Käänneyhtiöt

Martela kääntää vihdoinkin liiketuloksen plussalle viimeisellä vuosineljänneksellä – koko vuosi yhä tappiollinen

Martelan loka-joulukuun liiketulos on selvästi positiivinen yhtiön julkistamien ennakkotietojen mukaan.

Toimistokalusteiden myyjä Martela julkisti ennakkotietoa koko vuoden 2021 liikevaihdosta ja liiketuloksesta.

Alustavien tilintarkastamattomien tilinpäätöstietojen mukaan koko vuoden 2021 liikevaihto parani hieman ja liiketulos parani edelliseen vuoteen verrattuna. Liikevaihto oli noin 92 miljoonaa euroa ja liiketulos noin -1,5 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin liikevaihto oli 88 miljoonaa euroa ja liiketulos -4,0 miljoonaa euroa.

Aikaisemman ohjeistuksen mukaan Martela ali arvioinut vuoden 2021 liikevaihdon ja liiketuloksen paranevan.

Martela kertoo tiedotteessaan, että alustavien tilintarkastamattomien tilinpäätöstietojen mukaan Martela konsernin koko vuoden 2021 liikevaihto ei saavuttanut aiemmin 5.2.2021 tiedotettua tasoa. Uusin tiedote on sikäli hämmentävä, että lukujen valossa yhtiö on yltämässä aiemmin ilmoitetun tason.

Martela sai viimeisellä vuosineljänneksellä kammettua liiketuloksen plussalle.

Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto ja liiketulos kasvoivat kuitenkin selvästi verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto oli noin 29 miljoona euroa ja liiketulos noin 1,2 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin liikevaihto oli ollut 22 miljoonaa euroa ja liiketulos -2,2 miljoonaa euroa.

Neljännellä neljänneksellä 2021 liikevaihto ei saavuttanut kuitenkaan yhtiön ennakoimaa tasoa.

Martelan mukaan liikevaihdon ennakoitua pienempään kasvuun vaikuttivat koronapandemiasta aiheutunut globaali pula materiaalien saatavuudessa ja sitä kautta toimitusten viivästyminen. Yhtiön tulokseen vaikutti myös noin 0,5 miljoonan euron luottotappio, joka jouduttiin kirjaamaan viimeisellä vuosineljänneksellä yhtiön edellisen rahoituskumppanin mentyä konkurssiin.

Perinteisesti konsernin liiketulos on kertynyt normaalista kausivaihteluista johtuen toisella vuosipuoliskolla.

Toimistokalusteita myyvän Martelan tie on ollut kivinen jo pitkään. Vuosien 2015 – 2018 aikana liikevaihto laski jokaisena vuotena ja vuonna 2017 yli 15 prosenttia. Osakekohtainen tulos on ollut negatiivinen vuodet 2017 – 2020.

Vuonna 2020 yhtiön liikevaihto laski lähes 27 prosenttia edelliskaudesta ja liiketulos painui 4,0 miljoonaa euroa pakkaselle. Koronakriisi verotti ankarasti yhtiön myyntiä ja tuloskuntoa.

Toimitusjohtaja Ville Taipale kertoi kuluvan vuoden kolmannen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä, että pandemian jatkuminen ja tähän liittyvät vahvat etätyösuositukset sekä yleinen epävarmuus markkinoilla vaikuttivat kolmannen vuosineljänneksemme liikevaihdon kehitykseen negatiivisesti. Tammi- syyskuun liikevaihto laski 6,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kuitenkin jo kolmannella kvartaalilla yhtiön uudet tilaukset jatkoivat kasvuaan ja kysynnän kasvu erityisesti yksityisellä puolella kertoi työyhteisöjen valmistautumista työpaikoille paluuseen, Taipale kertoi.

Martelan elpyminen on selvästi kiinni koronatilanteesta.

”Kysynnän palautumisen nopeuteen tulee vaikuttamaan merkittävästi muutokset pandemian etenemisessä, rajoitusten mahdollinen kiristyminen ja näiden kautta asiakkaidemme päätökset työympäristöihin palaamisesta”, Taipale totesi.

Martelan osake on laahannut jo useita kuukausia alle 2,5 eurossa eikä osake ole noussut myynnin ja liiketuloksen kohentumisesta huolimatta. Torstain ennakkoilmoitus koko vuoden tuloksesta sai osakkeen kuitenkin 9,6 prosentin nousuun samana päivänä.

Martela julkaisee vuoden 2021 tilinpäätöstiedotteensa 11.2.2022.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös