Yritysuutiset

Nixu petti tulosodotukset, mutta luottaa tuloskasvuun

Tappiolliset hallinnoidut palvelut rasittavat yhtiön kannattavuutta.

Kyberturvapalveluja tarjoavan Nixun tammi–maaliskuun 2022 tilintarkastamaton liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia edellisvuoden vastaavasta kaudesta ja oli 13,8 miljoonaa euroa. Käyttökate valahti kuitenkin pakkaselle -0,22 miljoonaa euroon, kun vuotta aiemmin se oli ollut plussalla 0,37 miljoonaa euroa. Oikaistu käyttökate oli -0,22 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli plussalla 0,44 miljoonaa euroa.

Markkinat ottivat Nixun tulosraportin kuitenkin myönteisesti vastaan. Osake oli noin 3,2 prosentin nousussa Helsingin pörssissä kello 11.10.

Tappio tuli analyytikoille yllätyksenä, sillä yhtiötä seuraavien kahden analyytikon käyttökate-ennusteen keskiarvo oli positiivinen 0,4 miljoonaa euroa.

Nixun väliaikainen toimitusjohtaja Valtteri Peltomäki kertoo, että vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhtiö nousi takaisin kasvu-uralle vaikean korona-ajan jälkeen.

”Vuonna 2021 liiketoiminnassamme toteuttamamme muutokset alkavat tuottaa tulosta: Myynnin myönteinen kehitys jatkui ja liikevaihtomme kasvoi vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä. Saamamme asiakastilaukset kasvoivat jälleen vertailukaudesta kaksinumeroisin luvuin”, Peltomäki toteaa.

Myynti vetää, mutta kannattavuushaasteet rasittavat

Peltomäen mukaan Nixun asiakkaat ovat valmiita investoimaan kyberturvan kehityshankkeisiin koronapandemian aikaisen hiljaisemman jakson jälkeen.

”Nykyinen, maarajat ylittävä toimintamallimme mahdollistaa kasvun kaikissa toimintamaissamme. Olemmekin muun muassa voittaneet digitaalisen identiteetin sopimuksen ja merkittävän valvontasopimuksen Tanskassa. Suomessa solmimme miljoonaluokan sopimuksen kansallisen tunnistautumispalvelun teknisestä kehittämisestä ja ylläpidosta.”

Aiemmin tiedotetun mukaisesti tappiolliset hallinnoidut palvelut rasittavat yhtiön kannattavuutta vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana.

”Myynnin hyvä kehitys ensimmäisellä neljänneksellä sekä merkittävät kaupat muun muassa Suomessa ja Tanskassa vahvistavat luottamustamme hallinnoitujen palvelujen kannattavuuden parantumiseen vuoden loppua kohti”, toimitusjohtaja uskoo.

Peltomäen mukaan kokonaiskannattavuuteen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vaikuttivat osaltaan myös rekrytointeihin liittyvät kustannukset sekä henkilöstön vaihtuvuus, joka on edelleen korkeampi kuin haluaisimme.

”Rekrytoimme kuitenkin menestyksekkäästi uusia osaajia, ja nykyinen henkilöstömäärämme mahdollistaa kasvun jatkumisen myös tulevaisuudessa. Koronapandemian edelleen aiheuttamat poissaolot niin Nixulla kuin asiakkailla vaikuttavat osaltaan toimeksiantojen etenemiseen. Oletamme tämän vähenevän lähitulevaisuudessa.”

Pitkän ajan kysyntätrendi on edelleen vahva, Peltomäki uskoo.

”Yhteiskunnan digitalisaatiokehitys on jatkunut jo pitkään, ja viimeaikainen sotatilanne sekä kyberuhkien lisääntyminen ylläpitävät myös kyberturvan tarvetta vielä kauan.”

Ukrainan sodan vaikutukset

Yhtiön strategiana on keskittyä liiketoiminnassamme Pohjois-Eurooppaan. Sillä ei ole liiketoimintaa Venäjällä, Valko-Venäjällä tai Ukrainassa.

Peltomäen mukaan Ukrainan sodan aiheuttama geopoliittinen tilanne on nostanut kyberturvallisuuden ja kybervarautumisen keskustelun aiheeksi kaikkialla.

”Kyberuhat ovat lisääntyneet kaikilla markkinoillamme, ja useat organisaatiot ovat alkaneet kehittää varautumistaan. Samaan aikaan sota ja sen aiheuttama taloudellinen epävarmuus hidastavat joitakin asiakkaiden pitkän aikavälin investointipäätöksiä”, hän kertoo.

Peltomäki aloitti Nixun toimitusjohtajana maaliskuussa ja hän jatkaa tehtävässä, kunnes uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty Teemu Salmi aloittaa viimeistään 1.9.2022.

Ukrainan sodalla ei ole vaikutusta yhtiön lähiajan näkymiin. Nixu toistaa 10. helmikuuta antamansa taloudellisen ohjeistuksen vuodelle 2022: Yhtiö arvioi liikevaihdon kasvavan ja käyttökatteen paranevan edellisestä tilikaudesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös