Oma talous

Verojuristi: Veroilmoituksen etätyön vähennyksissä kannattaa olla tarkkana

Esitäytetyssä veroilmoituksessa voi olla puutteita ja on verovelvollisen vastuulla korjata virheet. Erityisen tarkkana kannattaa olla vähennysten suhteen.

Etätyö vaikuttaa palkansaajan verovähennyksiin. Etätyötä tekevän on kuitenkin itse huolehdittava siitä, että hän osaa vaatia oikeat vähennykset, muistuttaa Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari.

Veroilmoituksella on suurin osa tiedoista valmiina, mutta tiedoissa voi olla virheitä tai puutteita. Monia vähennyksiä pitää myös muistaa itse vaatia.

”Etätyön yleisyys näkyy kodin ja työpaikan välisissä matkoissa, joista tehtävät matkakuluvähennykset voivat olla pienemmät kuin aikaisemmin. Kotona tehdystä etätyöstä puolestaan saa omat vähennykset”, Kaari sanoo.

Kaarin mukaan kaikki korjaukset ja lisäykset tehdään joko sähköisesti Omavero-palvelussa tai paperilla omilla lomakkeillaan. Esitäytetystä veroilmoituksesta verovelvollinen näkee tarvittavan lomakkeen numeron. Kannattaa varmistaa etukäteen, että käytössä on oikeat lomakkeet, Kaari neuvoo.

Työhuonevähennykseen kaksi tapaa

Etätöitä tekevä voi vähentää verotuksessa työhuonevähennyksen ja tietoliikennekuluja. Jos verovelvollinen on ollut etätöissä yli puolet viime vuoden työpäivistä, saa hän 920 euron työhuonevähennyksen. Tämä ei edellytä omaa työhuonetta.

Jos veronmaksaja maksaa itse nettiyhteydet, voi hän vaatia kustannukset kokonaan vähennettäväksi, jos pääasiallinen käyttö on työkäyttöä.

Jos työntekijällä on työskentelyä varten käytössä erillinen työtila tai hän on hankkinut kalusteita, voi hän vähentää näiden todelliset kustannukset työhuonevähennyksen sijasta. Automaattisesti tuleva 750 euron tulonhankkimisvähennys syö kuitenkin vähennysten verohyötyä.

”Saat veroilmoitukseen lisäämistäsi tulonhankkimiskuluista – kuten työhuonevähennyksestä – lisävähennystä vain siltä osin, kun kulusi yhteensä ylittävät 750 euron rajan”, Kaari opastaa.

Matkakuluja ei lasketa tähän, vaan ne vähennetään erikseen, jos kyse on kodin ja työpaikan välisistä tavallisista matkoista.

Matkakuluissa huomioitava omavastuuosuus

Matkakuluja ilmoittaessasi ei tule vähentää itse omavastuuosuutta, vaan matkakulut merkitään kokonaan Omaveroon tai lomakkeelle.

Asunnon ja työpaikan välisten matkojen kustannuksia voi vähentää enintään 7 000 euroa ja omavastuu on 750 euroa. Matkakuluja ovat myös maskikulut, joita voi vähentää 2 euroa päivältä.

”Jos olet ollut osan vuotta työttömänä, omavastuu on vähemmän kuin 750 euroa, eli siinä tapauksessa alle 750 euron matkakulutkin kannattaa ilmoittaa”, Kaari toteaa.

Kannattaa muistaa vaatia myös kotitalousvähennys, jos veronmaksaja on esimerkiksi olet kotona tai mökillä teettänyt remonttia tai ostanut siivouspalveluja. Kotitalousvähennyksen saa vähentää suoraan veroista.

Kotitalousvähennyksen korotus ei koske vuotta 2021. Vuonna 2021 maksimi on 2 250 euroa. Vähennystä on korotettu vuodelle 2022, mutta se ei siis koske vielä viime vuotta.

Oikein ilmoittamalla veronmaksaja välttää veronkorotuksen

Jos verovelvollinen ei korjaa ja täydennä tietojaan, katsotaan hänen antaneen esitäytetyn veroilmoituksen mukaisen veroilmoituksen. Verovelvollisen velvollisuus on poistaa tarpeettomat vähennykset, kuten toteutumattomat matkakulut.

Mikäli myöhemmin havaitaan, että veronmaksaja on vaatinut aiheettoman vähennyksen tai veronalaisia tuloja ei ole ilmoitettu, voi hän joutua maksamaan veronkorotuksia lisäverojen lisäksi.

”Muista ilmoittaa tulot myös lyhytaikaisesta vuokrauksesta”, Kaari muistuttaa.

Tietojen viimeinen ilmoittamispäivä on toukokuussa ja se on joku seuraavista tiistaipäivistä: 10.5. 17.5 tai 24.5.2022. Päivämäärä on merkitty Omaveroon sekä kotiin postitetun esitäytetyn veroilmoituksen ensimmäiselle sivulle.

Veroilmoituksen pitää olla perillä Verohallinnossa viimeistään määräpäivänä, jos veronmaksaja palauttaa veroilmoituksen paperilla. Veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos korjattavaa tai lisättävää ei ole.

Lisää neuvoja veroilmoituksen tarkistamiseen ja korjaamiseen löytyy osoitteesta veronmaksajat.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös