Kryptot

Kryptomarkkinoilla Ethereum on nousemassa institutionaalisten sijoittajien suosikiksi

Sijoittajien kiinnostus Ethereumia kohtaan kasvaa. Siihen on syynsä, sillä Ethereum tarjoaa kehittäjille monenlaisia mahdollisuuksia.

Bitcoinin markkina-arvo on ottanut rajusti takapakkia keväästä lähtien. Korkeimmillaan bitcoinin arvo kävi yli 60 000 dollarissa, mutta nyt se noteerataan vajaaseen 33 000 dollariin.

Myös Ethereumin arvo on tullut alas huippulukemista, mutta viime viikkoina sen lasku on pysähtynyt. Ethereumin vaihtosuhde bitcoiniin nähden on noussut maaliskuun lopusta lähtien.

Kesäkuun alussa julkaistun Coinsharesin raportin mukaan institutionaalisten sijoittajien kiinnostus vaikuttaa viime aikoina siirtyneen kasvavissa määrin Bitcoinista Ethereumiin. Suomessa aiheesta kertoo kryptovaluuttojen harrastaja Robin Nyberg Bittiraha.fi-sivustolla.

Sijoitukset Ethereumin natiivipoletti Etheriin muodostuvat nyt enemmän kuin neljänneksen kaikista hallinnoiduista kryptosijoitusvaroista. Aiemmin Cointelegraph-sivusto kertoi, että Etherium-ekosysteemin Ether-valuutan markkina-arvo kaikkien kryptojen yhteenlasketusta markkina-arvosta on kasvanut merkittävästi viimeisen vuoden sisällä.

Coinsharesin raportin mukaan 74 miljoonaa dollaria institutionaalista rahaa virtasi kryptoihin sen jälkeen kun moni kryptovaluutta oli menettänyt enemmän kuin 50 prosenttia arvostaan. Yli 63 prosenttia näistä sijoitettiin Etheriin, ja samalla etheriin liittyvät tuotteet saavuttivat toistaisen ennätyksen ja muodostavat nyt 27 prosenttia kaikista kryptosijoitusvaroista.

Nyberg kertoo, että Bitcoinin vajaan 48 miljoonan dollarin sisäänvirtaus vastaa vain noin kolmannesta Etherin lähes 148 miljoonasta, Bitcoin dominoi silti yhä vuosittaisia lukuja 4,4 miljardilla dollarilla verrattuna Etherin 973 miljoonaan dollariin. Ethereum on kuitenkin lyönyt bitcoinin transaktiomäärissä, volyymissa ja vaihtomäärissä.

Ethereumin osuus kaikista kryptovaluutoista on tällä hetkellä noin 15 prosenttia, kun bitcoinin arvo kattaa noin 46 prosenttia. Yhteensä kryptovaluuttamarkkinat ovat jo yli 2400 miljardin dollarin markkinat.

Ethereumia itsessään ei ole raha, vaan lohkoketjualusta ja ekosysteemi, jota voidaan käyttää hajautettujen sovellusten, älysopimusten ja muiden palvelujen kehittämiseen. Etheriumiin sijoittaminen tarkoittaa tosiasiassa sijoittamista sen kryptovaluutta etheriin.

Ethereumin kehittänyt Vitalik Buterin näkee lohkoketjulla muutakin käyttötarkoitusta kuin uusien rahamuotojen luonti. Hänen mukaansa lohkoketjulla voidaan luoda turvallisia ja varmoja tapoja säilöä tietoa, käsitellä demokraattisia prosesseja tai luoda esimerkiksi hajautettuja pörssejä.

Ethereumin päälle rakennetut älysovellukset vaativat ether-valuuttaa toimiakseen, ja etheriä käyttämällä on sovelluksen mahdollista saada itselleen laskentatehoa Ethereumin vertaisverkosta.

Ethereumia kutsutaan usein toisen sukupolven kryptovaluutaksi, kun taas esimerkiksi bitcoin ja Litecoin edustavat ensimmäistä sukupolvea. Kryptomarkkinoilla on kuitenkin jo kolmannenkin sukupolven ratkaisuja, kuten Cardano, EOS ja NEO.

Joulukuussa 2020 julkaistu Ethereumin 2.0 versio nosti sen kapasiteetin kolmannen sukupolven kilpailijoiden tasolle.

Ethereum 2.0 pyrkii korjaamaan yhden bitcoinin ikuisuusongelman, eli skaalautuvuushaasteen. Kysyntä bitcoinsiirroille on kasvanut nopeammin kuin lohkoketju on pystynyt kasvamaan, laajentumaan ja omaksumaan uutta teknologiaa. Tästä syystä Ethereum 2.0 pyrkii muuttamaan tämän.

Ethereumin suosion kasvua selittää muun muassa Ethereumin lohkoketjun käyttö erilaisissa defi-projekteissa ja vaihtoehtokryptoissa. Defi tarkoittaa hajautettua rahoitusta ja se tulee sanoista decentralized finance. DeFi on siis vertaislainapalvelu, jossa käyttäjät voivat joko tallentaa varoja palveluun tai lainata muiden tallentamia rahoja.

Ethereumin suosiota on saattanut lisätä myös esimerkiksi se, että Euroopan investointipankki ilmoitti viime huhntikuussa laskevansa liikkeelle ensimmäiset, 100 miljoonan arvoiset ja kaksivuotiset, digitaaliset velkakirjansa ethereumin lohkoketjua hyödyntäen.

Yksi esimerkki Etheriumin päälle rakennetusta defi-projektista on suomalainen Aave, jonka perusti suomalainen Stani Kulechov vuonna 2017.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös