Indikaattorit

Suomen teollisuus elpyy vauhdilla – tilaukset kasvoivat yli 44 prosenttia

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat huhtikuussa 44,3 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuustuotanto kasvaa Suomessa Ruotsia ja Saksaa nopeammin.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden uusien tilausten arvo oli huhtikuussa 44,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-huhtikuun aikana tilaukset kasvoivat 18,9 prosenttia edellisvuodesta.

Yritykset saivat huhtikuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Kasvu oli voimakkainta metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 55,5 prosenttia edellisvuotta suurempi. Metalliteollisuudessa tilauksia kasvatti erityisesti telakkateollisuuden uudet tilaukset. Paperiteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 31,8 prosenttia sekä kemianteollisuudessa 14,4 prosenttia.

Suomen teollisuuden tilaukset ovat ollet kasvussa nyt kolmen kuukauden ajan ja kasvu on kiihtynyt koko alkuvuoden ajan.

Myös teollisuustuotanto on nousussa.

Tilastokeskuksen mukaan kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi huhtikuussa 1,8 prosenttia edellisestä kuukaudesta, ja työpäiväkorjattu tuotanto oli huhtikuussa 3,1 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 huhtikuussa.

Vuodentakaiseen verrattuna tuotanto kasvoi eniten toimialalla sähkö- ja elektroniikkateollisuus, 13,7 prosenttia, metalliteollisuudessa, 10,2 prosenttia ja metsäteollisuudessa, 3,0 prosenttia. Tuotanto väheni eniten kemianteollisuudessa, 6,0 prosenttia verrattuna vuoden 2020 huhtikuuhun.

Handelsbankenin Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen kommentoi teollisuuden tilauslukuja Twitterissä.

”Telakkateollisuuden uudet tilaukset nostivat metalliteollisuuden ja koko teollisuuden tilauskantaa huhtikuussa. Indeksimielessä uudet tilaukset olivat huhtikuussa korkeimmalla tasolla sitten joulukuun 2019”, Hirvonen tviittaa.

Hirvosen mukaan Suomen teollisuustuotannon kasvu on laajapohjaista. Suomen vienti painottuu investointihyödykkeisiin. Teollisuuden tuotanto kehittyi Suomessa huhtikuussa paremmin kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Saksassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös