Oma talous

Lääkkeiden tilaaminen nettiapteekista ei aina ole laillista

Tullin mukaan sen haaviin jää jatkuvasti laittomasti tilattuja lääkkeitä. Valtaosa asiakkaista ihmettelee, miksi Tulli ottaa tilatut lääkkeet haltuunsa.

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on yksiselitteisesti kiellettyä. Tästä huolimatta Tulli löytää päivittäin laittomasti tilattuja lääkkeitä.

Tullille tulleiden lääkeasiakkaiden yhteydenotoista käy ilmi, että lääkkeet on tilattu nettiapteekeista, joita on luultu suomalaisiksi.

Valtaosa asiakkaista ihmettelee, miksi Tulli ottaa tilatut lääkkeet haltuunsa. Heille tulee yllätyksenä, että nettiapteekki ei ollutkaan suomalainen ja että lääkkeiden tilaaminen oli kiellettyä. Asiakkaan yhteydenotossa käy ilmi, että hän on luullut nettiapteekkia kotimaiseksi, koska nettisivut ovat olleet suomeksi ja verkkokaupan nimikin viittaa kotimaisen toimijaan.

Tulli joutuu toteamaan asiakkaalle karun faktan: verkkokauppa ei ole suomalainen tai ylipäätään laillinen toimija – lääkkeiden tilaaminen on ollut laitonta.

Lääkkeiden tilausmäärät ovat kasvaneet

Tullin mukaan lääkkeiden haltuunotot ovat lisääntyneet huimasti koronapandemia aikana. Viime vuonna lääkkeitä otettiin haltuun yli 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Suomalaiset tilaavat nyt myös muun muassa erektiolääkkeitä, mielialalääkkeitä, antibiootteja ja hiusten kasvua edistäviä lääkkeitä. Lisäksi loishäätölääkkeiden tilaaminen on uusi ilmiö.

Jos nettiapteekki mainosta reseptilääkettä ilman reseptiä, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Lailliset nettiapteekit eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä, Tulli muistuttaa. Kukaan ei voi taata näiden lääkkeiden turvallisuutta.

Kuluttajan tulee siis aina varmistaa, että hän asioi laillisen nettiapteekin kanssa.

Mistä kuluttaja sitten voi laillisen nettiapteekin tunnistaa?

Tullin mukaan laillisen nettiapteekin tuntomerkkejä ovat esimerkiksi yhteiseurooppalainen tunnus, tarkat yhteystiedot sekä järkevät ja liikoja lupaamattomat toimitusehdot. Laillinen nettiapteekki ei markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä ja vaatii aina reseptin reseptilääkkeitä ostettaessa.

Tiedon siitä, vaatiiko lääke Suomessa reseptin, voi tarkistaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean verkkosivuilta löytyvästä lääkehausta.

Euroopan talousalueelta lääkkeitä voi vastaanottaa postitse tietyin edellytyksin. Laillisesta nettiapteekista lääkevalmisteita voi tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän ja niiden täytyy tulla henkilökohtaiseen käyttöön. Tuontihetkellä reseptilääkkeisiin on oltava asianmukaisesti annettu resepti tai lääkärintodistus.

Tulli valvoo lääkkeiden maahantuontia

Tulli valvoo lääkkeiden maahantuontisäännösten noudattamista. Tullilla on oikeus muun muassa lisäselvitysten pyytämiseen, jotta voi tarkistaa, täyttyvätkö maahantuonnin edellytykset.

Jos maahantuonnin edellytykset eivät täyty, joudutaan valmisteet haltuunottamaan. Asiakas menettää siis tilaamansa lääkkeet ja rahansa. Pahimmillaan asiakas voi syyllistyä lääkerikokseen.

Kukin maa vastaa omassa maassaan sijaitsevien nettiapteekkien valvonnasta. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea valvoo laillisia suomalaisia verkkoapteekkeja ja ylläpitää niistä julkista luetteloa.

Lisätietoja

Voiko netistä tilata lääkkeitä (tulli.fi)

Lääkkeiden tilaaminen verkosta (fimea.fi)

Lääkehaku (fimea.fi)

Kommentoi
Ylös
>