Oma talous

Energiakriisi näkyy uimahalleissa – näillä toimilla energiaa säästetään

Viimeisen vuoden ajan läsnä ollut energiakriisi näkyy monissa paikoissa, mutta uimahalleissa ja kylpylöissä vielä sitäkin enemmän.

Energian hinta on ollut suuressa nosteessa pian jo vuoden ajan, eikä asia ole jäänyt varmasti keneltäkään huomaamatta. Sähkön hinnan nouseminen jopa kymmenkertaiseksi lyhyen ajan sisään on saanut niin kotitaloudet kuin yritykset reagoimaan kasvaviin energialaskuihin.

Uimahallit ja kylpylät ovat yksi toimiala, jossa energiakriisi näkyy vielä tavallistakin enemmän. Syy tälle on melko simppeli, sillä uimahallit ja kylpylät tarvitsevat valtavat määrät energiaa toimintansa pyörittämiseen.

Järvisydämen sähkölasku voi pahimmillaan 15-kertaistua

Esimerkiksi Rantasalmella sijaitseva kylpylähotelli Järvisydän kertoi hiljattain Ylelle, että sen sähkölasku on ollut jo ennen energiakriisiä 400 000 euroa vuodessa. Nyt kun kylpylähotellin sähkösopimus erääntyy tammikuussa, kaikista hurjimmilla energian hinnan ennusteilla hinnaksi voi muodostua jatkossa jopa 6,5 miljoonaa euroa.

Tilanne on hyvinkin haastava monille matkailu- ja ravintola-alan toimijoille. Jos edelliset pari vuotta olivat haastavia koronapandemiasta aiheutuvan asiakaskadon ja rajoitusten vuoksi, nyt samoja yrityksiä kiusaa vuorostaan energian hinnan nouseminen.

Vielä hankalammaksi kokonaisuus muodostuu siitä, että energian nousevat hinnat ja yleinen taloudellinen epävarmuus ovat saaneet kuluttajat myös varovaisemmiksi. Lomareissuilla ei käytetä enää yhtä paljon rahaa palveluihin, kuin vaikkapa vuotta aiemmin.

Kylpylät ja uimahallit energiasyöppöjä

Kylpylät ja uimahallit tarvitsevat toimiakseen valtavan määrän energiaa. Energiaa ei kulu pelkästään veden lämmittämiseen, vaan myös allasalueiden huoneenlämpötilojen säätämiseen. Näiden lisäksi energiaa kuluu useamman ison saunan lämmittämiseen, allasveden puhdistukseen ja suihkuveden lämmittämiseen.

Ei siis ihme, että monet uimahallit ja kylpylät ovatkin joutuneet reagoimaan energiakriisiin monin eri tavoin. Yleisin tapa reagoida energiakriisiin on rajoittaa saunatilojen lämmitystä. Monessa uimahallissa osa saunoista on tällä hetkellä joko osittain tai kokonaan suljettu. Esimerkiksi keskellä päivää kävijämäärien ollessa tavallista pienemmät, kaikkia saunoja ei välttämättä lämmitetä ollenkaan.

Saunojen käytön rajoittamisen lisäksi energiakriisin hillitsemiseksi uimahallit ja kylpylät ovat saattaneet alentaa veden ja ilman lämpötilaa parilla asteella, tai rajoittaa esimerkiksi kylmävesialtaan viilennystä. Nokian uimahalli kertoi jo sulkevansa kylmävesialtaan marraskuun alusta alkaen tulevan talven ajaksi.

Syksyn aikana moniin uimahalleihin onkin ilmestynyt myös erilaisia tietoiskuja, joissa kerrotaan erilaisia vinkkejä energian säästämiseksi uintireissun aikana. Suihkussa vietetyn ajan vähentäminen on helppo tapa vähentää energiaa, mutta toisaalta huolellinen peseytyminen säästää sekin energiaa, kun allasvesi pysyy puhtaana eikä sitä tarvitse puhdistaa.

Lähtökohtaisesti ilman lämpötilaa on helpompaa pudottaa uimahalleissa ja kylpylöissä verrattuna veden lämpötilaan. Monissa altaissa veden lämpötila vaikuttaa sen käyttöön, ja esimerkiksi vauvauinteja ei voida järjestää alle 32 celsiusasteen lämpöisessä vedessä. Sama ongelma kohtaa myös terapia-altaita, joiden käyttäjistä osalla on liikunnallisia rajoitteita.

Myöskään lämpimän käyttöveden lämpötilaa ei voi välttämättä laskea, koska tästä voi aiheutua mikrobiologisia ongelmia.

Jämsänkosken uimahalli ui vastavirtaan

Energiakriisin tuomia haasteita voidaan ratkoa monellakin tavalla. Hieman poikkeuksellisempaa ratkaisua ollaan suunnittelemassa Jämsässä, jossa kaupunki suunnittelee uutta ja entistä halvempaa uimahallien pääsymaksujärjestelmää. Jatkossa Jämsänkosken uimahallissa uiminen olisi aiempaa halvempaa.

Tavoitteena Jämsän kaupungilla on ohjata ihmisiä kohti julkisia saunatiloja. Tässä tilanteessa energiaa säästettäisiin siten, että oman saunan lämmittämisen sijasta paikalliset tulisivat saunomaan julkisiin saunoihin, jolloin energiaa säästyy.

Jämsän kaupungin toimintatapa ui selvästi vastavirtaan yleisen trendin kanssa. Monien muiden kaupunkien kohdalla uimahallien ja kylpylöiden pääsylippujen hintoja jouduttaneen nostamaan, jotta kasvavat energialaskut saadaan edes jotenkin kuitatuksi.

Kommentoi
Ylös
>