Asunnot ja kiinteistöt

Omistusasuminen on vuokra-asumista kannattavampaa – totta vai tarua

Halpa raha houkuttelee omistusasuntokaupoille, vaikka halvan rahan myötävaikutuksella asuntojen hintojen pitäisi ainakin teoriassa nousta.

Halpa, jopa yhä halpeneva raha houkuttelee omistusasuntokaupoille, vaikka halvan rahan myötävaikutuksella asuntojen hintojen pitäisi ainakin teoriassa nousta.

Monissa kasvukeskuksissa vuokra-asuntojen tarjontaa suurempi kysyntä on nostanut vuokratasoja. Moni varmuudella tietää, tutkimuksista välittämättä, että asumistuki se vasta vuokria nostaakin. Kun omistusasuntolainan 0-korolliset vastuut näkyvät tiliotteella kuukausittain miinusmerkillä varustettuna, sitä helposti verrataan vastaavan asunnon kuukausivuokraan ja tehdään näppäriä kannattavuuslaskelmia.

Parhaimmat kokemusasiantuntijat kertovat, kuinka paljon tuli ”voittoa”, kun 5 vuotta ostettu asunto myytiin uutta isompaa ostettaessa. Tappioksi ei tietenkään lasketa summaa, jolla uuden paremman asunnon hinta on noussut samana viitenä vuotena. Olisiko sittenkin ”kannattanut” heti ostaa se isompi ja kalliimpi silloin viisi vuotta sitten.

No miten sitten se kannattavuusvertailu pitäisi tehdä? Vai pitäisikö sitä tehdään ollenkaan? Siitä kirjoitin vuonna 2017 ja nyt on hyvä kuunnella, onko mikkään juuri muuttunut ja mikä puheista sopisi Metsähallituksen puolella haudattavaksi. Tässä vuoden 2017 yksi luetuimmista kirjoituksista audioformaatissa muutamin lisäkommentein.

Verkostolle lisäarvon tuottamisen ABC – Blogi #289

Tutustu myös näihin:

Ostan asuntoja – Podcast
Ostan asuntoja – Youtube

Kommentoi
Ylös
>