Yrittäjyys

Uusi laki auttaa maksuvaikeuksiin joutunutta yrittäjää uuteen alkuun

Lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen. Kuva: Markus Sommers.

Eduskunta hyväksyi viime viikolla lakimuutoksen, jonka mukaan maksuhäiriömerkinnät poistuvat jatkossa kuukauden kuluessa siitä, kun velka on maksettu.

Uudet merkinnät eivät myöskään pidennä vanhojen säilytysaikoja, vaan jokainen maksuhäiriömerkintä käsitellään omanaan. Lain voimaantulopäivämäärä ei kuitenkaan ole vielä tiedossa.

Lakia tullaan soveltamaan takautuvasti. Kaikki sellaiset maksuhäiriömerkinnät häviävät, joissa velan maksusta on kulunut kuukausi.

Aiemmin maksuhäiriömerkintä on näkynyt velallisen tiedoissa vähintään kahden vuoden ajan siitä huolimatta, että velka olisi jo maksettu. Tämän on katsottu vaikeuttavan velallisen asemaa liikaa ja siksi siihen haluttiin nyt muutos.

”Päätöksellä on vahva Suomen Yrittäjien tuki, ja olemme näitä muutoksia edistäneet”, sanoo lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Suomen Yrittäjistä.

Toivosen mukaan häiriömerkinnät vaikeuttavatsuomalaisen arkea ja voivat estää yrityksen perustamisen. Lakimuutos antaa yrittäjälle myös mahdollsuuden uuteen alkuun.

”Muutos myös auttaa yrittäjän uuteen alkuun mahdollisen konkurssin jälkeen. Luottotietomerkintä on tyypillisesti esteenä yritystoiminnalle ja yrityksen perustamiselle.”

Maksuhäiriömerkintä saattaa tehdä yritystoiminnan jatkamisen mahdottomaksi

Esimerkiksi yritystoiminnassa tarvitaan tiettyjä peruspalveluita, kuten puhelin- ja nettiliittymiä, vakuutuksia, pankkitiliä ja pankkipalveluita. Ilman näitä yritystoiminnan harjoittaminen on usein mahdotonta. Näiden saannin maksuhäiriömerkinnät voivat estää. 

Vuoden 2020 lopussa noin 43 000 yrityksellä oli maksuhäiriömerkintä. 

”Koronaon myös vaikuttanut voimakkaasti yrittäjien ja yritysten maksukykyyn. Moni yritys on kamppaillut tilapäisten maksuvaikeuksien kanssa, mikä on johtanut maksuhäiriömerkintään”, Toivonen toteaa. 

Yritysluottotiedoissa merkittävän osan muodostavat trattaan perustuvat merkinnät. Toivosen mukaan trattaperintä on erittäin ankara yrityksille, koska lyhyessä ajassa yritys voi saada perinnän seurauksena maksuhäiriömerkinnän ilman viranomaisarviota. Senkin vuoksi hänen mielstään on tärkeää, että myös yritysten maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikoja kohtuullistetaan. 

Muutoksen on määrä astua voimaan kuluvan vuoden aikana.

Tekoja uuden alun edistämiseksi pitää jatkaa 

Nyt lakimuutoksen vaikutukset koskettavat niitä, jotka voivat suoriutua kaikista veloistaan nopeastikin. 

Suomen hallitus linjasi kevään 2021 puoliväliriihessä, että on syytä selvittää tarve säätää pienyritysten oikeudesta saada elinkeinon harjoittamisen kannalta välttämättömät palvelut.  

Linjaus on erinomainen ja vastaa siihen huoleen, jota Suomen Yrittäjät on pitänyt viime aikoina esillä. Selvitys on käynnistettävä heti. Tämän kirjauksen tavoite on, että yrittäjän peruspalvelut olisivat saatavissa myös silloin, kun yrittäjällä on luottotiedoissa merkintä. 

”Kaikki yrittäjät, yritykset tai yrittäjäksi haluavat eivät kykene heti tai kovin lyhyellä aikavälillä suoriutumaan kaikista veloista siten, että maksuhäiriömerkinnät poistettaisiin rekisteristä. Siksi on tärkeää, että tämä selvitys aloitetaan heti”, Toivonen kiteyttää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös