Yritysuutiset

Fellow Finance tulosvaroittaa – tulos jää selvästi tappiolle

Joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelu Fellow Finance arvioi liikevaihdon olevan tänä vuonna edellisen vuoden tasolla ja tuloksen jäävän selvästi tappiolliseksi.

Fellow Finance arvioi yhtiön liikevaihdon vuodelle 2021 olevan vuoden 2020 liikevaihdon tasolla. Liikevaihdon kasvua on hidastanut pääasiassa yhtiön välitetyn rahoituksen keskittyminen enemmän katteeltaan jonkin verran alempaan yritysrahoitukseen ja tytäryhtiö Lainaamo Oy:n lainakannan pienentyminen ja tätä myötä alentuneet korkotuotot.  

Yhtiö tiedotti heinäkuussa 2021 yhdistymissopimuksesta, jossa sovitun järjestelyn toteutuessa Fellow Finance sulautuu Evli Pankkiin välittömästi Evli Pankin jakautumisen jälkeen. Vuonna 2021 Fellow Financen tulosta tulee rasittamaan merkittävästi järjestelyyn liittyvät transaktiokustannukset, yhteensä noin 950 tuhatta euroa.

Myös yhtiön panostukset strategian mukaisiin uusiin tuotteisiin ja näin tulevien vuosien kasvuun ja kannattavuuteen rasittavat tulosta. Yhtiö arvioi näiden seurauksena vuoden 2021 tuloksen painuvan selvästi tappiolliseksi.

Aiemmin elokuussa Fellow Finance oli arvioinut, että vuonna 2021 koronapandemia heijastuu vielä liiketoimintaan ja aiheuttaa epävarmuutta väliaikaisen regulaation jatkumisen osalta ja näin vaikeuttaa ennustettavuutta etenkin lainasijoittajiemme tarjoaman rahoituksen kasvun osalta. Epävarmuustekijöistä huolimatta Fellow Finance ennusti aiemmin vuoden 2021 liikevaihdon kasvavan vuoteen 2020 verrattuna.

Panostukset strategian mukaisiin uusiin tuotteisiin ja näin tulevien vuosien kasvuun ja kannattavuuteen johtavat siihen, että yhtiö ennakoi jo elokuussa vuoden 2021 tuloksen jäävän jonkin verran tappiolliseksi. Nyt siis arvio tappiosta on aiempaa selvästi synkempi.

Fellow Financen lainasijoittajat rahoittivat yritys- ja kuluttajalainoja lokakuussa 20,7 miljoonalla eurolla. Kumulatiivinen välitettyjen lainojen määrä kasvoi 862 miljoonaan euroon ja lainasijoittajien määrä 18 686 asiakkaaseen. Lokakuu oli nyt maaliskuun jälkeen kahdeksas kuukausi, jolloin lainavolyymi on kasvanut vertailukaudesta koronapandemian puhkeamisen jälkeen.

Fellow Financen liikevaihto oli kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa 5,5 miljoonaa euroa, kun vuosi aiemmin se oli 5,8 miljoonaa euroa. Liikevoitto kääntyi plussalle 0,5 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin yhtiö teki 0,1 miljoonan euron liiketappion.

Fellow Financen on kuitenkin aiempaa vaikeampaa tehdä kasvulla tulosta. Fellow Financen tammi-kesäkuun tulosraportti osoittaa, että korkokattosääntely sekä yritysrahoituksen kasvanut osuus ovat pienentäneet palkkiotuottojen osuutta lainavolyymistä. Siitä johtuen lainojen volyymikasvu ei ole enää yhtiölle yhtä arvokasta kuin aiemmin.

Välitettyjen lainojen määrä oli noin 90,7 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 69,1 miljoonaa euroa.

Fellow Finance on lainamuotoinen joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelu. Yhtiön muuttaa perinteisen rahoitus ja maksamisen suoraan ihmisten ja yritysten väliseksi. Fellow Finance on välittänyt kuluttaja- ja yritysrahoitusta yli 850 miljoonalla eurolla Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Puolassa ja Tšekissä palvellen yli 950 000 asiakasta. Yhtiöllä on Suomen Finanssivalvonnan myöntämä maksulaitoksen toimilupa ja se on listattu Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle.

Kommentoi
Ylös
>