Kasvuosakkeet

Neles kiitää pörssissä yhdistymisuutisen vuoksi

Suomi-Ruotsi -maaottelu päättyy, kun Valmet ja Neles yhdistyvät. Se tuo synergiaetuja ja nostaa liikevaihdon 4,3 miljardiin euroon.

Valmet ja venttiiliyhtiö Neles kertoivat perjantaina, että yhtiöiden hallitukset ovat allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen ja sulautumissuunnitelman yhtiöiden yhdistämiseksi sulautumisella. Yhdistymisen toteutuminen riippuu vielä yhtiöiden osakkeenomistajien ja kilpailuviranomaisten hyväksynnästä.

Samalla päättyi yrityskauppojen Suomi-Ruotsi -maaottelu Suomen hyväksi.

Metsosta osittaisjakautumisella viime heinäkuussa muodostunut uusi itsenäinen pörssiyhtiö Neles on ollut tiiviisti talousotsikoissa melkein heti perustamisensa jälkeen.

Ruotsalaisyhtiö Alfa Naval teki julkisen käteisostotarjouksen kaikista Neleksen liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista, jotka eivät ole Neleksen tai minkään sen tytäryhtiön hallussa.

Neles on maailmanlaajuisesti toimiva venttiilien ja venttiiliautomaatioteknologioiden valmistaja, jonka asiakkaat toimivat öljyn- ja kaasunjalostusteollisuuden, sellu-, paperi- ja biotuoteteollisuuden, kemianteollisuuden sekä muiden prosessiteollisuuksien aloilla.

Neleksen suurin omistaja Valmet on systemaattisesti vastustanut Neleksen myyntiä ruotsalaisille. Valmet on vähitellen kasvattanut omistustaan Neleksessä.

Neles sulautuu Valmetiin

Ehdotettu yhdistyminen toteutetaan osakeyhtiölain mukaisella absorptiosulautumisella, jossa Neles sulautuu Valmetiin.

Täytäntöönpanon myötä Neleksen osakkeenomistajat saavat sulautumisvastikkeena 0,3277 Valmetin uutta osaketta kutakin viimeisen sulautumisen täytäntöönpanon rekisteröintipäivää edeltävän kaupankäyntipäivän lopussa omistamaansa Neleksen osaketta kohti, jolloin nykyisten liikkeelle laskettujen osakkeiden lukumäärän perusteella Neleksen osakkeenomistajat omistaisivat tällöin noin 18,8 prosenttia ja Valmetin osakkeenomistajat noin 81,2 prosenttia yhdistyneen yhtiön osakkeista ja äänistä.

Neleksellä on oikeus jakaa osakkeenomistajille lisävarojenjakona enintään 2,0 euroa osaketta kohti, joko osinkona, pääomanpalautuksena tai näiden yhdistelmänä, ennen täytäntöönpanopäivää.

Sulautumisvastike, edellä mainittu lisävarojenjako lisäksi huomioiden johtavat Neleksen osakkeen 14,22 euron osakekohtaiseen arvoon perustuen Valmetin osakkeen päätöskurssiin 37,29 euroa 1.7.2021. Se vastaa 16,4 prosentin preemiota verrattuna Neleksen osakkeen päätöskurssiin 1.7.2021 ja 19,8 prosentin preemiota verrattuna 1.7.2021 päättyneen viimeisen kolmen kuukauden kaupankäyntimäärillä painotettuun keskihintaan.

Vahvat synergiaedut

Yhdistyneellä yhtiöllä on Neleksen ja Valmetin mukaan ainutlaatuinen tarjooma prosessiteollisuudelle maailmanlaajuisesti. Sen havainnollistava yhdistetty liikevaihto oli noin 4,3 miljardia euroa vuonna 2020. Lisäksi sillä tulee olemaan maailmanlaajuisesti tasapainoinen noin 17 000 ammattilaisen asiantuntijaorganisaatio.

Yhdistyneellä yhtiöllä on kasvupotentiaalia kaikissa sen nykyisissä liiketoiminnoissa ja suotuisien megatrendien tukemilla uusilla kasvusektoreilla, Valmetin tiedotteessa todetaan.

Sillä tulee lisäksi olemaan paremmat kasvumahdollisuudet automaatiossa ja virtauksensäädössä useilla prosessiteollisuuden aloilla sekä vahvana painopisteenä kestävä kehitys. Yhdistynyt yhtiö tulee myös hyötymään laajemmista myynti- ja kustannussynergioista, jotka perustuvat virtauksensäätö- ja automaatiojärjestelmien yhdistämisen taustalla olevaan vahvaan teolliseen logiikkaan.

Yhdistymisen odotetaan tuottavan noin 25 miljoonan euron vuotuiset synergiat, joista noin 60 prosenttia odotetaan saavutettavan vuoteen 2023 mennessä ja noin 90 prosenttia vuoteen 2024 mennessä. Kertaluonteisten toteuttamiskustannusten odotetaan olevan yhteensä noin 25 miljoonaa.

Valmetin hallituksen puheenjohtaja Mikael Mäkinen arvioi, että Valmetin ja Neleksen yhdistyminen luo laajan ja kilpailukykyisen tuotetarjooman ja rakentaa kummankin liiketoiminnan erinomaisen maineen varaan.

”Transaktio luo globaalin teollisuusjohtajan, jonka tulevaisuus on valoisampi kuin mitä voisimme erikseen saavuttaa. Liiketoiminnoillamme on yhdessä paremmat edellytykset vauhdittaa innovaatiota ja johtajuutta kestävän kehityksen saralla”, Mäkinen toteaa.

Neleksen hallituksen puheenjohtaja Jaakko Eskola kertoo, että Valmetin ja Neleksen yhteinen perintö mahdollistaa yhtiöiden sujuvan integraation osakkeenomistajien, asiakkaiden ja työntekijöiden eduksi.

”Neles hyötyy parantuneesta skaalasta kasvunsa nopeuttamisessa ja Neleksen johdon tekemän erinomaisen työn jatkamisesta, jota on tehty vuoden 2020 Neleksen itsenäiseksi yhtiöksi muodostamisesta asti”, Eskola kertoo.

Valmetin suurin omistaja kannattaa yhdistymistä

Neles-omistuksen Valmetille aikanaan myynyt ja Valmetin suurin omistaja, valtion sijoitusyhtiö Solidium, on järjestelyyn tyytyväinen.

”Solidium, Valmet Oyj:n suurimpana omistajana 11,1 %:n omistusosuudella, pitää yhdistymistä kannatettavana ja antaa sille tukensa sitoutumalla äänestämään yhdistymisen puolesta asiasta päättävässä yhtiökokouksessa”, Solidium kertoo.

Neles-omistajat saivat maistaa yhdistymisen hyötyjä jo heti sen julkistamispäivänä. Neleksen osake kipusi perjantaina yli 8,7 prosenttia. Suomi-Ruotsi -kisa yhtiön hallinnasta on nostanut sen markkina-arvoa tänä vuonna lähes 25 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös