Kryptot

Terra Lunan romahdus levittää pelkoa markkinoilla

Terran perustaja Do Kwon.

Kuluneen viikon aikana kryptoprojekti Terra Luna romahti miljardiluokasta nollaan. Kyseessä on kryptohistorian toistaiseksi suurin yksittäisen projektin täydellinen tuhoutuminen.

Tuhannet sijoittajat menettivät varansa. Pelko laajemmasta romahduksesta leviää markkinoilla.

Terraform Labsin luoma UST pyrki olemaan algoritmisesti taattu kryptodollari. Sen sijaan, että sillä olisi ollut käteistä ja muuta omaisuutta reservissä poletin arvon tukemiseksi, se käytti algoritmia ja kryptovaluutta lunan yhdistelmää valuutan arvon vakauttamiseksi.

Luna kryptovaluutta kuului vielä alkuviikosta 10 suurimman projektin joukkoon. Markkinoiden jyrkän laskun ja lunaan kohdistuneen myyntipaineen myötä UST menetti dollaripariteetin ja projekti alkoi luhistumaan. Sijoittajat panikoivat nostamaan varojansa. Projektin markkina-arvo romahti miljardeista nollaan vain muutamassa päivässä.

Asiaa monimutkaistaa se, miten Terran perustaja Do Kwon oli hankkinut projektin haltuun 3,3 miljardin euron arvosta bitcoinia vain viikkoja aikaisemmin. Projektin romahtaminen on herättänyt spekulaatio kymmenien tuhansien bitcoinien kohtalosta.

Lohkoketjuanalytiikkayhtiöt ovat tunnistaneet bitcoinien siirtyneen Terra-projektin hallusta kryptovälityspalvelu Geminiin. Sitä ovatko bitcoinit myyty ei tiedetä.

Lisäksi markkinoilla pelätään kryptolainapalvelu Celsiuksen sekaantuneen Terra Lunan takaamiseen. Celsiuksen epäillään sijoittaneen satoja miljoonia dollareita UST korkopalveluihin, jotka ovat nyt menettäneet arvonsa.

Mikäli välityspalvelut ja muut asiakkaiden varoja hallitsevat välikädet ovat menettäät merkittäviä summia Terra Lunan romahduksen yhteydessä, on se merkittävä riski myös asiakaskunnalle. Pelkojen noustessa ja luottamuksen kadotessa voi asiakaspako kaataa välityspalvelun.

”Sun avaimet, sun bitcoinit. Ei sun avaimet, ei sun bitcoinit.”

Viikon muita tapahtumia

 • Saksan valtiovarainministeriön päätöksellä bitcoinin ja kryptovarojen myynti on verovapaata vuoden omistamisen jälkeen.
 • Louisianan osavaltio on hyväksynyt alahuoneessa yksimielisesti lakiesityksen, joka sallii pankkien säilyttää bitcoinia ja kryptovaroja.
 • Mobilen kaupunki Alabamassa hyväksyy osavaltion ensimmäisen Bitcoinin louhintaprojektin.
 • Mediayhtiö Townsquare Media ilmoitti hankkineensa 5 miljoonalla dollarilla bitcoinia.
 • El Salvadorin presidentti ilmoitti valtion hankkineen 500 bitcoinia lisää.
 • Espanjan La Ligassa pelaava jalkapalloseura Espanyol hyväksyy bitcoinin maksuvälineenä.
 • Kryptoinfrastruktuuriyhtiö MARA konsultoi Keski-Afrikan tasavallan presidenttiä Bitcoinin käyttöönotossa virallisena maksuvälineenä.
 • Iso-Britanniassa esittellään lakiehdotus, jossa tuetaan ”Bitcoinin kaltaisten kryptovaluuttojen käyttöönottoa”.
 • Japanilainen pankkijätti Nomura ryhtyy tarjoamaan bitcoin-johdannaistuotteita.
 • Brasilian suurimman välityspalvelu XP:n 3,5 miljoonaa käyttäjää voivat ostaa bitcoinia.
 • Brasilialainen pankkijätti Nubank vaihtoi prosentin kassastaan bitcoineiksi.
 • Shanghain korkein kansan tuomioistuin on julistanut bitcoinin lailliseksi virtuaaliomaisuudeksi, joka on suojattu Kiinan lain mukaisesti.
 • Kanadan Bitcoin ETF lisäsi 6 900 bitcoinia yhdessä päivässä, mikä merkitsee sen historian suurinta yhden päivän kasvua.
 • Bitcoin-rahastojätti Grayscale tapasi yksityisesti SEC:n saadakseen heidät hyväksymään Yhdysvaltojen ensimmäisen Bitcoin ETF:n.
 • Bitcoinin louhinta Norjassa saa parlamentilta vihreää valoa.
 • Emirates Airline tutkii mahdollisuutta hyväksyä bitcoin maksuvälineenä.
 • Sveitsiläinen bitcoin-pörssi Relai aikoo julkakaista debit-maksukortin.

Lainaus Avain Vapauteen -kirjasta

”Yksityinen avain on nimensä mukaisesti vain yksityisesti omistajansa käyttöön. Se toimii PIN-koodin lailla mahdollistaen pääsyn varoihin, joita julkinen avain edustaa. Yksityisellä avaimella voi käyttää bitcoineja eli lähettää niitä eteenpäin. Yksityistä avainta ei tule jakaa kenellekään, ja se tulee säilyttää turvallisella tavalla.”

Toni Heiskanen & Janne Piiroinen

Blogi on osa Avain vapauteen -viikkokirjettä, joka on maksutta saatavilla osoitteesta avainvapauteen.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös