Oma talous

Euroopan keskuspankki tutkii digitaalisen euron käyttöönottoa – Mitä se tarkoittaa?

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto päätti viime keskiviikkona käynnistää digitaalista euroa koskevan hankkeen.

Christine Lagarde
EKP:n puheenjohtaja Christine Lagarde

EKP on tutkinut digitaalisen euron mahdollisuuksia viime vuodesta lähtien.

Digitaalisella eurolla tarkoitetaan keskuspankissa olevaa tilirahaa eli keskuspankkirahaa, jota voisivat käyttää luottolaitosten lisäksi myös yksityiset henkilöt. Se on jo pitkään ollut pankkien käytössä.

Digitaalinen euro mahdollistaisi siis sen, että kuluttajatkin saisivat suoran mahdollisuuden keskuspankin liikkeellelaskeman sähköisen rahan käyttöön. Vielä tällä hetkellä vain setelit ja kolikot ovat kuluttajien käytössä olevaa keskuspankkirahaa. Kuluttajien maksukorttien käytössä olevaa rahaa kutsutaan liikepankkirahaksi.

Myös muilla keskuspankeilla on tällä hetkellä digitaalista rahaa koskevia tutkimushankkeita.

Tarkoituksena on, että digitaalinen euro ei tulisi korvaamaan käteistä rahaa. Sen sijaan se olisi käytössä käteisrahan rinnalla. Tavoitteena on, että digitaalisella eurolla olisi mahdollisimman paljon käteisrahan kaltaisia ominaisuuksia kuten helppokäyttöisyys, korkea yksityisyyden suoja ja alhaiset käyttökustannukset.

Tutkimusvaiheen käynnistäminen ei siis vielä tarkoita, että digitaalinen euro olisi päätetty laskea liikkeeseen.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde kertoo, että digitaalista euroa koskeva raportti julkaistiin yhdeksän kuukautta sitten. Sen jälkeen on tehty lisäselvityksiä ja kokeiluja sekä pyydetty palautetta yksityishenkilöiltä ja asiantuntijoilta.

Tulokset ovat Lagarden mukaan olleet rohkaisevia.

”Olemmekin päättäneet ottaa tärkeän askelen ja käynnistää digitaalista euroa koskevan hankkeen. Haluamme varmistaa, että ihmisille ja yrityksille on digiaikanakin tarjolla keskuspankkirahaa – eli rahaa sen turvallisimmassa muodossa”, pääjohtaja toteaa.

Kaksivuotisen tutkimusvaiheen tavoitteena on löytää ratkaisuja digitaalisen euron suunnittelun ja jakelun keskeisimpiin haasteisiin. Digitaalisen euron tulisi paitsi palvella eurooppalaisten tarpeita myös auttaa ehkäisemään laitonta toimintaa. Sillä saisi olla kielteisiä vaikutuksia rahoitusvakauden eikä rahapolitiikan kannalta.

EKP:n johtokunnan jäsen ja digitaalista euroa käsittelevän korkean tason asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Fabio Panetta korostaa hankkeen yhteisöllisyyttä.

”Olemme hankkeen edetessä säännöllisesti yhteydessä Euroopan parlamenttiin ja EU:n muihin päätöksentekoelimiin ja kerromme työmme tuloksista. Aiomme pitää yhteyttä myös kansalaisiin, vähittäiskauppiaisiin ja maksupalvelualaan”, Panetta toteaa.

Tutkimusvaiheessa eurojärjestelmän asiantuntijat keskittyvät mahdollisten toiminnallisten ominaisuuksien suunnitteluun, joka lähtee käyttäjien tarpeista. Hankkeessa tutkitaan myös, pitäisikö EU:n lainsäädäntöä mahdollisesti muuttaa, ja keskustellaan mahdollisesta päätöksenteosta EU:n muiden lainsäätäjien kanssa.

Myös digitaalisen euron mahdollista vaikutusta markkinoihin arvioidaan.

Tutkimusvaiheessa hyödynnetään EKP:n ja euroalueen kansallisten keskuspankkien viimeisen yhdeksän kuukauden aikana tekemää esiselvitystyötä.

Esiselvitystyön mukaan digitaalisen euron keskeinen infrastruktuuri pystyttäisiin rakentamaan ympäristöä säästäväksi: testatuissa rakenteissa kymmenientuhansien maksutapahtumien käsittely sekunnissa kulutti vain mitättömän vähän energiaa.

Se tekisi digitaalisesta eurosta ympäristöystävällisen vaihtoehdon bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin verrattuna.

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki kertoo Ylelle, että digitaalisen euron tulo ei Suomessa olisi kuluttajan kannalta kovinkaan suuri muutos, koska Suomessa on jo pitkälti totuttu digitaaliseen maksamiseen. Sen sijaan niissä maissa, joissa jopa yli 80 prosenttia vähittäismaksamisesta tapahtuu käteisenä, digitaalinen euro toisi suuremman muutoksen.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös