Oma talous

Data sen kertoo: Helmikuu on taloudellisesti järkevin aika ostaa talvirenkaat

Kuva: Hintaopas.fi

Talvirenkaat ovat nyt halvimmillaan ja säästö näkyy suosiossa, kertoo Hintaopas-sivusto.

Moni autoilija herää talvirenkaiden uusimisen tarpeeseen vasta loppusyksystä eli siis silloin, kun niitä vaihdetaan autoon talven lähestyessä. Taloudellisesti kannattavinta olisi kuitenkin hankkia talvirenkaat nyt helmikuussa, kertoo hintavertailupalvelu Hintaopas-sivusto.

Hintavertailupalvelun hintatilastot osoittavat nimittäin, että talvirenkaiden hinnat ovat tähän aikaan vuodesta alimmillaan. Sen sijaan korkein hintapiikki osuu marraskuulle, jolloin moni autoilija ostaa uudet talvirenkaat.

Säästö talvirenkaiden oston ajoittamisella lopputalveen voi olla useista kympeistä jopa satoihin euroihin.

Hintaoppaan datan mukaan hinnat ovat alimmillaan noin helmikuun puolivälistä maaliskuun puoleen väliin. Päiväkohtaiset hinnat ovat tuolloin noin 10 prosenttia vuoden korkeimpia hintoja alempana. Vuonna 2021 halvin yksittäinen päivä renkaiden hankkimiseen oli 21. helmikuuta.

”Kymmenen prosentin hintaero tarkoittaa neljän renkaan setin kohdalla mallista riippuen jo vähintään 40–80 euroa. Puhumattakaan kalleimmista rengasmalleista, jolloin säästö voi olla jo satoja euroja. Nyt kun renkaiden hinnoissa on ollut muutenkin nousupainetta, niin kuukausittaista hintakehitystä kannattaa ilman muuta seurata rengashankintoja miettiessään”, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett toteaa.

Talvirenkaiden hinnat lähtevät maaliskuun alun jälkeen tasaiseen nousuun. Hinnoissa nähdään selkeä korotuspiikki lokakuun alussa, ja korkeimmillaan hinnat ovat marraskuun puolivälissä.

Viime vuonna korkein keskihinta nähtiin 10. marraskuuta.

”Syksyn ja alkutalven kysyntäpiikki nostaa odotetusti talvirenkaiden hintoja, Vuoden 2021 lopulla materiaalien saatavuusongelmat ja kuljetushintojen nousu asettivat hintoihin vielä ylimääräistä nousupainetta ja jopa saatavuusongelmia”, Matinvesi-Bassett jatkaa.

Kuluttajat ovatkin havainneet helmikuun suotuisat hinnat.

Hintaoppaan data kertoo, että talvirenkaiden kysyntä on ollut alkuvuodesta poikkeuksellisen korkealla. Viimeisen kuukauden aikana talvirenkaiden haut ovat kasvaneet palvelussa 67 prosenttia verrattuna samaan aikaan viime vuonna.

”Kuluttajat näyttävät selvästi etsivän talvirenkaita yhä enemmän jo keskellä talvea. Osa on saattanut säästää alkutalven rengasostoksensa hieman myöhemmäksi korkeista hinnoista johtuen, tai oppinut muuten odottamaan hintapiikin tasoittumista. Osasyynsä voi luonnollisesti olla myös runsailla lumisateilla, jotka herättivät varmasti osan autoilijoista uusien renkaiden tarpeeseen. Puhumattakaan lumisateita seuranneista lämpimistä säistä etenkin Etelä-Suomessa, mikä johti monin paikoin erittäin liukkaisiin ajokeleihin”, Matinvesi-Bassett arvioi.

Hintaopas listaa palvelussaan yhteensä lähes 10 000 talvirengasmallia. Tällä hetkellä kymmenen suosituimman mallin joukkoon mahtuu seitsemän nastarengasmallia ja kolme kitkarengasta. Perinteisiä nastarenkaita haetaan siis edelleen selvästi kitkoja enemmän.

Suosituin yksittäinen malli on tällä hetkellä Nokian Hakkapeliitta 10 205/55 R 16 94T -nastarengas, jonka kappalehinta on halvimmillaan noin 133 euroa.

”Suosituimman rengasmallin kappalehinta on kalleimmillaan tällä hetkellä jopa yli 180 euroa, joten myös kaupan valinnalla voi vaikuttaa erittäin merkittävästi rengashankintansa kokonaiskustannuksiin”, Matinvesi-Bassett muistuttaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös