Kasvuosakkeet

Fellow Finance on palannut kasvu-uralle – tuloskunto on kysymysmerkki

Joukkorahoituspalvelua tarjoava Fellow Finance kasvattaa lainavolyymejään nyt tasaisen varmasti. Tuloksen tekeminen on kuitenkin haasteellisempaa.

Joukkorahoituspalvelua tarjoava Fellow Finance kertoo, että sen lainavolyymi nousi syyskuussa huipputasoille, lainasijoittajien rahoitettua yritys- ja kuluttajalainoja syyskuussa 19,5 miljoonalla eurolla. Kumulatiivinen välitettyjen lainojen määrä kasvoi 840 miljoonaan euroon ja lainasijoittajien määrä 18 560 asiakkaaseen.

Inderesin analyytikko Atte Riikola laskee, että syyskuu oli nyt maaliskuun jälkeen seitsemäs kuukausi, jolloin lainavolyymi on kasvanut vertailukaudesta koronapandemian puhkeamisen jälkeen.

Myös Evli kiinnittää huomiota vakaaseen lainavolyymien kasvuun.

”Fellow Financen välitettyjen lainojen volyymi on kehittynyt hyvin tänä vuonna, lainavolyymien jäätyä viime vuonna koronapandemian takia varsin alhaisiksi. Lainavolyymit ovat viime kuukausina pysyneet selvästi yli 15 milj. euron tason kuukausitasolla. Kasvua on ajanut yrityslainapuoli mutta myös kuluttajalainoissa on nähty kasvua”, toteaa Evli aamukatsauksessaan.

Evlin suositus Fellow Financen osakkeelle on osta ja osakkeen tavoitehinta on 3,8 euroa.

Lainavolyymit eivät ole näkyneet vielä liikevaihdossa

Evli muistuttaa, että yrityslainojen alhaisemman palkkiotason myötä lainavolyymin kasvu ei ole näkynyt yhtä selvästi liikevaihdossa, joka laski ensimmäisellä vuosipuoliskolla noin viisi prosenttia – 31 prosentin lainavolyymin kasvusta huolimatta.

Evli odottaa lainavolyymien kehityksen jatkuvan suotuisana myös toisella vuosipuoliskolla ja volyymien nousevan kuukausitasolla keskimäärin lähelle 20 miljoonan euron tasoa. Heinä-syyskuun aikana lainavolyymit kuukausitasolla ovat olleet keskimäärin noin 18 miljoonaa euroa, mikä on edelleen melko hyvin linjassa lainavolyymiennusteiden kasvuun, Evli toteaa.

Fellow Financen liikevaihto oli kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa 5,5 miljoonaa euroa, kun vuosi aiemmin se oli 5,8 miljoonaa euroa. Liikevoitto kääntyi plussalle 0,5 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin yhtiö teki 0,1 miljoonan euron liiketappion.

Fellow Financen on kuitenkin aiempaa vaikeampaa tehdä kasvulla tulosta.

Atte Riikolan mukaan Fellow Financen tammi-kesäkuun tulosraportti osoittaa, että korkokattosääntely sekä yritysrahoituksen kasvanut osuus ovat pienentäneet palkkiotuottojen osuutta lainavolyymistä. Siitä johtuen lainojen volyymikasvu ei ole enää yhtiölle yhtä arvokasta kuin aiemmin.

Välitettyjen lainojen määrä oli noin 90,7 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 69,1 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Teemu Nyholm kertoi tulosraportin yhteydessä, että Fellow Finance palasi rahoitusvolyymeissa kasvu-uralle, strategian toteuttaminen etenee ja yhtiö lähtee rakentamaan uutta innovatiivista digitaalista pankkitoimintaa.

”Alkuvuonna 2021 rahoitusvolyymimme jatkoi tasaista kasvua ja toipumista vuoden 2020 koronapandemian aiheuttamasta taantumasta. Sekä Suomen kuluttajarahoituksessa että yritysrahoituksessa ylitimme vuoden 2020 pandemiaa edeltäneet kuukausittaiset rahoitusvolyymit katsauskauden lopulla”, Nyholm toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan tulosta rasitti ennakoidusti strategian mukaiset panostukset uuteen henkilöstöön ja uusien tuotteiden implementointiin sekä koronapandemian seurauksena säädetty väliaikainen korkokatto Suomen kuluttajarahoituksessa.

Toukokuussa yhtiö lanseerasi markkinoille verkkokaupan maksuratkaisun. Syksyn aikana yhtiö pääsee tarjoamaan maksutapaansa kattavasti suomalaisissa verkkokaupoissa sekä yksityishenkilöille että yritysasiakkaille, Nyholm kertoo.

Nyholmin mukaan luottokorttiprojekti eteni suunnitellusti ja yhtiö odottaa, että korttiliiketoiminta päästään käynnistämään myös tämän vuoden aikana. Fellow Finance lanseerasi elokuussa myös mobiilisovelluksen, joka tulee olemaan jatkossa keskeinen palvelukanava yksityisasiakkaillemme.

Yhdistyminen Evlin kanssa

Heinäkuussa Fellow Finance julkisti yhdistymissopimuksen Evli Pankin kanssa. Osana järjestelyä Evli Pankki eriyttää muut liiketoimintonsa uuteen perustettavaan yhtiöön ja Fellow Finance yhdistyy Evli Pankin talletuspankkitoimintaa jatkavan Evli Pankki Oyj:n kanssa.

Pankkitoimintaa jatkava yhtiö tulee muodostamaan Fellow Pankin, jonka tavoitteena on lanseerata Suomeen uusi digitaalinen pankki, joka tulee palvelemaan sekä henkilöasiakkaita että pk-yrityksiä. Nyholm kertoo, että tavoitteena on saattaa yritysjärjestely loppuun ja päästä käynnistämään pankkitoiminta vuoden 2022 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

”Loppuvuoden aikana tulemme määrittelemään tarkemmin liiketoimintastrategiaa tulevalle Fellow Pankille, valmistelemaan integraatiotyötä Evli Pankin nykyisen organisaation kanssa ja toteuttamaan tarvittavat hankkeet pankkitoiminnan käynnistämiseen”, toimitusjohtaja kertoo.

Fellow Finance on vuonna 2014 toimintansa aloittanut kansainvälisesti toimiva, joukkorahoituspalveluita tarjoava fintech-konserni. Yhtiön liiketoiminnan kannalta keskeisin sen tarjoamista palveluista on yhtiön ylläpitämä pohjoismaiden johtava lainamuotoinen joukkorahoitus- ja vertaislaina-alusta, jota on käyttänyt yli 680 000 asiakasta noin 60 maasta. Fellow Financella on Finanssivalvonnan myöntämä maksulaitoksen toimilupa ja yhtiö on listattu Nasdaq First North Finland -markkinapaikalle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös