Oma talous

Sijoitusbloggaaja: Jukka Oksaharju hämmentää ja herättää keskustelua

Sijoitusbloggaaja Rikhard Wacker käsittelee uusimmassa blogissaan suositun sijoituskirjailijan hämmennystä herättäneitä näkemyksiä.

Sijoituskirjailija ja sijoittaja Jukka Oksaharju on profiloitunut vahvasti osakesijoittamisen puolestapuhujana. Hän on kirjoittanut aiheesta useita kirjoja ja lukemattomia blogeja.

Oksaharju on sijoittajana poikkeuksellisen menestyksekäs. Pohjois-Helsingissä omistusasunnossa asuvan Oksaharjun omaisuus on jo 33-vuotiaana 1,5 miljoonaa euroa.

Moni sijoittaja sai varmaankin hieraista silmiään, kun Oksaharju kertoi Aamulehdelle antamassaan haastattelussa omistavansa enää kahden yhtiön osakkeita: työnantajansa Nordnetin ja Sammon.

Loppuvuonna 2020 hän myi pois valtaosan pörssiosakkeistaan. Osakemyyntejään sijoituskirjailija perustelee sillä, ettei nykyisillä osakkeiden hinnoilla ja matalilla tuotto-odotuksilla ole mahdollista päästä hänen tavoittelemaansa yli 10 prosentin vuosituottoon.

Osakkeiden sijaan Oksaharju omistaa nykyään kiinteätä omaisuutta, asuntoja ja tonttimaata.

Sijoitusbloggari ja SalkunRakentajaankin juttuja kirjoittava Rikhard Wacker ruotii tuoreessa blogissaan Oksaharjun viime vuosien näkemyksiä ja sijoitussiirtoja.

Wacker muistaa, että Oksaharju on ollut pessimistinen osakemarkkinoiden suhteen jo usean vuoden ajan.

”Oksaharjun tavaramerkiksi on noussut puhe ’viimeisten hitaiden soimisesta’, jossa hän kuvailee sitä, miten juhlissa nimeltä osakemarkkinat on nyt menossa viimeiset tanssit ennen alkavaa krapulaa. Oman muistikuvani mukaan ensimmäistä kertaa Oksaharju olisi nostanut aiheen tapetille syksyllä 2017, mutta googlaaminen vei pisimmillään helmikuuhun 2017 asti”, Wacker kirjoittaa.

Viiden viimeisen vuoden aikana Oksaharju on Wackerin mukaan ”povannut kerta toisensa jälkeen markkinasyklin vetävän viimeisiään, samalla kun hän on itse tyhjännyt omaa osakesalkkuaan”.

Sijoitusbloggaajan mukaan Jukka Oksaharjun näkemykset herättävät tätä nykyä melkein enemmän keskustelua kuin koskaan aiemmin.

”Oksaharju on ollut takavuosina vahva kansankapitalismin puolestapuhuja ja kertonut säännöllisesti mm. iltapäivälehdille siitä, miten suomalaiset voisivat vaurastua sijoittamalla.”

Wacker on huomannut, että monet sijoittajat tuntuvat ihmettelevän sitä, miten Oksaharju ei löydä millään mitään sijoituskohteita vuosikausiin.

”Edes koronakriisin pohjilla Oksaharju ei löytänyt mitään ostettavaa, ja sen vuoksi hän on tyytynyt seuraamaan kurssien kehitystä sivusta käsin.”

Sijoitusfoorumeilla Oksaharjun näkemykset herättävät mielenkiintoa.

”Toiset kiittelevät Oksaharjua siitä, että miehen teot ja puheet ovat linjassa, eli salkku on tosiaan tyhjätty samalla kun odotetaan romahdusta. Toisessa ääripäässä taas sijoittajat ovat ärsyyntyneitä Oksaharjun vuosia kestäneeseen kilpikonnapuolustukseen, jossa vetäydytään aina vain sen taakse, että kaikki on kallista ja mitään ostettavaa ei ole”, Wacker toteaa.

Wacker epäilee, etteivät Oksaharjun viimeaikaiset näkemykset edistä sijoittamisen suosion kasvua.

”Se lienee kuitenkin fakta, että aloittaminen lienee kaikista vaikein osuus sijoittamisessa, eivätkä Oksaharjun näkemykset aiheuta hirveästi innostusta avata arvo-osuustiliä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös