Indikaattorit

Kuluttajien luottamus oman talouden nykytilasta historiallisen korkealla

Kuluttajien kuva omasta taloudestaan koheni yhä elokuussa, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli elokuussa 4,0, kun se heinäkuussa oli 4,4 ja kesäkuussa 4,6. Luottamus talouteen oli elokuussa edelleen hyvin vahvaa, sillä luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7.

Vastaavaan aikaan viime vuonna indikaattori sai arvon -5,1.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä arvio kuluttajan oman talouden nykytilasta oli elokuussa valoisin koko mittaushistoriassa 1995–2021. Myös odotus omasta taloudesta vuoden kuluttua oli hyvin optimistinen.

Lisäksi rahankäyttöaikeita kestotavaroihin lähikuukausina ilmeni runsaasti. Näkymä Suomen yleisen talouden tulevasta kehityksestä oli sekin elokuussa hyvä, Tilastokeskus kertoo.

Heinäkuuhun verrattuna odotus omasta taloudesta parani elokuussa. Sen sijaan odotus Suomen taloudesta heikkeni kuukaudessa.

Arviot oman talouden nykytilasta ja rahankäyttöaikeista pysyivät elokuussa suunnilleen ennallaan. Viime vuoden elokuuhun nähden kaikki neljä osatekijää olivat nyt jopa selvästi vahvemmalla tasolla.

Kuluttajien odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa heikkeni hieman elokuussa mutta säilyi edelleen valoisana. Sama päti työllisten eli palkansaajien ja yrittäjien näkemykseen omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta kyselyhetkellä.

Elokuussa kuluttajien aavistus kuluttajahintojen noususta eli inflaatiosta vuoden kuluttua oli jo ylittämässä pitkän ajan keskiarvoaan.

Kuten jo edeltävinä kuukausina, oman rahatilanteensa kuluttajat laskivat olevan erinomainen elokuussa. Ajankohtaa pidettiin erittäin otollisena säästämiselle, suotuisana myös lainanotolle ja kohtuullisena kestotavaroiden ostamiselle. Mahdollisuuksia säästämiseen ennakoitiin olevan yhä paljon tulevina kuukausina.

Viime kuukausien tapaan hyvin moni oli elokuussa aikeissa ottaa lainaa vuoden sisällä. Samoin asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla edelleen huomattavan paljon. Lisäksi kodin peruskorjausaikeita ilmeni laajasti, ja moni harkitsi elokuussa myös auton ostoa seuraavan vuoden aikana.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kommentoi kuluttajaluottamuslukuja Twitterissä.

”Tämähän näyttää hyvältä! Kuluttajien luottamus pysyi elokuussa korkealla. Arvio oman talouden nykytilasta oli jopa koko mittaushistorian valoisin ja odotus omasta taloudesta vuoden kuluttua hyvin optimistinen. Myös usko Suomen talouden tulevaan kehitykseen oli luja”, Sorjonen tviittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös