Käänneyhtiöt

Ravintolayhtiö Noho Partners elpyy koronakuopasta vauhdilla

Yhtiön elokuun operatiivinen kassavirta oli selvästi positiivinen. Myös liikevaihto on kasvussa.

Koronakriisi iski odotetun kovasti ravintolapalveluita tarjoavaan Noho Partnersiin. Kun vuoden 2019 liikevaihto oli lähes 273 miljoonaa euroa, romahti liikevaihto seuraavana vuonna alle 157 miljoonaan euroon.

Vielä kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä NoHo Partnersin liiketoiminta oli tiukasti rajoitettua. Kvartaalin alussa ravintolatoiminta yhtiön kaikissa toimintamaissa oli sulkutilassa.

Rajoitusten purkautuessa kesää kohti kysyntä elpyi nopeasti ja liiketoiminnan operatiivinen kassavirta kääntyi kesäkuussa vahvasti positiiviseksi. Koronapandemian myötä tehostunut toiminta, sopeutustoimet ja pysyvät kustannussäästöt näkyivät suhteellisen kannattavuuden parantumisena.

Toisen kvartaalin aikana yhtiön nettovelka ilman IFRS 16 -standardin vaikutusta kääntyi laskuun ja se oli heinäkuun lopussa alle 160 miljoonaa euroa. Heinäkuun liikevaihto oli lähes pandemiaa edeltäneen vuoden 2019 heinäkuun tasolla suhteellisen kannattavuuden ollessa vertailukausia 2019 ja 2020 selkeästi parempi.

Liikevaihto nousu huhti-kesäkuussa 34,5 miljoonaan euroon viime vuoden 19 miljoonasta eurosta, kasvaen yli 81 prosenttia.

Liikevoitto oli huhti-kesäkuussa edelleen 1,8 miljoonaa euroa tappiollinen, mutta tappio oli huomattavasti pienempi kuin vuoden 2020 huhti-kesäkuussa, jolloin se oli peräti 8,4 miljoonaa euroa.

Toisella vuosineljänneksellä yhtiö on saanut kammettua kassavirran jo plussalle, kun liiketoiminnan operatiivinen kassavirta oli 0,7 miljoonaa euroa positiivinen.

Elokuun luvut lupaavia

Sama suuntaus jatkui liikevaihdossa ja kassavirrassa on jatkunut elokuussa.

NoHo Partnersin elokuun 2021 liikevaihto oli noin 18 miljoonaa euroa ja liiketoiminnan operatiivinen kassavirta oli yli miljoona euroa positiivinen.

Elokuun liikevaihto vastasi noin 85 prosenttia vuoden 2020 vertailujaksosta ja noin 65 prosenttia koronapandemiaa edeltävän vuoden 2019 vertailujaksosta. Liiketoiminnan operatiivinen kassavirta elokuussa oli yli 1,0 miljoonaa euroa.

Yhtiön liiketoiminnan elpyminen ei tietenkään ole jäänyt sijoittajilta huomaamatta. Noho Partnersin osake on kivunnut vuodessa jo yli 58 prosenttia.

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kertoo, että elokuun noin 18 miljoonan euron liikevaihto ja liiketoiminnan tuottama noin miljoonan euron positiivinen kassavirta olivat odotusten mukaiset.

”Kansainvälinen liiketoimintamme on käynnistynyt lupaavasti Tanskan ja Norjan poistaessa ravintolarajoituksiaan. Myös fast casual -liiketoiminta, Friends & Brgrs etunenässä, vetää hyvin”, Vikström toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan ruokaravintoloiden kysyntä on vielä hyvin viikonloppupainotteista ja viihderavintoloita rasittavat tiukat rajoitukset.

”Vaikka koneemme käyvät edelleen vajaatehoisina, olen tyytyväinen, että olemme saaneet kulupuolen burn raten alas ja oppineet toimimaan tehokkaasti rajoitetussakin ympäristössä, mistä todisteena on liiketoiminnan tuottama positiivinen kassavirta.”

Syyskuussa Noho Partners oli arvioinut ravintolarajoitusten vaikuttavan vielä merkittävästi toimintaympäristöön ja liikevaihdon asettuvan noin 14–16 miljoonan euron haarukkaan, jolloin myös liiketoiminnan operatiivinen kassavirta pysyy positiivisena. Vikströmin mukaan loppuvuoden varaustilanne on nyt hyvä, mutta etenkin yritystilaisuuksien järjestämiseen vaaditaan nyt nopeita rajoitusten purkuja lokakuun aikana.

”Suomen hallituksen päivitetty koronastrategia lupaa maamme avautuvan, mutta odotamme edelleen STM:ltä konkretiaa, miten ja missä vaiheessa ravintolarajoituksia aletaan purkamaan ja saamme liiketoimintamme kunnolla käyntiin”, Vikström kertoo.

Tavoitteena 400 miljoonan vuosiliikevaihto

NoHo Partners julkaisi kesäkuussa tavoitteensa strategiakaudelle 2022–2024. Yhtiö tavoittelee noin 400 miljoonan euron liikevaihtoa ja noin 10 prosentin liikevoittomarginaalia vuoden 2024 loppuun mennessä.

Nordea odottaa yhtiön liikevaihdon nousevan tänä vuonna 181 miljoonaan euroon viime vuoden 157 miljoonasta ja ensi vuonna jo 288 miljoonaan euroon.

Syyskuun 2021 liiketoiminnan kehityksestä yhtiö tulee raportoimaan viikolla 41.

NoHo Partners on vuonna 1996 perustettu suomalainen ravintola-alan palveluihin erikoistunut konserni. Vuonna 2013 ensimmäisenä suomalaisena ravintolatoimijana NASDAQ Helsinkiin listautunut pörssiyhtiö on kasvanut voimakkaasti koko historiansa ajan. Konsernin yhtiöihin kuuluu noin 250 ravintolaa Suomessa, Tanskassa ja Norjassa. Yhtiön tunnettuja ravintolakonsepteja ovat mm. Elite, Savoy, Teatteri, Stefan’s Steakhouse, Palace, Löyly, Hanko Sushi, Friends & Brgrs ja Cock’s & Cows.

Konserni työllistää sesongista riippuen noin 2 100 henkilöä kokoaikaiseksi muutettuna. Yhtiön visiona on olla Pohjois-Euroopan johtava ravintolayhtiö.

Lue lisää: Kuukauden osake: Scanfil on pörssin elektroniikkajalokivi

Kommentoi
Ylös
>