Oma talous

Taidetta myydään yhä enemmän netissä – Asiantuntija: pieni osa taiteesta säilyttää arvonsa

Taikon perustajat Patrik Edman ja Pia Edman kädessään Sauli Suomelan maalaus. Kuva: Valentina Morales Buschmann.

Suomalaiset hankkivat yhä enemmän taidetta netistä. Taiteen hinnoittelussa on paljon lainalaisuuksia, jotka auttavat teoksen hinnan arvioimisessa, kertoo taideasiantuntija.

Kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa kotimaisen kuvataiteen verkkomyynti lähes kaksinkertaistui edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tieto perustuu maailman laajimman suomalaisen taiteen verkkokaupan, Taikon, tilastoihin.

Taiko kertoo, että sen kautta on tilattu vuoden alusta lähtien liki 1500 taideteosta, kun koko viime vuoden luku oli kutakuinkin sama.

Toimitusjohtaja Patrik Edman toteaa, että koronan kiihdyttämä taidekaupan kasvu jatkuu vaikka elämä on osittain normalisoitunut.

”Kiinnostus kestäviin ja vastuullisiin valintoihin lisääntyy koteja ja toimistoja sisustettaessa, ja tämä näkyy myös taidemyynnissä. Ihmiset haluavat hankkia jotakin pysyvää ja uniikkia massatuotteiden sijaan. Myös taiteilijoiden tukeminen on monelle taiteen ostajalle tärkeää”, Edman kertoo.

Maalaukset suosituimpia, grafiikkaa ostetaan lahjaksi

Taikon asiakaskyselyn mukaan suurimmat syyt ostaa taidetta verkosta ovatkin halu tukea kotimaisia taiteilijoita ja laaja valikoima. Taikossa teoksiaan myy 550 suomalaista ammattitaiteilijaa, ja valikoimassa on noin 10 000 teosta.

Eniten Taikosta hankitaan maalauksia, mutta taidegrafiikka tulee selvänä kakkosena. Grafiikkaa ostetaan erityisen paljon lahjaksi esimerkiksi valmistuville, ripille pääseville ja hääpareille.

Taikon mukaan netissä myytyjen teosten keskihinta on noin 700 euroa, ja myytyjen teosten hintahaitari ulottuu sadan euron grafiikkateoksista tuhansien eurojen arvoisiin öljymaalauksiin. Asiakaskyselyn mukaan taideteoksen esteettiset ominaisuudet nousevat kuitenkin hintaa tärkeämmäksi taidekaupan ostopäätöstä tehdessä.

Edmanin mukaan taiteen verkkomyynti on kasvusta huolimatta Suomessa vielä lapsenkengissä.

”Suuri yleisö on yhä tietämätön siitä, että uniikkia taidetta voi ostaa netistä. Potentiaalia on vielä runsaasti pelkästään Suomessa”, ulkomaista puhumattakaan.

Taikon mukaan suomalaisella kuvataiteella on kansainvälisesti hyvä maine, mutta laajan yleisön tavoittava myyntikanava on tähän saakka puuttunut. Edman uskoo, että suomalaisen designin hyvä kansainvälinen tunnettuus ja verkkokaupan kasvu luovat otollisen pohjan kuvataiteenkin viennille.

Taiko on toimittanut suomalaista taidetta myös ulkomaille parin vuoden ajan, mutta ulkomaanmyynnin osuus liikevaihdosta on toistaiseksi vain muutaman prosentin luokkaa. Enin osa taideverkkokauppa Taikon ulkomaantoimituksista suuntautuu tällä haavaa Euroopassa asuville ulkosuomalaisille.

Miten taide hinnoitellaan?

Taideasiantuntija ja kirjailija Pauliina Laitinen kertoo, että taideteokselle ei ole olemassa mittareita, joilla voisi määritellä teoksen arvon ja sen perusteella kauppahinnan. Kuten muukin kauppa, myös taidekauppa perustuu kilpailuun ostokohteiden tiedosta.

Suurin osa taideteoksista menettää rahallista arvoaan ajan kuluessa ja jää ehkä noin kolmannekseen ostohinnasta, Laitinen kertoo Taloustaito-lehden artikkelissaan.

”Taiteen tekniikoista maalaukset, veistokset ja taidevalokuvat ovat yleensä kalleimpia ja pastellit saattavat olla lähellä niitä. Grafiikka on edullista, mutta säilyttää parhaiten ostohintansa”, taideasiantuntija arvioi.

Laitisen mukaan nykytaide ja vanha taide hinnoitellaan eri tavoin.

”Nykytaiteen hinta on se, jolla taiteilija kulloinkin löytää teoksilleen ostajia, mutta loppuunmyydyt näyttelyt kertovat tulevasta hintojen noususta. Jos taiteilija puolestaan myy teoksen museoon, tämä myynti yleensä ankkuroi hintatason.”

Laitisen mukaan rakastettu taiteilija tänään on usein rakastettu taiteilija myöhemminkin, vaikka aina välillä meneekin pois valokeilasta.

”Ihaillut teokset muuttuvat klassikoiksi. Niiden arvostus kestää kautta sukupolvien ja nostaa hintatasoa aina uusien nousukausien myötä”, Laitinen opastaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös