Artikkelit

Vauvavuoden säästövinkit – näin kotivanhemmallekin jää ylimääräistä sukanvarteen osa 1

Juttusarjan ensimmäisessä osassa käsittelyyn otetaan erilaiset hankinnat, kuten vaatteet ja tarvikkeet, joista on helppo löytää pihistämisen varaa.

Vanhempain- ja hoitovapaalle jääminen laskee merkittävästi tuloja, mikä voi luoda haasteita perheen raha-asioihin. Lasten ollessa pieniä taloudessa on kuitenkin kyse ennen kaikkea perustarpeiden täyttämisestä.

Parhaimmillaan vauvan kanssa kotoilu voikin olla varsin oiva sauma säästämiselle. Lisäksi säästämällä pitkän pennin säästää usein myös luontoa.

Juttusarjan ensimmäisessä osassa käsittelyyn otetaan erilaiset hankinnat, kuten vaatteet ja tarvikkeet, joista on helppo löytää pihistämisen varaa. Tähän juttuun on koottu kattava paketti vauvahankintoihin liittyviä säästövinkkejä, joiden avulla voi tehdä katsauksen oman perheen rahankäyttötottumuksiin ja viilailla budjettia uusiksi.

Säästä etukäteen ja laadi budjetti

Yleishyödyllinen vinkki: jo vauvaa suunniteltaessa voi olla hyvä pohtia säästämisen aloittamista. Kun palkkatuloista laittaa sivuun vaikkapa tietyn summan joka kuukausi ennen vanhempainvapaalle jäämistä, kasassa on ihan mukava puskuri jo vauvan synnyttyä.

Puskuri tuo mielenrauhaa ja vapautta sekä lievittää stressiä, kun elämää ei tarvitse rakentaa Kelan tukien tai puolison tulojen varaan. Vauva-arjessa yllättävätkin menoerät ovat melko tavallisia.

Lisäksi puskuri voi kannustaa jatkamaan säästämistä ja sijoittamista myös pienituloisena kotivanhempana.

Etukäteen laadittu budjetti auttaa hahmottamaan rahan kulumista ja siten arvioimaan sopivaa säästösummaa. Tulojen ja menojen laskeminen osoittaa konkreettisesti, missä voisi olla pihistämisen varaa.

Kun budjettiin on korvamerkitty tietty säästöihin tai sijoituksiin laitettava summa, rahaa jää todennäköisemmin sukanvarteen. Myös säästämisen säännöllistäminen ja automatisoiminen kannattaa.

Vanhempainrahan, lapsilisän tai kotihoidontuen kilahtaessa tilille sitä pyrkii maksamaan pakolliset laskut ensin pois alta.

Miksi itselleen maksamisesta ei voisi ajatella samoin?

Osta vain tarpeeseen

Lastentarvikebisneksessä uusia tarpeita luodaan jatkuvasti tuttipullonlämmittimistä imetystuoleihin. Tässä must have -viidakossa voi mennä sormi suuhun, mutta todellisuudessa vain harvat hankinnat ovat aivan pakollisia.

Ostoksille pääsee aina, joten etukäteen ei ole suositeltavaa hankkia sellaisia tarvikkeita, joiden tarpeellisuudesta ei ole takeita. Monet varmuuden vuoksi tehdyt hankinnat osoittautuvatkin lopulta tarpeettomiksi.

Vinkki pätee myös leluihin: pieni lapsi ei tarvitse kymmeniä kalliita aktivointihärpäkkeitä viihtyäkseen. Yksinkertaiset lelut ja esineet riittävät.

Tosiasia taitaakin useimmissa perheissä olla se, että vauva valitsee vilkkuvan toimintalelun sijaan keittiövälineen tai muovipullon leikkikalukseen.

Lisäksi monissa tarvikkeissa käyttöikä on yllättävän lyhyt. Esimerkiksi vaatteet jäävät vauvoilla nopeasti pieniksi, joten määräänsä enempää niitä ei ole tarpeen haalia. Kaikki vaatteet eivät välttämättä ehdi edes käyttöön. Siispä kovin montaa kokojen 50–74 bodya ei kannata kerätä varastoon. Kenkiäkään vauva ei tarvitse ennen kävelemään oppimista.

Hankinnoissa on fiksuinta mennä käytännöllisyys edellä ja pohtia, minkälaiset tarvikkeet soveltuvat itselle parhaiten. Hinta tai tyylikkyys eivät suinkaan aina korreloi käyttökelpoisuuden tai laadukkuuden kanssa.

Esimerkiksi puiset design-syöttötuolit ovat tyypillisesti sieltä kalliimmasta päästä, mutta sotkuisessa vauva-arjessa muovisen tuolin pitäminen puhtaana raastanee vähemmän hermoja.

Toivo tarvehankintoja lahjaksi

Usein vauvan isovanhemmat, kummit ja muu tukiverkosto ovat halukkaita osallistumaan hankintoihin. Koska kaikkein pienimmät lapset harvemmin esittävät itse lahjatoiveita, läheisille kannattaa kertoa suoraan arvostamistaan ja hyödyllisiksi kokemistaan lahjahankinnoista.

Lisäksi konkreettiset toiveet helpottavat lähipiirin tuskaa, kun sopivan lahjan valitseminen ei tuota ylimääräistä päänvaivaa ja rahat tulee käytettyä viisaasti. Tuliaisiksi voi pyytää tuomaan vaippoja, ristiäis- tai syntymäpäivälahjaksi vaikkapa aktivoivia leluja tai lahjakortin lastentarvikeliikkeeseen.

Lasten miehittämässä taloudessa tavaraa riittää yleensä muutenkin, joten turhaa ja epäkäytännöllistä krääsää ei kaivata.

Perehdy kestovaippailuun tai ryhdy vaippatarjoushaukaksi

Kestovaipat eli kankaasta valmistetut, pestävät ja uudelleenkäytettävät vaipat ovat paitsi taloudellinen, myös ekologinen vaihtoehto kertakäyttöisille vaipoille. Ne ovat usein ihoystävällisempää materiaaliakin vauvalle.

Jos kestovaippailu ei tunnu omalta, kertakäyttöisiä vaippoja on suhteellisen usein tarjouksessa muun muassa K-Citymarketissa tai Tokmannilla. Ryhdy siis kyttäämään kauppojen tarjouslehtiä ja nouda kerralla isompi satsi vaippoja edullisemmin.

Kertakäyttö- ja kestovaippojen käyttöä voi myös vaihdella ja soveltaa omaan tilanteeseen esimerkiksi niin, että kotioloissa kestovaippaillaan ja muualla mennään kertakäyttöisillä.

Toisaalta vauvan voi myös opettaa kuivaksi varhain. Kun pottaan totutellaan pienestä pitäen, vaipparalli jää usein lyhyemmäksi. Osa harjoittelee lasten kanssa vessahätäviestintää.

Tässä yhteydessä on syytä mainita vesipesun tärkeys: sekä lompakko että vauvan iho kiittävät, kun puhdistaminen suoritetaan vedellä ja kestoliinoilla kosteuspyyhkeiden sijaan. Kestoliinoja voi leikata vanhoista tekstiileistä, jotka käyvät myös niin sanotuista pukluräteistä hintavien harsoliinojen sijaan.

Kierrätys kunniaan

Kierrätystä hehkutetaan joka tuutista, eikä suotta. Kuten edellä todettua, etenkin pienten lasten vaatteissa ja tarvikkeissa käyttöikä on varsin lyhyt, ja tarpeettomista tilanviejistä halutaan eroon pikapikaa.

Kirpputorit ja internetin kauppapaikat ovatkin pullollaan edullisia, vähän käytettyjä ja jopa uudenveroisia tuotteita, jotka etsivät uutta kotia. Tarjonta vaihtelee kulahtaneista räteistä ja uutta maalipintaa kaipaavista pinnasängyistä hyväkuntoisiin merkkivaatteisiin sekä miltei käyttämättömiin laaturattaisiin.

Oikeastaan kaiken voi halutessaan hankkia käytettynä, mutta erityisesti turvakaukalon tai -istuimen ostamisessa on kuitenkin käytettävä tarkkaa harkintaa. Muistathan, että istuimen historian on oltava tiedossa käyttöiän ja kolaroimattomuuden varmistamiseksi.

Sitä paitsi kaukalosta pois siirryttäessä kannattaa jo ihan kustannussyistä satsata pidempään menevään istuimeen, joten uutena ostettu istuin maksaa kyllä itsensä takaisin vuosien saatossa.

Lisätienestejä säästöjen kartuttamiseksi saa myymällä myös omiin kaappeihin kertyneet vaatteet ja tavarat eteenpäin. Niistä kannattaakin pitää hyvää huolta jälleenmyyntiä silmällä pitäen. Esimerkiksi tekstiilien myyntikuntoa voi parantaa vaikkapa nukkaimurilla.

Omaksi ostamisen ja vaihtorinkien ohella useita tarvikkeita on mahdollista myös lainata, etenkin väliaikaiseen tarpeeseen.

Löytyisikö tuttavaperheeltä matkasänkyä, jonka saisi käyttöön sille kesän ainoalle mökkireissulle? Entä voisiko iltasadut lukea lähikirjastosta noudetuista kirjoista? Nykyisin monet kirjastot lainaavat asiakkailleen kirjojen lomassa muitakin esineitä, kuten leluja, pelejä ja harrastusvälineitä.

Hyödynnä äitiyspakkaus ja ilmaistuotteet

Äitiyspakkaus on ilmainen ja veroton kädenojennus valtiolta lapsiperheille. Etenkin esikoistaan odottaville vanhemmille Kelan myöntämästä äitiyspakkauksesta löytyy runsaasti hyödyllisiä perustarvikkeita kynsisaksista kestoliivinsuojiin, lakanoihin ja eri vuodenaikoihin soveltuviin vaatekertoihin.

Kauniisti kuvitettu pakkaus toimii myös vauvan ensisänkynä ja myöhemmin kätevänä säilytyslaatikkona.

Monet yritykset tarjoavat erilaisia näytepakkauksia ja ilmaistuotteita, useimmiten vastineeksi jonkinlaiseen kerhoon tai rekisteriin liittymisestä.

Jos markkinointiviestejä pursuava sähköposti ei häiritse, voi säästää sievoisen summan tutustumalla esimerkiksi Babyboxin, Libero-kerhon ja Vau-kirjakerhon kattaviin tuotepaketteihin. Niiden sisältö koostuu esimerkiksi vaipoista, puhdistustuotteista ja kirjoista.

Perusasioiden äärellä

Summa summarum: vauvaa ei kiinnosta, onko hänellä yllään uusinta trendimallistoa vai kirpputoririepuja, kunhan tekstiilit ovat tietysti käyttökelpoisia, ehjiä ja puhtaita.

On hyvä pitää mielessä, että tärkeintä on tarjota lapselleen rakkautta, ravintoa ja turvalliset kasvuolosuhteet. Sosiaalisessa paineessa haalitut merkkivaatteet ovat toissijaisia. Harva meistä muistaa omasta lapsuudestaankaan, puettiinko ylle viimeisintä huutoa olevaa designia tai olivatko hiekkalaatikon lelut kaupasta vai naapurin muksuilta.

Onnellisuus tai sen puute jättää kuitenkin jäljen. Etusijalla on myös vanhempien hyvinvointi, joten säästämisessä ei pidä mennä liiallisuuksiin sen kustannuksella.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös