Arvo-osakkeet

Kuitukangasvalmistaja Suominen kohtasi yllättäviä kysyntävaikeuksia – tulosvaroitus sai osakkeen jyrkkään laskuun

Suominen julkisti torstaina tulosvaroituksen. Yhtiön tuotteiden kysyntä on kasvanut koronapandemian aikana, mutta nyt kysyntänäkymät ovat vaikeutuneet.

Vuoden 2020 tilinpäätöstiedotteessaan viime helmikuussa Suominen oli arvioinut, että sen vertailukelpoinen käyttökate vuonna 2021 olisi vuoden 2020 tasolla. Nyt yhtiö arvioi vertailukelpoisen käyttökatteen kehittymisen huomattavasti heikommaksi.

Uuden ohjeistuksen mukaan Suominen odottaa, että sen vertailukelpoinen käyttökate vuonna 2021 laskee vuodesta 2020 johtuen kuitukankaiden kysynnän hidastumisesta vuoden 2021 toisella puoliskolla. Yhtiön mukaan kysyntää hidastaa jossain määrin myös jatkuva volatiliteetti eli hintavaihtelu raaka-aine- ja kuljetusmarkkinoilla.

Vuonna 2020 Suomisen vertailukelpoinen käyttökate oli 60,9 miljoonaa euroa.

Aiemmin helmikuussa Suominen oli odottanut, että kuitukankaiden kysyntä pysyy vahvana, mutta kasvava volatiliteetti raaka-aine- ja kuljetusmarkkinoilla lisää epävarmuutta ja voi vaikuttaa tulokseen negatiivisesti.

Nyt kysyntänäkymät ovat hidastuneet niin nopeasti, että Suomiselle on syntynyt vaikeuksia hankintaketjun hallinnassa. Tämä viestii siitä, että kysynnän hiipuminen on tullut yhtiölle yllätyksenä.

“Markkinoiden näkemys on, että pitkällä aikavälillä pyyhintätuotteiden loppukäyttäjäkysyntä jatkuu korkeammalla tasolla kuin ennen koronaviruspandemiaa. Toisen vuosineljänneksen loppua kohti kuitenkin erityisesti pohjoisamerikkalaiset asiakkaamme alkoivat kokea äkillistä kysynnän hidastumista, joka yhdistettynä poikkeukselliseen varastojen kasvattamiseen läpi koko hankintaketjun on saanut varastotasot epätasapainoon ja siten vaikuttanut myös Suomisen tilauksiin”, kertoo Petri Helsky, Suomisen toimitusjohtaja.

Markkinat reagoivat tulosvaroitukseen voimalla

Helskyn mukaan Suominen odottaa, että sen tuotteiden kysyntä palautuu, kun yhtiön mainitsema ”väliaikainen epätasapaino” markkinoilla on ohi.

”Tämän hetken näkemyksemme on, että palautuminen alkaa vuoden viimeisellä neljänneksellä.”

Tulosvaroitus oli ikävä yllätys markkinoille ja Suomisen osake romahti torstaina lähes 11,8 prosenttia.

Suominen valmistaa kuitukankaita rullatavarana pyyhintätuotteisiin sekä muihin sovelluksiin. Suomisen liikevaihto vuonna 2020 oli 459 miljoonaa euroa ja se työllisti lähes 700 ammattilaista Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Suomisen osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.

Suominen on pyyhintätuotteisiin käytettävien kuitukankaiden maailmanlaajuinen markkinajohtaja ja yksi maailman suurimmista vesineulausteknologialla valmistettujen kuitukankaiden valmistajista. Sen päämarkkina-alueita ovat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Lisäksi sillä on vahva asema Etelä-Amerikassa. 

Kuitukankaiden maailmanlaajuinen kysyntä kasvaa jatkuvasti. Kasvu riippuu pääasiassa kuluttajakysynnästä, jota säätelevät yleinen taloudellinen tilanne ja kuluttajien luottamus oman taloutensa kehittymiseen. Päivittäistavaroiden, eli Suomisen tuotteiden pääasiallisten loppukäyttökohteiden kysyntä ei kuitenkaan ole luonteeltaan kovin syklistä. 

Koronapandemia lisäsi Suomisen tuotteiden kysyntää

Vuonna 2020 koronapandemia leimasi voimakkaasti Suomisen toimintaympäristöä. Viranomaiset ovat luokitelleet kuitukankaiden tuotannon välttämättömäksi toiminnaksi pandemian torjumiseksi alueilla, joilla muuta liiketoimintaa on suljettu.

Pandemia kasvattikin myyntivolyymejä kaikilla yhtiön markkinoilla. Yhtiön liikevaihto pomppasi vuoden 2020 toisella vuosineljänneksellä 17,7 prosentin kasvuun vertailukaudesta. Kasvu on jatkunut vahvana sen jälkeisilläkin vuosineljänneksillä.

Suominen arvioi, että pitkällä aika välillä korona voi johtaa kuitukankaiden käytön pysyvään kasvuun siivoukseen ja desinfiointiin käytettävissä tuotteissa.

Suomisen tuloskvartaalitLiikevaihtoVertailuk. liikevoitto
Q1/2019109,83,0
Q2/2019103,82,7
Q3/2019103,41,1
Q4/201994,51,4
Q1/2020110,25,7
Q2/2020122,212,4
Q3/2020115,413,0
Q4/2020111,18,5
Q1/2021115,313,6
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös