Yritysuutiset

Orthexin vahva tulosraportti on mannaa sijoittajille

Orthex kasvaa ryminällä erityisesti pohjoismaiden ulkopuolella. Yhtiö ei kuitenkaan anna arvioita koko vuoden näkymistä.

Käyttötavaravalmistaja Orthex julkisti toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa. Yhtiön laskutettu myynti nousi huhti-kesäkuussa 22,7 prosenttia viime vuodesta ja oli 22,5 miljoonaa euroa.

Liikevoitto kuitenkin laski toisella vuosineljänneksellä 2,4 miljoonaan euroon vertailukauden 2,9 miljoonasta eurosta. Analyysitalo Inderesin odotus oli 1,6 miljoonaa euroa, joten liikevoitto ylitti analyysitalon odotuksen selvästi.

Orthex on Pohjoismaiden johtava valmistaja käyttötavaroissa. Sen tuotteita myydään useimmissa suurissa päivittäistavaraketjuissa Pohjoismaissa ja 40 eri maassa ympäri maailmaa. Yhtiön tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Orthex, SmartStore ja GastroMax.

Yhtiön tuotantolaitokset sijaitsevat Tingsrydissä ja Gnosjössä Ruotsissa sekä Lohjalla. Lisäksi Orthexilla on keskitetyt varastot Ruotsissa ja Suomessa Tingsrydin ja Lohjan tuotantolaitosten yhteydessä sekä ulkoistettu varasto Überherrnissä Saksassa.

Yhtiö listautui Helsingin pörssiin vuoden 2021 keväällä.

Toimitusjohtaja Alexander Rosenlew kertoo, että laskutettu myynti pohjoismaiden ulkopuolella kasvoi toisella vuosineljänneksellä Orthexin strategian mukaisesti nopeammin kuin Pohjoismaiden markkinoilla. Euroopassa, muualla kuin pohjoismaissa, laskutettu myynti kasvoi peräti 40,1 prosenttia ja oli 7,2 miljoonaa euroa.

Muualla maailmassa myynti kasvoi vieläkin nopeammin, 98 prosenttia ja oli 1,4 miljoonaa euroa.

Vahva kilpailuasema pohjoismaissa

Orthexin markkina-asemassa tai kilpailutilanteessa ei tapahtunut olennaisia muutoksia tilikauden 2020
tai vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon aikana. Johdon näkemyksen mukaan nopea kasvu Euroopassa
Pohjoismaiden markkinoiden ulkopuolella johtuu tasaisesti paranevasta kilpailuasemasta uusissa asiakkaissa sekä laajennetusta jakelusta nykyisten asiakkaiden myymälävalikoimassa.

Kodintuotteiden markkinat ovat Euroopassa pirstaloituneet. Orthexilla oli yhtiön oman arvion mukaan
johtava markkina-asema ja arviolta 20–25 prosentin markkinaosuus vuoden 2019 liikevaihdolla mitattuna pohjoismaiden noin 140 miljoonan euron arvoisilla kodin säilytyksen markkinoilla sekä vahva
asema ruoansäilytyksen ja keittiötarvikkeiden markkinoilla.

Kaikki tuoteryhmät menestyivät Rosenlewin mukaan vahvasti ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Rosenlewin mukaan kannattavuutta rasittivat toisella vuosineljänneksellä korkeat raaka-ainehinnat. Vahva liikevaihdon kasvu auttoi kuitenkin lieventämään negatiivisen kustannuskehityksen vaikutusta vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Vaikka raaka-aineiden hinnat jatkoivat nousuaan toisen neljänneksen aikana, on tärkeimpien raaka-aineidemme saatavuus markkinoilla parantunut.

”Ennalta-arvaamaton ja nopea raaka-aineiden hintojen nousu aiheuttaa lyhyen aikavälin haasteita kannattavuuteen, koska hinnankorotusten toteuttaminen tai kustannussäästöt näkyvät viiveellä”, Rosenlew toteaa.

Orthex on ryhtynyt toimenpiteisiin korkeiden raaka-ainehintojen vaikutusten vähentämiseksi. Epävarmoina aikoina toimenpiteiden oikein ajoittaminen on tärkeää positiivisen kasvukehityksen jatkumisen kannalta, toimitusjohtaja kertoo.

Orthex ei arvioi kuluvan vuoden näkymiä

Koronapandemia vaikutti Orthexin liiketoimintaan sekä myönteisesti että kielteisesti katsauskauden
aikana.

Toisaalta pandemia aiheuttaa edelleen epävarmuutta kaikilla maantieteellisillä markkinoilla, ja yhtiö odottaa tämän epävarmuuden jatkuvan vuonna 2021.

Kuitenkin pandemian seurauksena määrätyt liikkumisrajoitukset vaikuttivat joillain markkinoilla Orthexin myyntiin myönteisesti, sillä ihmiset viettivät enemmän aikaa kotona ja keskittyivät esimerkiksi ruoanlaittoon ja sisustusratkaisuihin, säilytysratkaisut mukaan lukien

Orthex ei edelleenkään julkaise lyhyen aikavälin näkymiä.

Yhtiön pitkän aikavälin taloudellisina tavoitteina on keskimäärin yli viiden prosentin vuotuinen liikevaihdon orgaaninen kasvu konsernitasolla ja yli 10 prosentin kasvu pohjoismaiden ulkopuolella, oikaistu EBITA-marginaali ajan myötä yli 18 prosenttia sekä nettovelan ja oikaistun käyttökatteen suhde alle 2,5x.

Yhtiö pyrkii jakamaan vakaata ja ajan myötä kasvavaa osinkoa kaksi kertaa vuodessa yhteensä vähintään 50 prosenttia tilikauden tuloksesta.

Orthexin osakekurssi on noin 8,3 prosentin nousussa Helsingin pörssissä noin kello 11.00.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös