Indikaattorit

Varainhoitoyhtiö suosii syklisiä ja arvo-osakkeita – inflaatio kiihtyy kesällä

USA:n selvästi odotuksia heikompi työllisyysraportti kevensi huolia rahapolitiikan kiristymisestä – väliaikaisesti.

Yhdysvaltojen työministeriö julkisti viime viikolla huhtikuun työllisyysraportin, joka oli kylmä suihku toiveille nopeasta talouden elpymisestä.

Työllisyys nousi vain 266 000 maatalouden ulkopuolista työpaikalla maaliskuusta. Uutistoimisto Bloombergin ekonomistit olivat odottaneet miljoonaa uutta työpaikkaa. Ero toteuman ja odotusten välillä oli historiallisen korkea. Maaliskuussa työpaikkoja syntyi tarkistettujen lukujen mukaan 770 000 kappaletta.

Toisaalta IHS Markit yhtiön USA:n ostopäällikköindeksi nousi huhtikuussa pistelukuun 62,2, kun se maaliskuussa oli 59,7. Lukema on ennätyksellisen korkea. Yli 50 pisteen lukema kertoo elpymisestä teollisuudessa.

Perjantain heikot työllisyysluvut toivat kuitenkin tahran makrotalouden odotuksiin.

”Uusia, maatalouden ulkopuolisia työpaikkoja odotettiin syntyvän Yhdysvaltoihin noin miljoona, mutta todellinen luku oli vain reilut kaksisataatuhatta. Tarkkoja syitä heikolle raportille on haastavaa eritellä, mutta edelleen kitkaa aiheuttavat rajoitustoimet ja toisaalta paikoitellen myös työvoiman heikko saatavuus selittävät ainakin osan heikosta lopputuloksesta”, arvioi Taaleri Varainhoidon allokaatioratkaisujen johtaja Lassi Järvinen markkinakatsauksessaan.

Heikko työllisyysraportti on jossain mielessä sijoittajille myös helpotus. Se nimittäin laskee inflaatio- ja korkopaineita.

Järvisen mukaan USA:n heikko työllisyysraportti laski markkinoiden odotuksia Yhdysvaltain keskuspankin tarpeista rahapolitiikan kiristämiselle.

” Markkinoilla tämä tulkittiin positiivisesti ja osakkeet nousivat uutisten myötä, vaikka itse viesti olikin talouden näkökulmasta negatiivinen, erityisesti jos haasteiden taustalla oli työvoiman saatavuuteen liittyviä haasteita.”

Taaleri Varainhoidon näkemys on edelleen se, että kesällä inflaatioluvuissa saatetaan nähdä korkeitakin lukemia, ja paineet keskuspankin retoriikan muutokselle kasvavat vielä.

Taaleri kevensi viime viikolla hieman salkkujensa osakepainoa.

Syy osakepainon keventämiseen on se, että viimeisten viikkojen vahvan markkinan myötä osakepaino on noussut Taalerin salkuissa riskirajojen yläpuolelle, Järvinen toteaa. Varainhoitoyhtiö jatkaa kuitenkin edelleen salkuissa selvässä osakeylipainossa.

”Tulkintamme on, että vahva talousympäristö tukee riskisijoituksia edelleen ja osakkeiden sisällä rotaatio kohti syklisiä- ja arvo-osakkeita jatkuu edelleen kesän aikana. Korkojen sisällä muutoksia ei ole tehty, ja kiristyneistä riskipreemioista huolimatta pidämme edelleen yrityslaina- ja riskiyrityslainasijoitukset ylipainossa”, Järvinen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös