Raaka-aineet

BlackRockin rahasto luopuu lähes kaikista kultaomistuksistaan

BlackRockin rahastonhoitaja Russ Koesterich kertoo, että syynä myynteihin on reaalikorkojen normalisoituminen maailmantalouden elpyessä.

”14 kuukautta sitten meillä oli melko merkittävä kultapositio. Tänään olemme pienentäneet sen lähes nollaan. Jos osa näkemyksestämme on, että reaalikorot normalisoituvat hieman, kyseinen hyödyke ei todennäköisesti toimi yhtä hyvin kuin vuoden 2020 puolivälissä ”, BlackRock Global Allocation Fundin johtaja Russ Koesterich sanoi Bloombergin haastattelussa.

Koesterichin mukaan odotukset Yhdysvaltojen joukkovelkakirjojen inflaatiokorjatun koron noususta tarkoittavat sitä, että kulta ei enää toimi suojana osakemarkkinoilta. Hän ei myöskään pidä sitä tehokkaimmana suojana lyhyen aikavälin inflaatiota vastaan.

”Sen sijaan että omistaisimme kultaa, joka ei tuota kassavirtaa, suojaamme mieluummin joitakin inflaation lähiaikaisia nousuja osakkeilla, joilla on hinnoitteluvoimaa”, hän sanoi viitaten esimerkkeinä teollisuus-, materiaali- ja kuluttajasektoreihin.

Maailmantalouden elpyminen ja inflaation kiihtyminen ovat luoneet paineita keskuspankeille hillitä avokätistä rahapolitiikkaansa, mikä saattaa luoda paineita korkojen nousulle. Sijoittajat ovat käyttäneet kultaa suojaussijoituksena osaksi kevyen rahapolitiikan vuoksi.

USA:n keskuspankki Fed ei ole nähnyt kiihtyvästä inflaatiosta huolimatta vielä aihetta kiristää rahapolitiikkaa. Keskuspankin linja on ollut, että inflaation kiihtyminen on väliaikaista ja se johtuu talouden avautumiseen liittyvistä vaikeuksista.

Kullan hinta dollareissa on ollut nousussa vuoden 2016 alusta lähtien, jolloin arvometallin markkinahinta oli alle 1100 dollaria unssilta. Sen jälkeen hinta kipusi kesällä 2020 korkeimmillaan yli 2050 dollarin. Sen jälkeen dollarin hinta on ollut laskutrendissä.

BlackRockiin verrattuna täysin vastakkaisen näkemyksen kultaan on ottanut veteraanisijoittaja Mark Mobius. Hänen mukaansa sijoittajien kannattaa nyt allokoida 10 prosenttia sijoitussalkustaan kultasijoituksiin.

Mark Mobius perustelee kantaansa ennennäkemättömällä koronaelvytyksellä, joka johtaa valuuttojen arvojen laskuun eli devalvoitumiseen kultaan nähden. Nähtävästi Mobius ei usko elvytyshanojen umpeutumiseen.

”Tässä tilanteessa 10 prosenttia sijoituksista tulisi olla fyysisessä kullassa. Valuuttojen kansainvälinen devalvoituminen tulee olemaan merkittävää ensi vuonna, johtuen uskomattoman suuresta printatusta rahan tarjonnasta”, Mobius varoittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös