Käänneyhtiöt

Onko Raute käänneyhtiö? Pankki uskoo jyrkkään tuloskasvuun

Raute tekee edelleen tappiota, mutta yhtiön tilauskanta on ennätyksellinen. Evli antaa osakkeelle ostosuosituksen.

Viilupuun ja -palkkien valmistuslaitteistoja valmistava Raute antoi tammikuun lopussa tulosvaroituksen. Yhtiö varoitti liiketappion syvenemisestä.

Yhtiö julkisti tilinpäätösraporttinsa 11.2. Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 44 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli ollut 39 miljoonaa euroa. Liiketulos oli 0,5 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 0,3 miljoonaa euroa.

Tilaukset ovat kuitenkin elpyneet voimakkaasti.

Tilauskanta nousi 158 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin se oli ollut vain 94 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Tapani Kiiski kertoi, että yhtiö lähtee ennätystilauskannan turvin vuoteen 2022.

”Markkinatilanne parantui vuonna 2021 useilla markkinoilla edelliseen vuoteen verrattuna. Tämä koskee erityisesti perinteisiä, teollistuneita ja kehittyneitä Euroopan, Pohjois-Amerikan ja varsinkin Venäjän markkinoita. Nämä markkinat ovat olleet viime vuonna painopistealueitamme ja ovat sitä myös lähiaikoina. Kehittyvillä markkinoilla ja etenkin Kiinassa pandemiasta johtuvat rajoitukset hidastavat edelleen asiakkaidemme projekteja ja vaikuttavat liiketoimintaamme. Pidemmällä aikavälillä uskomme kasvun painopisteen taas siirtyvän kehittyville markkinoille”, Kiiski kertoo.

Rauten asiakkaiden aktiivisuus kasvussa

Raute onnistui saamaan vuoden viimeisellä neljänneksellä uusia tilauksia noin 50 miljoonan euron arvosta. Kiisken mukaan tähän lukuun ei sisältynyt suuria tehdashankkeita.

”Keskikokoisten, yksittäisten linjojen laajuisten sekä modernisointien tilausten määrä olivat ilahduttavalla tasolla ja vahvistavat käsityksemme markkinoiden vahvasta vireestä. Teknologiapalveluiden sekä analysaattorituotteidemme tilausten määrä oli erityisen hyvällä tasolla, kiitos modernisointiluontoisten hankkeiden. Asiakkaidemme halu ja sitoutuneisuus kehittää toimintansa turvallisuutta, laatua ja tehokkuutta systemaattisesti on siis hyvällä tasolla.”

Neljännellä vuosineljänneksellä Rauten liikevaihto kasvoi myös lähes suunnitelmien mukaan, vaikka raaka-aineiden ja komponenttien saatavuudesta aiheutuneet viiveet projektitoimituksissa. Kuitenkin esimerkiksi päätuotantolaitoksen pysäytys koronatartuntaryppään takia sekä voimassa oleva työtaistelutilanne ylityökieltoineen leikkasivatkin aivan vahvimman kehityksen, Kiiski toteaa.

IFRS-tulkintakomitea antoi huhtikuussa 2021 lopullisen agendapäätöksen pilvipalveluna toteuttavien järjestelmien konfigurointi- ja räätälöintimenojen kirjanpitokäsittelystä. Analysoituaan agendapäätöksen Raute päätti kirjata uudistushankkeen aktivoiduista menoista kuluksi yhteensä 2,9 miljoonaa euroa, mistä 2,0 miljoonaa euroa tilikaudelle 2021 ja 0,9 miljoonaa euroa takautuvasti tilikaudelle 2020.

Hanke tulee vaikuttamaan myös vuoden 2022 tulokseen samaa suuruusluokkaa olevalla määrällä kuin vuonna 2021.

Rauten asiakkaiden investointiaktiivisuus on vahvistunut edellisen vuoden tasosta.

Koronapandemian aiheuttaman poikkeuksellisten markkinatilanteen vaihteluiden takia monet Rauten asiakkaat etenkin perinteisillä, kehittyneillä markkinoilla aluksi hidastivat investointejaan ja nyt kuluneen vuoden aikana kiihdyttivät niitä ja purkivat syntynyttä investointivelkaansa. Tätä kehitystä vahvisti vielä puutuotteiden vahva kysyntä.

Sen sijaan kehittyvillä markkinoilla koronasta toipuminen ei ole vastaavalla tavalla edennyt. Siten kysyntä Rauten tuotteille ja palveluille on näillä markkinoilla pysynyt alhaisella tasolla.

Kiisken mukaan nousseet materiaali- ja rahtikustannukset sekä venyneet toimitusajat vaikuttivat negatiivisesti jo neljännen kvartaalin liikevaihtoon ja tulokseen. Raute arvioi vuoden 2022 liikevaihdon kasvavan ja liiketuloksen paranevan vuodesta 2021.

Mahdollisuus kovaan tuloskasvuun

Rauten kannattavuus pysyi edelleen hyvin kaukana potentiaalista, arvioi Evlin analyytikko Joonas Iivonen raportissaan. Toisaalta Iivonen huomauttaa, että 50 miljoonan euron tilauskertymä oli erittäin vahva ja yllätti myös jossain määrin Rauten.

IIvosen mukaan Rauten kauppa on jatkunut varsin vilkkaana alkuvuoden aikana ja Evli odottaa alkuvuoden tilauskertymän ylittävän 30 miljoonaa euroa.

”Raute pystyy vastaamaan kysyntään, tosin tilausten toimitusajat ovat pakostakin hieman venyneet kiireisessä tilanteessa. Raute ei tällä hetkellä pysty ohjeistamaan muuta kuin kasvavaa liikevaihtoa ja paranevaa liikevoittoa, sillä etenkin inflaatio mutkistaa tilannetta”, analyytikko toteaa.

Evli ei tee suuria muutoksia ennusteisiin tulosraportin johdosta, vaan odottaa edelleen Rauten yltävän noin viiden prosentin liikevoittomarginaaliin tänä vuonna. Iivonen uskoo kannattavuuden parantuvan loppuvuotta kohden.

”Uskomme inflaation painavan etenkin alkuvuoden aikana toteutuvan tilauskirjan kannattavuutta, mutta ennustamme kannattavuuden jatkuvaa paranemista läpi tämän vuoden. Lisäksi näemme paranevan kannattavuuskehityksen jatkuvan ensi vuoden puolella.”

Evlin arvion mukaan Rauten arvostus onkin tällä hetkellä vaatimaton, noin 5-6x EV/EBITDA ja 6-8x EV/EBIT luokkaa Evlin vuosien 2022 ja 2023 ennusteilla.

Evli pitää kuitenkin tiettyä varovaisuutta perusteltuna etenkin lähiajan tuloskehitykseen liittyvän epävarmuuden takia.

Evli näkee Rauten tuloksessa huomattavaa nousupotentiaalia. Yhtiön liiketulos oli viime vuonna 2,2 miljoonaa euroa tappiollinen, mutta Evli ennustaa ensi vuodelle jo yli 11 miljoonan euron liikevoiton.

”Näemme Rauten kuitenkin olevan matkalla kohti 10 milj. euron liikevoiton rajaa; tähän on hyvät edellytykset tulevina vuosina, sillä liikevaihtoennusteillamme kyseinen raja tarkoittaisi noin 6 % liikevoittomarginaalia ja sen tason Raute on onnistunut ylittämään noin 150 milj. euron liikevaihdolla, kun taas meidän tulevien vuosien liikevaihtoennusteemme ovat noin 20-30 milj. euroa korkeammalla.”

Evli toistaa Rauten 22 euron tavoitehinnan ja ostosuosituksemme.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös