Yritysuutiset

Stora Enso ja pakkausvalmistaja Pulpex alkavat valmistaa teollisesti puupohjaisia pulloja

Tällä hetkellä EU:ssa ja Yhdysvalloissa vain noin 30–40 prosenttia kaikista muovipulloista kierrätetään. Metsäyhtiö näkee kierrätettävissä puupohjaisissa pulloissa paljon myyntipotentiaalia.

Stora Enso ja vastuullisia pakkauksia valmistava Pulpex ovat allekirjoittaneet sopimuksen kehittämisyhteistyöstä. Pulpexin taustalla ovat juomavalmistaja Diageo (Johnnie Walker, Smirnoff ja Guinness) ja pääomarahastojen hallinnointiyhtiö Pilot Lite.

Kumppanuuden tavoitteena on uusiutuvien, kierrätettävien ja biohajoavien paperipullojen ja -pakkausten laajamittainen teollinen tuotanto. Nämä uusiutuvat tuotteet tarjoavat vaihtoehdon PET-muoville ja lasille.

Stora Enson mukaan vastuullisesti hankitusta puukuituraaka-aineesta valmistettavien pullojen ja pakkausten hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin lasista ja PET-muovista valmistetuilla. Muotoonpuristetut kuitutuotteet valmistetaan sellusta, johon saadaan kolmiulotteinen muoto puristuskoneella. Kumppanuuden painopiste on nyt nopean tuotantolinjan kehittämisessä. Sen odotetaan olevan toiminnassa vuonna 2022.

Kumppanuus hyödyntää Stora Enson teknistä osaamista ja kykyä muotoonpuristetun kuidun teollisen mittakaavan tuotantoon.

Pulpex aikoo valmistaa Stora Enson muotoonpuristetusta kuitumateriaalista paperipulloja globaaleille brändeille monenlaisiin käyttötarkoituksiin, kuten kodinhoito- ja hygieniatuotteiden, alkoholijuomien ja alkoholittomien juomien sekä nestemäisten elintarvikkeiden pakkaamiseen. 

Pulpex-pullot voidaan kustomoida kohokuvioinneilla, etiketeillä ja väripainatuksilla eri brändien tarpeisiin. Pullot ovat myös yhteensopivia pakkausvalmistajien nykyisen täyttötekniikan kanssa.

”Näemme suuren potentiaalin Pulpexin kehittämistyön yhdistämisessä Stora Enson teolliseen osaamiseen”, sanoo Stora Enson Formed Fiber -liiketoimintayksikön johtaja Sohrab Kazemahvazi

Kazemahvazin mukaan yhteistyö on merkittävä askel aidosti vastuullisen vaihtoehdon tuomisessa markkinoille korvaamaan muovipulloja ja -pakkauksia. Uudella tuotteella on hänen mukaansa vastaavat ominaisuudet kuin perinteisillä juomapakkauksilla.

Globaalin juomapakkausmarkkinan arvo on noin 117 miljardia dollaria. Sen ennustetaan kasvavan lähivuosina 4,5 prosenttia vuodessa ja saavuttavan 170 miljardin dollarin vuoteen 2027 mennessä. Muovipakkausten keskimääräinen vuosikasvu on maailmanlaajuisesti noin viisi prosenttia, ja noin 40 prosenttia juomapakkauksista valmistetaan muovista.

EU:ssa ja Yhdysvalloissa vain noin 30–40 prosenttia kaikista muovipulloista kierrätetään. Paperista ja kartongista sen sijaan kerätään talteen keskimäärin lähes 80 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin lasin ja alumiinin 75-80 prosentin kierrätysaste.

Pulpex Limited on uusi maailman johtava vastuullisten pakkausten valmistaja. Se on pääomarahastojen hallinnointiyhtiö Pilot Liten ja juomavalmistaja Diageon perustama yhtiö. Se on kehittänyt ensimmäisenä maailmassa paperipullon, joka ei sisällä lainkaan PET-muovia.

Johtavat kuluttajapakkaustuotteiden valmistajat, kuten Diageo, PepsiCo, Unilever, GSK Consumer Healthcare ja Castrol, ovat liittyneet Pulpexin maailmanlaajuiseen kumppiniverkostoon. Kukin yrityksistä on sitoutunut ottamaan Pulpexin paperipullot brändiensä pakkausvalikoimaan, ja yhteisenä tavoitteena on tuottaa kaikkiaan 750 miljoonaa pulloa vuodessa.

Stora Enson strategia on keskittyä johtavan aseman saavuttamiseen ja ylläpitämiseen sekä kasvun kiihdyttämiseen pakkausmateriaaleissa, rakennusratkaisuissa ja biomateriaali-innovaatioissa. Konsernin innovaatioaloitteet keskittyvät uusiin vastuullisiin pakkausmateriaaleihin, vastuullisiin päällysteisiin ja ligniinin biokemiallisiin mahdollisuuksiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös