Yritysuutiset

Tesla löi tulosennusteet, mutta tuotantohaasteet herättävät kysymyksiä

Sähköautovalmistaja Tesla teki viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä väkevän tuloksen.

Sähköautovalmistaja ylsi vuoden 2021 viimeisellä vuosineljänneksellä ennätykselliseen tulokseen. Osakekohtainen tulos nousi 2,54 dollariin, kun analyytikoiden konsensusennuste oli 2,36 dollaria.

Yhtiön käyttökatemarginaali nousi neljännellä kvartaalilla 30,6 prosenttiin edellisvuoden 29,2 prosentista.

Liikevaihto nousi viimeisellä vuosineljänneksellä 65 prosenttia edellisvuodesta 17,7 miljardiin dollariin. Analyytikoiden konsensusodotus oli 16,6 miljardia dollaria.

Tesla toimitti yli 936 000 autoa maailmanlaajuisesti vuonna 2021, mikä on peräti 87 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Se ylittää myös aiemman 50 prosentin vuosittaisen kasvutavoitteen. Yhtiön Kalifornian tehtaan tuotanto nousi ennätyslukemiin vuoden 2021 aikana.

Vuoden 2021 neljännellä vuosineljänneksellä Tesla toimitti noin 308 600 sähköajoneuvoa.

Yhtiön toimitusjohtaja Elon Musk kuitenkin kertoi, että toimitusketjun ongelmat rasittavat yhtiön tuotantoa. Yhtiön tehtaat ovat käyneet matalammalla kapasiteetilla jo useamman vuosineljänneksen ajan. Toimitusketjun haasteet estävät uusien automallien esittelyn vuonna 2022, Tesla kertoo.

Musk ennustaa toimitusketjuhaasteille jatkoa myös vuodelle 2022. Yhtiön Cybertruck-avolava-auton tuotanto siirtyy vuodelle 2023.

Tesla keskittyy tämän vuoden aikana tuotannon laajentamiseen nykyisillä tehtaillaan, mutta samalla se etsii uusille tehtaille sopivia sijainteja. Yhdysvaltojen Texasissa yhtiö on aloittanut Model Y:n tuotannon ja toimitukset alkavat Muskin mukaan melko pian.

Suomessa Teslan tulosta kommentoi Twitterissä esimerkiksi ammattisijoittaja Jukka Lepikkö, joka on viime aikoina seurannut Teslan tarinaa tiiviisti.

”Teslalta jälleen aivan älytön tulos, vaikka yksi iso kertaerä painoi hieman tulosta, ilman sitä luvut olisi Räjähtävä pää”, Lepikkö tviittaa.

Sijoittajat olivat Teslan tulosraporttiin tyytyväisiä ja osake nousi keskiviikkona Nasdaq-pörssissä 2,1 prosenttia.

Lue myös tämä: Komponenttipula syvenee – klassikkoautolle liki neljän vuoden toimitusaika

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös