatiivisiksi tulevan 10 vuoden aikana.

P/E-lukua ei ole järkevää yleensä hyödyntää lyhyen aikavälin indikaattorina. Lyhyellä aikavälillä osakekurssien kehitystä selittää arvostustasoa enemmän muutokset likviditeetissä, sijoittajien riskinottohalukkuudessa ja sentimentissä.

Näin ollen P/E-luvun selityskyky tulevien tuottojen mittarina on sitä heikompi, mitä lyhyempi on sijoitushorisontti. Esimerkiksi muutaman kuukauden tai vaikkapa vuoden tai kahden tulevien tuottojen arvioinnissa P/E-luku on kehno mittari. 

Edellä mainittujen indikaattoreiden lisäksi varovaisuutta tulevia tuottoja kohtaan aiheuttaa muun muassa sijoittajien korkea riskinottohalukkuus sekä osakesijoituksiin virranneet ennätysmäiset rahamäärät.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös