Rahastotietoa

Kotimaisten sijoitusrahastojen rahastopääomat nousivat uuteen ennätykseen – parhaimmillaan jopa 62 prosentin vuosituotto

Rahastopääomat nousivat korkeammalle kuin koskaan aiemmin. Suomeen rekisteröityneiden osakerahastojen vuosituotot ovat huikeita.

Finanssialan mukaan Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin toukokuussa 2021 uutta pääomaa yhteensä 1,2 miljardia euroa. Rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta.

Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli toukokuun lopussa 146 miljardia euroa, kun se oli huhtikuun lopussa 144 miljardia euroa.

Toukokuussa sijoitettiin kaikkiin päärahastoluokkiin uusia pääomia. Osakerahastoihin sijoitettiin yhteensä 154 miljoonaa euroa, lyhyen koron rahastoihin 599 miljoonaa euroa ja pitkän koron rahastoihin 155 miljoonaa euroa uusia pääomia. Yhdistelmärahastoihin sijoitettiin 240 miljoonaa euroa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin 19 miljoonaa euroa uusia varoja.

Rahastopääomat

Suomeen sijoitettujen sijoitusrahastojen rahastopääomat ovat kasvaneet trendinomaisesti vuodesta toiseen. Alkuvuodesta 2020 tapahtui kuitenkin jyrkkä notkahdus alaspäin koronakriisin vyöryessä Suomeen ja kaikkialle maailmaan.

Rahastopääomat nousseet erityisesti suotuisan markkinakehityksen vuoksi

Koronashokin jälkeen rahastopääomat ovat lähteneet entistäkin nopeampaan kasvuun. Erityisesti osakerahastojen pääomat ovat kasvaneet nopeasti yli kahden vuoden aikana.

Alla oleva kuvaaja osoittaa, että rahastopääomien kasvu johtuu enemmän suotuisasta markkinakehityksestä kuin rahastomerkkinnöistä.

Erityisesti osakerahastot ovat viimeisen vuoden aikana tarjonneet rahastosijoittajille poikkeuksellisen kovia tuottoja. Kovimpaan tuottoon ovat keskimäärin yltäneet pohjoismaihin sijoittavat Suomeen rekisteröidyt osakerahastot, joiden tuotto on viimeisen 12 kuukauden aikana ollut peräti 62 prosenttia. Pelkästään Suomeen sijoittavien rahastojen tuotto on ollut myös korkea, 49 prosenttia.

Rahastopääomat

Korkorahastoissa tuotot ovat olleet vaatimattomampia. Kovimpaan tuottoon 12 kuukauden aikana ovat yltäneet korkeariskiset euromääräiset yrityslainat 10,6 prosentin tuotolla.

Osakerahastoissa eniten varoja sijoitettiin globaalisti, Pohjois-Amerikkaan ja kehittyville markkinoille sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 254 miljoonaa euroa.Pääomia lunastettiin Japaniin, Tyynenmeren alueelle ja Suomeen sijoittavista rahastoista yhteensä 124 miljoonaa euroa. 

Joko juna meni rahastosijoittajan ohi?

Osakeinndeksien kovan nousun jälkeen osakkeet eivät keskimäärin kuitenkaan ole enää halpoja, kun katsotaan arvostuskertoimia.

Aktia Pankin mukaan globaaleiden osakemarkkinoiden arvostustaso P/E-luvulla mitattuna on seuraavan 12 kuukauden tuloskasvuennusteilla laskettuna 18,3x. Se ylittää selvästi viimeisen 10 vuoden mediaanitason 14,9x.

Siitä huolimatta osakeindekseillä on varaa vielä nousta, Aktia uskoo.

”Tilanne on sama kaikilla päämarkkinoilla – arvostustasot näyttävät arvostuskertoimilla mitattuna kalliilta suhteessa historiaan. Uskomme kuitenkin yhä osakemarkkinoiden suunnan olevan ylöspäin”, pankki toteaa sijoitusnäkemys-raportissaan.

Pankin näkemyksen mukaan merkittävin riski osakemarkkinoille olisi korkotason selvä nousu, mikä pienentäisi osakkeiden riskipreemiota suhteessa korkoihin. Tästä syystä inflaation pysyvä kiihtyminen olisi osakkeille keskeinen uhkatekijä, koska se voisi pakottaa myös keskuspankit kiristämään rahapolitiikkaansa talouden ylikuumenemisen estämiseksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös