Asunnot ja kiinteistöt

Päästökaupan raju hintapiikki – jopa 2 000 euron sähkölasku omakotitaloille

Sähkön hinta on noussut rajusti. Se syö erityisesti omakotitaloasujien ostovoimaa ja teollisuudelle on lankeamassa historian kovin sähkölasku.

Kuva: Hannu Angervuo.

EU:n päästökiintiöiden nousupiikki on osaltaan vauhdittanut sähkönhinnan kallistumista lyhyessä ajassa. 

”Vielä noin vuosi sitten EU:n päästökiintiön hinta oli noin 30 euroa ja kuluvan vuoden marraskuussa jo 75,4 euroa. Nousua on kertynyt vuodessa noin 150 prosenttia”. pörssikonkari Hannu Angervuo laskee.

Kallis sähkö syö jo ostovoimaa. Esimerkiksi nyykyisillä hinnoilla omakotitalon asukas, joka käyttää lämmityksessä suoraa sähköä, joutuu maksamaan energiastaan jopa 2 000 euroa vuodessa.

Sähkö on Pohjoismaissa kallistunut lähes nelinkertaisesti verrattuna vuoden 2020 lokakuun hintatasoon. Hintataso on pohjoismaissa vaihdellut pidemmällä aikajaksolla 30 – 40 euron välissä megawattitunnilta.

Angervuo arvioi, että marraskuun hinnaksi tulee noin 80 euroa megawattitunti.

”Päiväkohtainen hinta on liikkunut 150 – 200 euron välissä”, Angervuo lisää

Suomi ostaa nyt lähes kolmanneksen sähköstään Norjasta, Ruotsista ja Venäjältä. Suurimmat toiveet ovat Suomessa kohdistuneet Olkiluoto kolmoseen

Olkiluoto 3 ydinvoimalan 1600 megawatin teho tulee ehkä täyteen käyttöön toukokuussa 2022. Koetuotanto alkaa helmikuussa.

Angervuo arvioi, että uusi Olkiluoto täyttää lähes koko nykyisen vajeen Suomen sähkön tuotannossa. Olkiluodon sähkö vastaisi siten tuonnin megawatteja.

Suomen energiakriisiä voi osin jäljittää Ruotsista. Etelä-Ruotsin kapasiteetiltaan vajaa kantaverkko ei ole antanut pelivaraa täysimääräiseen Suomen tuontiin Ruotsista, josta sähkö virtaa 1400 megawatin tasavirtakaapelia pitkin Raumalle.

Angervuon mukaan markkinasähkön hinta on kallistunut Suomessa osin siitä syystä, että Rauman ja Gävlen Fenno-Skan 1 ja 2 tasavirtakaapelien virtauskapasiteetti on jäänyt noin puoleen täydestä tehostaan.

Lisäksi Norja on ryhtynyt myymään sähköä yhteenlasketulta kapasiteetiltaan 1 400 megawatin kaapeleita pitkin Saksaan ja Iso Britanniaan. Myynti vastaa lähes koko Olkiluodon kolmen voimalan tuotantoa.

Sähkön pohjoismainen hinta on kallistunut lähes nelinkertaisesti verrattuna vuoden 2020 lokakuun hintatasoon.

Sähkön markkinahinta on Hollannissa, Belgiassa, Ranskassa liikkunut viime viikkoina 150 – 250 euron haarukassa megawattitunnilta eli noin tuplasti korkeammalla tasolla verrattuna pohjoismaiseen markkinahintaan.

Maakaasun hintakin Euroopassa on lähes nelinkertaistunut vuoden takaisesta hinnasta. 

Korjaus: Artikkelin otsikossa ja tekstissä väitettiin virheellisesti, että omakotitalon asukas joutuisi maksamaan lämmityksestä 20 000 euroa. Oikea summa on 2000 euroa. Virhe korjattu 7.12.2021 klo 8.50.

3 kommenttia
 • Timo sanoo:

  Kannattaa varmaan tarkistaa nuo euromäärät. 20k€ ei kyllä ihan vielä mene omakotiasujalla sähköön..

 • Jagger sanoo:

  Ihan kuin artikkelin kirjoittaja olisi persu, sen verran on suuret puheet.

 • Ari Riihinen sanoo:

  Tämä maailma on menossa konkurssi. En ihmettele, että radikaalia toiminta on lisääntynyt. Ihmiset, joilla ei ole enää mitään, ei ole mitään menetettävää…. Mietis päättäjät sitä.

 • Ylös
  >