Yritysuutiset

Elintarvikealan kehitysyhtiö Fodelia antoi tulosvaroituksen

Yhtiön osakekurssi laski 2,7 prosenttia tulosvaroituksen vuoksi.

Fodelia laskee vuoden 2022 tulosennustettaan ja täsmentää liikevaihtoennustettaan. Raaka-aineiden, pakkausmateriaalien ja muiden kustannusten raju nousu on vaikuttanut negatiivisesti Fodelia-konsernin kannattavuuteen.

Fodelia omistaa suomalaisen elintarviketeollisuuden yhtiöitä ja kehittää niitä pitkäjänteisesti omistaja-arvoa kasvattaen.

Yhtiön liiketoiminta-alueet ovat vähittäiskauppaan ja kuluttajille suunnattuun verkkokauppaan keskittyvä Fodelia Retail, sekä foodservice-markkinan asiakkuuksiin keskittyvä Feelia. Lisäksi Fodelian portfolioon kuuluvat mehutuotteita valmistava tytäryhtiö Marjavasu, sekä ruokapalvelujen ulkoistusratkaisuja tarjoava yhteisyritys Fodbar.

Uudessa ohjeistuksessa Fodelian johto arvioi konsernin vuoden 2022 liikevaihdon olevan noin 40–43 miljoonaa euroa. Liikevoittomarginaalin johto arvioi olevan edellisvuoden tasolla tai hieman sen alapuolella.

Aiemmassa ohjeistuksessa johto oli arvioinut vuoden 2022 liikevaihdon olevan noin 40–50 miljoonaa euroa. Liikevoiton ja suhteellisen kannattavuuden johto oli odottanut paranevan vuoteen 2021 verrattuna.

Viime vuonna Fodelian liikevaihto oli 34 miljoonaa euroa, liikevoitto 1,2 miljoonaa euroa ja liikevoittomarginaali 3,5 prosenttia.

Ennusteeseen tuo epävarmuutta Ukrainan sodan vaikutukset materiaalihintoihin, materiaalien saatavuuteen ja yleiseen hintatasoon sekä mahdollinen koronapandemiasta johtuvien rajoitusten lisääminen.

Toimitusjohtaja Mikko Tahkola kertoo, että raaka-aine-, pakkaustarvike- ja energiakustannukset ovat nousseet vuoden 2022 aikana poikkeuksellisen nopeasti. Konsernin käyttämien raaka-aineiden ja pakkaustarvikkeiden hinnat ovat nousseet noin 20–40 prosenttia vuoden takaisesta hintatasosta.

”Myyntihintojen korotukset sitä vastoin astuvat voimaan viiveellä. Tämän seurauksena konsernin vuoden 2022 kannattavuusnäkymät ovat tilapäisesti heikentyneet. Konsernin vuoden 2022 kannattavuuteen vaikuttaa lisäksi alkuvuoden vahva panostus Feelia Ruokakauppaan”, Tahkola toteaa.

Tahkolan mukaan konsernin liikevaihto on jatkanut vahvaa kasvua vuoden 2022 aikana.

”Myynti on kasvanut erityisesti Feelian foodservice – liiketoiminnassa. Sitä vastoin kuluttajille suunnatun Feelia Ruokakaupan liikevaihdon kasvu on hidastunut, eikä ole täysin vastannut ennakko-odotuksia. Myös yhteisyritys Fodbarin liiketoiminnan kasvuodotukset ovat viivästyneet alkuperäisestä näkymästä.”

Fodelian kasvunäkymät jatkuvat tasaisen vahvana, eikä liikevaihtoennusteen täsmentäminen muuta konsernin pitkän aikavälin näkymiä, toimitusjohtaja kertoo.

Tammi-kesäkuun aikana Fodelian liikevaihto kasvoi 21,3 prosenttia edellisvuodesta 19,7 miljoonaan euroon. Liikevoitto nousi viime vuoden 0,08 miljoonasta eurosta 0,25 miljoonaan euroon.

Fodelian osake on laskenut vuodessa yli 48 prosenttia.

Yhtiö julkaisee tammi-syyskuun taloustiedot 2.11.2022.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös