Yritysuutiset

Sampo lähes nelinkertaisti tuloksensa – vahinkovakuuttamisessa ennätyksellinen alkuvuosi

Finanssikonserni aloitti vuoden vahvasti kaikilla liiketoiminta-alueillaan.

Konsernin tammi–maaliskuun 2021 tulos ennen veroja nousi 632 miljoonaan euroon viime vuoden 162 miljoonasta eurosta. Osakekohtainen tulos nousi viime vuoden 0,26 eurosta 0,82 euroon.

Tuloskehitys ylitti odotukset, sillä analyytikoiden konsensusodotuksena oli 542 miljoonan euron tulos ennen veroja.

Sampo-konsernin ydinliiketoiminta eli vahinkovakuutus raportoi historiansa vahvimman toiminnallisen tuloksen. Yhtiön mukaan se on ottanut suuren askeleen kohti Sammon vuositason taloudellisia tavoitteita eli vahinkovakuutustoiminnan toiminnallisen tuloksen kasvattamista keskimäärin 4–6 prosenttia ja alle 86 prosentin yhdistettyä kulusuhdetta.

Koronapandemian vaikutukset myötävaikuttivat vahinkovakuutustoiminnan kannattavuuden positiiviseen kehitykseen, mutta toiminnallinen kehitys oli muutenkin vahvaa.

Konsernin suurin liiketoiminto eli If raportoi 213 miljoonan euron toiminnallisen tuloksen, jossa oli vuositasolla kasvua 18 prosenttia, ja 81,5 prosentin suuruisen yhdistetyn kulusuhteen, jotka olivat kumpikin parhaat ensimmäisen vuosineljänneksen tunnusluvut kautta aikain. Kuluneen vuosineljänneksen vahvan kehityksen ansiosta Ifin yhdistetyn kulusuhteen Sampo odottaa vuonna 2021 olevan 82–84 prosenttia aiemmin ennustetun alle 85 prosentin sijaan.

Myös sijoitusmarkkinoiden suotuisa kehitys tuki Ifin tuottokehitystä, ja tulos ennen veroja lähes kaksinkertaistui 257 miljoonaan euroon.

Sammon konsernijohtaja Torbjörn Magnusson kertoo, että finanssikonserni ylsi vahvaan toiminnalliseen ja taloudelliseen suoritukseen vuoden 2021 ensimmäisellä vuosineljänneksellä ennen kaikkea strategisen painopisteensä vahinkovakuutuksen ansiosta. Konserni ylitti keskeisimmät taloudelliset tavoitteensa.

Koronapandemian vaikutukset ja ankara talvisää huomioiden Ifin toiminnallisen tuloksen kasvu on Magnussonin mukaan hyvin linjassa vuosille 2021–2023 asetetun 4–6 prosentin kasvutavoitteen kanssa.

Digitaalisella alustalla toimiva englantilainen vakuutusliiketoiminto Hastings saavutti sekin riskisuhde- ja operatiivinen kulusuhde -tavoitteensa ensimmäisellä vuosineljänneksellä, Magnusson kertoo. Tosin se oli osin Ison-Britannian sulkutilan ansiota, sillä sulkutila pienensi moottoriajoneuvovahinkojen frekvenssiä.

Hastingsin yhdistäminen Sampoon on sujunut ensimmäisellä vuosineljänneksellä suunnitelmien mukaisesti. Magnussonin mukaan useita käytäntöjä on jo identifioitu yhtiöltä toiselle jaettavaksi, mistä sekä Ifin että Hastingsin odotetaan hyötyvän konkreettisesti.

Konsernijohtajan mukaan Sampo oli hyvissä asemissa hyötymään nousujohteisista pääomamarkkinoista vuoden 2021 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

”15,9 prosentin suuruisen Nordea-omistuksemme arvo vahvistui korkotason lähdettyä nousuun ja markkinasentimentin muututtua suopeammaksi pankkeja kohtaan; ja kun tätä kehitystä tuki vielä Nordean määrätietoinen eteneminen toiminnassaan, osakekurssi kohosi vuosineljänneksellä 26 prosenttia. Toimintaympäristö suosi myös Mandatum Lifeä, jonka Solvenssi II -vakavaraisuus nousi 200 prosenttiin ja jonka hallinnoitavana oleva sijoitussidonnainen varallisuus kasvoi voimakkaasti.”

Sampo odottaa vakuutusliiketoimintojen raportoivan hyvän toiminnallisen tuloksen vuonna 2021, mutta niiden markkinaehtoiset tulokset varsinkin henkivakuutustoiminnassa ovat vahvasti sidoksissa pääomamarkkinoiden kehitykseen.

Alla OP:n pääanalyytikko Antti Saari kommentoi Sammon tulosraporttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös