Sijoitusuutiset

Sijoitusstrategi: Meemiosakebuumi rauhoittumassa – sijoittajat suosivat nyt Nokiaa ja Nordeaa

Sijoittajat ovat vaihtaneet meemiosakkeet pitkäkestoisempiin osakkeisiin. Danske Bankin sijoitusstrategin mielestä tämä on terve ilmiö.

Vuonna 2021 osakemarkkinoilla paljon puhuttanut meemiosakeilmiö näyttää Suomessa olevan hiljentymässä. Erikoisen lmiön aloittanut Gamestop ei nouse enää vaihdetuimpien joukkoon Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekaupoissa.

Gamestopin tapaus vavisutti markkinoita alkuvuodesta.

Somepalvelu Redditin ryhmässä piensijoittajat antavat sijoitusvinkkejä ja yrittävät saada muita mukaan vedättämään osakkeen hintaa ylös. Ryhmä sai aikaan rajuja kurssiliikkeitä Gamestopilla ja muutamalla muullakin osakkeella, joita on alettu kutsua meemiosakkeiksi.

Wall Street Journal kuvasi tilannetta miljardeja menettäneiden ammattisijoittajien ja sosiaalisen median voimaannuttamien piensijoittajien väliseksi sodaksi. Taistelu meemiosakkeilla on käynyt siis kuumana kansan ja eliitin, eli niin sanottujen Robinhood-sijoittajien ja hedge-rahastojen välillä. 

Viime toukokuussa Redditin r/wallstreetbets-ryhmä oli taas vauhdissa, kun amerikkalainen elokuvateatteriketju AMC Entertainment Holdings nousi ryhmän suosituimpien osakkeiden joukkoon.

AMC oli Danske Bankin suomalaisasiakkaiden vaihdetuin osake Yhdysvaltojen markkinoilla vielä heinäkuussakin. Kaupoissa painottuvat kuitenkin nyt myynnit, eli sijoittajat myyvät aiemmin ostamiaan osakkeita pois.

”Gamestop ja AMC ovat olleet suomalaisten eniten vaihtamat meemiosakkeet. Gamestopin osuus kaupankäynnistä tammikuussa oli erittäin suuri, mutta tämän jälkeen osakkeen kauppamäärät ovat pudonneet”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Muista meemiosakkeina pidetyistä osakkeista Plug Power, BlackBerry ja Palantir ovat näkyneet tänä vuonna melko korkealla Yhdysvaltojen markkinoiden vaihdetuimpien osakkeiden joukossa, mutta jäävät silti jälkeen AMC:stä ja Gamestopista.

”Meemiosakkeet ovat osaltaan kasvattaneet Yhdysvaltojen osuutta osakekaupasta. Meemiosakeilmiö vaikuttaa rauhoittuvan hurjan alkuvuoden jälkeen. Sijoittajat pyrkivät löytämään nyt pitkäkestoisempia sijoituskohteita, mikä on varmasti terve ilmiö”, Kemppainen sanoo.

Amerikkalaisosakkeista ostetuimmaksi on noussut verkkokauppajätti Amazon.

Danske Bankin suomalaisasiakkaat tekivät helmikuussa eniten osakekauppaa Suomessa, jonka osuus oli 77 prosenttia. Suomessa Nokia ja Nordea vahvistivat asemiaan kansanosakkaina, sillä nämä osakkeet nousivat netto-ostetuimpien joukkoon. Tosin Nokiakin on ollut Reddit-ryhmän kohteena.

Nettomyydyimmäksi nousi voitolle ponnistanut teräsyhtiö Outokumpu.

Kolmanneksi eniten kauppaa käytiin Ruotsin markkinoilla, mutta suomalaisten kiinnostus Ruotsin markkinoita kohtaan on lievässä kasvussa.

Heinäkuussa Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekauppa kasvoi yli 16 prosenttia viime vuoden heinäkuusta. Vuoden 2019 heinäkuusta kaupan määrä kasvoi yli 80 prosenttia.

”Osakekaupan kasvu johtuu monesta tekijästä. Osakesäästötili nosti esille osakesijoittamista ja teki siitä houkuttelevampaa. Korona ja elpyminen ovat vaikuttaneet markkinoihin voimakkaasti, mikä on lisännyt keskustelua osakkeista. Kannattaa silti muistaa, että hajauttamisen kannalta sijoittaminen myös rahastoihin voi tuoda turvaa”, Kemppainen sanoo.

Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekauppa heinäkuussa 2021

Yhdysvallat

Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
Amazon.comNIO Inc. ADR A
CITIUS PHARMACEUTICALS INC (US)AMC Entertainment Holdings Inc. – A
PepsiCo Inc.MicroStrategy Inc. A
China HGS Real Estate IncAdvanced Micro Devices Inc.
Airbnb Inc AEtsy Inc

Ruotsi

Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
SKF AB BMedicover AB B
Ericsson, Telefon AB LM AScandic Hotels Group AB
Intrum ABEvolution AB
EQT ABRandviken Fastigheter AB OLD
Smart Eye ABBilia AB A

Suomi

Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
Nordea BankOutokumpu
NokiaSampo
KonecranesElisa
CargotecHuhtamäki
SpinnovaUPM-Kymmene
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös