Oma talous

Kotitaloudet jatkavat vaurastumista ja velkaantumista -”yli tulojen eletään, muttei varojen”

Kotitalouksien rahoitusvaroista lähes kolmannes on kiinni talletuksissa, kertoo Tilastokeskus.

Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskus kertoo, että kotitalouksien rahoitusvarat kasvoivat 11,5 miljardia euroa vuoden 2021 toisella neljänneksellä kohoten 373,3 miljardiin euroon. Kotitalouksien velat puolestaan lisääntyivät 2,3 miljardia euroa vuoden 2021 toisella neljänneksellä nousten 193,4 miljardiin euroon.

Näiden muutosten seurauksena kotitalouksien nettorahoitusvarat kasvoivat 9,2 miljardilla 179,9 miljardiin euroon. Nettorahoitusvaroilla tarkoitetaan rahoitusvarojen ja velkojen erotusta.

Vuoden 2021 toisen neljänneksen aikana kotitaloudet lisäsivät sijoituksiaan rahoitusvaroihin nettomääräisesti 5,0 miljardilla eurolla. Nettomääräisesti kotitalouksien sijoitukset kasvoivat talletuksissa, noteeratuissa osakkeissa sekä sijoitusrahastoissa ja vähenivät velkapapereissa. Vaikka kotitalouksien nettomääräiset sijoitukset rahoitusvaroihin lisääntyivät, olivat erityisesti hallussapitovoitot rahoitusvarojen kokonaistason nousun takana.

Kotitalouksien lainavelat lisääntyivät 2,1 miljardia euroa vuoden 2021 toisella neljänneksellä nousten 165,1 miljardiin euroon. Kotitalouksien velkaantumisaste nousi 1,1 prosenttiyksikköä edellisestä neljänneksestä 135,3 prosenttiin. Velkaantumisaste kertoo, kuinka paljon kotitalouksilla on lainavelkoja neljänneksen lopussa edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuihin käytettävissä oleviin tuloihin nähden.

Kotitalouksien rahoitusvarat ovat kasvaneet lähes yhtäjaksoisesti lähes koko 2000-luvun. Vain finanssikriisin vuotena 2008 ja 2011 rahoitusvarat laskivat edellisestä vuodesta.

Kuva: Tilastokeskus.

Erityisen nopeasti viimeisen 20 vuoden aikana ovat nousseet osakesijoitukset. Viime vuoden lopussa kotitalouksien suurimpana yksittäisenä rahoitussijoitusinstrumenttina jatkoivat edelleen talletukset. Matalista koroista huolimatta kotitalouksien talletusten määrä kasvoi vuoden 2020 aikana 9,2 miljardia euroa.

Kotitalouksien rahoitusvaroja oli vuoden 2020 lopussa talletuksissa yli 106 miljardin euron edestä, mikä on noin 30 prosenttia kaikista rahoitusvaroista.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala kommentoi tuoreita rahoitusvaratilastoja Twitterissä.

”Yli tulojen eletään, muttei yli varojen”, Vesala toteaa.

Kommentoi
Ylös
>